• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Türkiye lider ülke'

Yeniakit Publisher
2017-11-11 13:58:00 -
'Türkiye lider ülke'

DSÖ Avrupa Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Departmanı Direktörü Galea, "Türkiye, DSÖ tarafından lider ülke olarak görülüyor." dedi.

İspanya'nın başkenti Madrid'de 9-10 Kasım'da düzenlenen ve Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın katıldığı "Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Sağlık Sistemleri" başlıklı toplantının organizatörlerinden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Ofisi Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Departmanı Direktörü Dr. Gauden Galea, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bulaşıcı olmayan hastalıklarla mücadelede ve sağlık hizmetlerinde Türkiye'nin lider ülke olduğunu vurgulayan Galea, Türkiye'nin bu alanda büyük yatırımlar yaptığını anlattı.

Galea, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın geçmişte yaptıklarının önemli olduğuna dikkati çekerek, bakanlığı döneminde Türkiye'de sigara tüketim oranında büyük azalma görüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin coğrafi olarak büyük ve nüfusunun fazla olmasına rağmen sağlık hizmetlerini ülke geneline yaymayı başardığını dile getiren Galea, "Türkiye bu yönüyle DSÖ tarafından lider ülke olarak görülüyor. Özellikle şeker ve yüksek tansiyon hastalıklarında gerekli önlemleri almayı başarabilen bir ülke. Ama unutmayalım ki bu önlemlerin ve hizmetlerin uygulanmasının devamı da büyük önem arz ediyor." dedi.

Öte yandan Galea, bulaşıcı olmayan hastalıklardan dünyada her yıl kayıtlı 40 milyon kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bu hastalıkların büyük bir bölümünün sigara ve alkol kullanımını azaltarak önlenebileceğinin altını çizen Galea, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin de bu hastalıklarla mücadelede önemli olduğuna vurgu yaptı.

Galea, Avrupa genelinde bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümlerin kadınlara nazaran erkeklerde yüzde 5 daha fazla görüldüğüne işaret ederek, "Erkeklerin daha fazla sigara içip, daha çok alkol tüketme gibi sosyal anlamda da erkeksi olarak kabul gören bazı davranışları var. Hatta bazı toplumlarda erkekler risklere ve hastalıklara karşı kendilerini daha dayanıklı görüp sağlık hizmetlerine geç başvuruyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gauden Galea, bu hastalıkların neden olduğu ölümleri azaltmak için alınacak önlemleri ise;  farkındalık oluşturmak, yasal tedbir almak ve sağlık hizmetlerini genişletmek olarak sıraladı. 

Farkındalık oluşturmak için sigara, alkol, tuz, yağ, şeker tüketimini azaltmaya yönelik ulusal boyutta kampanyalar yapılması gerektiğine dikkati çeken Galea, yasal tedbirlerin ise caydırıcı ve kontrol edilebilir düzeyde olmasının önemli olduğunu vurguladı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23