• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye ve Çin sorunların çözümünde hemfikir

Yeniakit Publisher
2017-05-12 13:46:00 -
Türkiye ve Çin sorunların çözümünde hemfikir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'deki temasları öncesinde iki ülke de dış ticaret açığının kapatılması ve vize sorunlarının çözülmesi yönünde ortak mesaj veriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in davetiyle "Kuşak ve Yol Zirvesi"ne katılmak üzere, bugün başlayan seyahatinde, iki ülke dış ticaretinde yaşanan sorunlara çözüm bulunması ve ihracatın artırılmasına yönelik adımların atılması öngörülüyor.

Çin'in Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang soruları yanıtlarken, son yıllarda iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin istikrarlı şekilde geliştiğine, Çin'in Türkiye’nin en büyük ikinci ticaret ortağı haline geldiğine dikkati çekti.

  1. İki ülkenin yatırımlarda karşılıklı iş birliğini güçlendirmesi gerektiğine işaret eden Yu, "Çift yönlü yatırımı hızlandırmak için adil, dostane ve pratik bir yatırım ortamı oluşturmaya çaba sarf edilmeli. Halen Çin ile Türkiye arasındaki ticarette belirli bir ticaret fazlası bulunuyor. Çin ticari faaliyetlerde ticaret fazlası peşinde koşmamakta. Ülkemiz, Türkiye ile birlikte çaba harcayarak ikili ekonomik ilişkilerin ve ticaretin istikrarlı, sağlıklı ve sürekli gelişmesini hızlandıracaktır" dedi.

Yu, son yıllarda Türkiye'nin Çin ile ticaret açığını hafifletmek amacıyla ülke olarak satın alma heyetleri gönderme, Türk işletmelerini davet etme, Türk ürünlerinin Çin'e ihracatına özel fon ayarlama gibi önlemler aldıklarını anlattı. Çin'in Ankara Büyükelçiliğinin de daha fazla Türk ürününün Çin’e ihraç edilmesini hızlandırmaya yönelik çaba gösterdiğini dile getiren Yu, şöyle devam etti:

"Ekonomik yapı gibi temel nedenler, iki ülke arasında belirli ticaret açığının oluşmasına neden olmaktadır. Çin, Çinli işletmelerin Türkiye’de yatırım yapmalarını ve Çinli turistlerin Türkiye’ye seyahat etmelerini teşvik gibi tedbirlerle ikili ekonomik ve ticari iş birliğinin dengeli gelişmesini hızlandıracaktır. Aynı zamanda Türk işletmelerin Çin piyasasını genişletmeleri de bekleniyor."

Yu, Çin'in kuşak ve yol güzergahı üzerindeki ülkelerle iş birliğini var gücüyle ilerlettiğine işaret ederek, Çin hükümetinin çalışmalarına dikkati çekti. Hükümetin, Çinli işletmelerin Türkiye’deki yatırımlarını yoğunlaştırması ve Çin’den ileri teknoloji ithal ederek bu ürünlerin yerel üretiminin gerçekleştirilmesi yönündeki teşviklerine işaret eden Yu, bu sayede ithalatın yerini ihracata bırakacağını söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Çin geçen yıl 36 ülkede 77 iş birliği bölgesi kurdu"

  • Büyükelçi Yu, Türk ihracatçıların vize sorunlarına yönelik bir soruyu yanıtlarken de "Mevcut kayıtlara göre, son yıllarda Türk vatandaşlarının Çin vizesi başvuru sayısında ve vize alan Türk vatandaşlarının sayısında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Bu Çin-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi, iki ülke arasında gidiş gelişlerin ve personel değişimlerinin çoğalmasından kaynaklanmaktadır. İki ülkenin sorumlu birimleri, Türk vatandaşlarının Çin vizesi almaları konusunda defalarca fikir alışverişinde bulundular. Çin bazı rasyonel öneriler ortaya koydu. Çin’in Türkiye ile temaslarda bulunarak iki ülke arasındaki personel değişimine daha fazla kolaylık sağlaması, ekonomi ve ticaret ilişkilerini daha da hızlandıracaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de üretim ve lojistiği destekleyecek Çin Serbest Bölgesinin kurulmasına yönelik planlara değinen Yu, "Ülkemiz, yurt dışı ekonomi ve ticaret iş birliği bölgesi kurarak ikili ekonomik ve ticari ilişkisini pekiştirme düşüncesini takdirle değerlendiriyor." dedi.

