• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'de ilk defa yer fıstığından yemeklik yağ üretildi

Yeniakit Publisher
2015-03-06 19:17:00 -
Türkiye'de ilk defa yer fıstığından yemeklik yağ üretildi

Osmaniye'de bir firma Türkiye'de ilk defa yer fıstığından ürettiği yemeklik yağı piyasaya sürdü.

Osmaniye'de bir firma Türkiye'de ilk defa yer fıstığından yemeklik yağ üretti.

Yaklaşık 50 yıldır yer fıstığı sektöründe faaliyet gösteren firmanın yönetim kurulu başkanı Esvet Başpınar, düzenlediği basın toplantısında, yer fıstığından üretilen yemeklik yağın tanıtımını yaptı.

Türkiye'de yer fıstığı üretiminin 100 bin ton olduğunu belirten Başpınar, Osmaniye'nin yer fıstığı üretiminin yarıya yakınını karşıladığını, işleme ve pazarlamasının ise yüzde 90'ının Osmaniye'de gerçekleştiğini ifade etti.

Yer fıstığının yüzde 60 kuruyemiş, yüzde 30 çikolata sektöründe kullanıldığını aktaran Başpınar, "Firma olarak yer fıstığının yüzde 10'luk kısmı yağ üretiminde kullanmayı hedefliyoruz. Bu sayede Türkiye ve kent ekonomisine 25 milyon lira civarında katkı sağlayacağımızı öngörüyoruz" diye konuştu.

Tanıtım toplantısına katılan Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Arıoğlu da, yer fıstığının ihtiva ettiği yağ oranının diğer yağlı tohumlara oranla çok yüksek olduğunu, yer fıstığındaki yağ oranının yüzde 60'a kadar ulaşabildiğini kaydetti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yağlı tohumlardan yağ üretiminin ekonomiye önemli katkı sağlayacağını vurgulayan Arıoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Birinci kalite dediğimiz yer fıstığından ekonomik olmaması nedeniyle yağ elde edilmiyor, neredeyse heba oluyordu. 2. ve 3. kalite yer fıstığından bugün yağ elde edilmesi, gerçekten ülke ekonomisi açısından çok önemli. Türkiye yılda yaklaşık olarak 2,6 milyon ton yağlı tohum üretirken, 2 milyon ton yağlı tohum da ithal ediliyor. Yine 1,8 milyon ton ham yağ ithal ediyoruz. Dolayısıyla yağlı tohum ve ham yağ için yılda 3,7 milyar dolar dışarıya para ödüyoruz."

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Adnan Bozdoğan da, yer fıstığı yağının yağ kalitesi bakımından zeytin yağı ile birinciliği paylaştığını, yer fıstığı yağındaki oleik asit değerinin yüksek olması nedeniyle en kolay sindirilen yağ olduğunu söyledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23