• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye Rus uçağını düşürmeseydi...

Yeniakit Publisher
2015-11-24 20:39:00 -
Türkiye Rus uçağını düşürmeseydi...

Sabah yazarı Fahrettin Altun "Angajman kuralları gereği Türkiye'nin müdahale etmekten başka seçeneği yoktu" dedi.

Dünya, Türkiye sınırını 4 mil ihlal eden Rus uçağının düşürülmesini konuşuyor. Angajman kuralları gereği düşürülen uçakla ilgili Rusya-Türkiye ilişkileri kriz noktasına geldi. Gelişmeleri Sabah.com.tr için değerlendiren Sabah yazarı Fahrettin Altun "Angajman kuralları gereği Türkiye'nin müdahale etmekten başka seçeneği yoktu" dedi.

ANGAJMAN KURALLARINA UYGUN DÜŞÜRÜLDÜ

Türkiye, Suriye'deki iç savaştan dolayı sınır güvenliğine ilişkin askeri angajman kurallarını değiştirmiş ve güvenlik ihlali söz konusu olduğunda gerekli cevabı vereceğini uluslararası kamuoyuna duyurmuştu. Nitekim bugün sınırı 4 mil ihlal eden Rus uçağı, söz konusu angajman kuralları gereğince defalarca uyarıldıktan sonra düşürüldü.

TÜRKİYE'NİN MEŞRU MÜDAFA HAKKI

Öncelikle hava sahası ihlalinden dolayı uçağın düşürülmesi, Birleşmiş Milletler'in kuvvet kullanımına izin veren meşru müdafaa hakkı (51. Madde) çerçevesinde değerlendirilebilir. Bu bağlamda sınır ihlali yapan uçak defaatle uyarılmasına rağmen rota değiştirmediği için güvenlik unsularınca tehdit olarak görülmüş ve hem meşru müdafaa hakkı hem de Suriye sınırına yönelik olarak değiştirilen angajman kuralları çerçevesinde düşürülmüştür.

TÜRKİYE BU KONUDA DAHA ÖNCE RUSYA'YI UYARMIŞTI

Hatırlatmak gerekir ki; geçtiğimiz ay Türk ve Rus askeri ve sivil yetkililer çeşitli müzakereler gerçekleştirerek Suriye'de herhangi bir sınır ihlali olması durumunda angajman kurallarının sert bir şekilde uygulanacağı konusunda mutabakata varmışlardı. Nitekim sınırların korunması anlamında atılan bu adım Türkiye'nin güvenlik kaygılarının sonucu olarak ortaya çıkmış ve bölgede yaşanan çatışma ortamında meşru bir şekilde uygulanmıştır.

AMAÇ ESED'İ SURİYE'DE KALICI HALE GETİRMEK

Tüm bu süreçlerde Türkiye'nin temel güvenlik paradigması sınır güvenliğini sağlamak üzerineyken Rusya'nın meselesi Esed'in Suriye'de kalıcılığını sağlamaktır. Dolayısıyla Türkiye'nin Rusya veya herhangi bir başka aktör tarafından sınırlarında güvenlik ihlaline yol açacak benzer bir gelişmeye karşı kuvvet kullanarak cevap vermesi uluslararası hukuk çerçevesinde meşru temellere dayanmaktadır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23