Çinli işletmelerin 2016 sonuna kadar 36 ülkede belirli standartları taşıyan 77 iş birliği bölgesi kurduğunu dile getiren Yu, "Toplam yatırım 24 milyar 190 milyon dolara ulaştı. Bu bölgelerde faaliyet gösteren işletmelerin sayısı bin 522’yi buldu, 70 milyar 280 milyon dolarlık üretim değeri yaratıldı. Ev sahipliği yapan ülkelerde vergi 2 milyar 670 milyon dolar artırıldı ve 212 bin iş imkanı yaratıldı. Çin, Türk ve Çinli işletmelerin Türkiye'de yurt dışı ekonomi ve ticaret iş birliği bölgesi kurmaları için yoğun temaslarda bulunmaya hazır." diye konuştu.

"Daha çok katma değeri yüksek nihai ürün ihraç edilmeli"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de Çin ekonomisinin ucuz iş gücü ve yurt dışından aldığı yüksek yatırımlarla dünya ekonomisindeki ağırlığını giderek artırdığına işaret etti.

  • Çin ile Türkiye'nin karşılıklı ticaretinde son dönemde ciddi artış yaşandığını ifade eden Büyükekşi, "Geçtiğimiz 10 senede, Türkiye’nin Çin’e ihracatı yaklaşık 2,5 katına çıkarak 2,3 milyar dolar oldu. Bu dönemde Çin’in toplam ihracatımız içindeki payı ise 0,7 puan artarak yüzde 1,63'ü buldu. Diğer ifadeyle, 10 sene önce Çin en fazla ihracat yaptığımız 23. ülke iken, 2016'da 4 basamak yükselerek 19. sıraya çıktı. Öte yandan, Çin'in ithalatında Türkiye’nin payı aynı dönemde 0,3 puan yükselerek binde 1,7 oldu. Türkiye için ihracat açısından Çin'in önemi giderek artıyor. Türkiye’nin Çin’den ithalatı ise aynı dönemde 2 katına çıkarak 25,4 milyar dolara ulaştı. Türkiye ile Çin arasındaki ticari ilişkiler her geçen gün daha fazla büyüyor ve gelişiyor" değerlendirmelerinde bulundu.

Büyükekşi, sektörel bazda Çin’e ihracatta ilk sırada yaklaşık yüzde 60 payla madencilik ürünlerinin yer aldığını belirterek, genel olarak ithalatta ham madde kaynaklarına yönelen bu ülkenin Türkiye’den ithalatta da söz konusu kaynakları tercih ettiğini anlattı.

Çin'e çok daha fazla katma değeri yüksek nihai ürünler ihraç edilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Dünya ticaretinde büyük paya sahip Çin’e ihracatımızın yeterli seviyelere ulaşması için TİM olarak sürekli çalışıyoruz. İhracatçılar olarak yeni pazarlara girme yolunda dünyayı karış karış geziyoruz. TİM olarak ihracatını en fazla artıran ilk 10 ilimizle, 10 potansiyel hedef ülkeleri eşleştirdiğimiz '10 İl 10 Ülke: Hedef Pazarlar' buluşmaları düzenliyoruz. Bu kapsamda nisanda Ankara ile Çin'i eşleştirerek başkentteki ihracatçılarımıza her yönüyle Çin'i anlattık. Önümüzdeki dönemde de ihracatçılarımızla Çin'e gidip bu pazarı daha yakından tanımayı amaçlıyoruz. İnanıyoruz ki bizim gayretlerimiz ve ihracatçılarımızın da çabalarıyla önümüzdeki dönemde Çin'e olan ihracatımız çok daha yukarılara çıkacak ve bu ülke ile aramızdaki dış ticaret açığında gerileme kaydedilecektir."

İthalatın yaklaşık yüzde 10'u Çin'den

Türkiye'nin son 10 yılda toplam 2,1 trilyon dolarlık ithalatının yüzde 9,7'sine denk gelen 202 milyar doları Çin'den gerçekleştirilirken, aynı dönemde 1,3 trilyon dolarlık ihracatın sadece yüzde 1,7'sine karşılık gelen 22,9 milyar dolarlık bölümü Çin'e yapıldı. Çin'den ithalat son 10 yılda yüzde 92 artarak 13,2 milyar dolardan 25,4 milyar dolara yükseldi. Söz konusu dönemde Çin'e ihracat yüzde 124 artışla 1 milyar dolardan 2,3 milyar dolara çıktı. Bu yılın ilk çeyreğinde ise (ocak-mart) geçen yılın aynı dönemine göre Çin'e ihracat yüzde 55 artarak 632 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 16 azalarak 5,3 milyar dolara geriledi.

Türkiye ile Çin arasında geçen yıla ilişkin dış ticaretin fasıllara göre dağılımına bakıldığında ise ihracatta 840 milyon dolarlık tutarıyla "tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento" en yüksek ihracat faslı olarak kayıtlara geçti. İthalatta ise ilk sırayı 8 milyar 589 milyon dolarla "elektrikli makina ve cihazlar, ses kaydetme-verme, televizyon görüntü-ses kaydetme-verme cihazları, aksam-parça- aksesuarı" faslı aldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23