• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye KKTC'nin teminatıdır!

Yeniakit Publisher
2017-07-21 19:52:00 -
Türkiye KKTC'nin teminatıdır!

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıldönümü etkinliklerine katılan Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya iletti. Erdoğan mesajında, Türkiye’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gerek KKTC’de gerekse Akdeniz’de barış ve istikrarın teminatı olacağını” vurguladı.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 43. yıldönümü etkinliklerine katılan Başbakan Binali Yıldırım,  Dr. Fazıl Küçük Caddesi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Rum tarafının çözümsüzlükte ısrar ettiğine dikkat çekerek, “Kıbrıs Türk’ünün hukuku, refahı bizim milli meselemizdir. Anlayış ve gönül birliğimizi koruyarak atılması gereken adımları kararlılıkla atacak, ortaya çıkabilecek sıkıntıları da birlikte aşacağız” dedi.

KIBRIS TÜRK’Ü YALNIZ DEĞİL

Barış Harekatı’nın Kıbrıs adasının tarihinde bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Yıldırım, Türkiye’nin garantör olarak o gün dünyaya Enosis’e geçit verilmeyeceğini, Kıbrıs Türk’ünün yalnız olmadığını gösterdiğini belirtti.

SÜREÇ AKAMETE UĞRAMIŞTIR

Başbakan Yıldırım, 2008 yılında başlayan ve 9 yıldır zorlu müzakerelerle binlerce saat emekle süren, nihayet İsviçre’deki Kıbrıs Konferansı’na kadar ilerleyen müzakere sürecinde de yapıcı önerilerin özellikle Türk tarafından geldiğini dile getirdi. ancak Rum tarafının daha önce olduğu gibi oyalama yaklaşımını burada da sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Sonuçta işi baltalayıp, masayı devirmeyi hedefleyen tutumlar nedeniyle bu süreç akamete uğramıştır. Uzun çabalar sonucu iki kez toplanan ve BM iyi niyet misyonu çerçevesinde çalışmalarını sürdüren Kıbrıs Konferanslarında bir sonuç alınamayacağı, Rumların da böyle bir çözüme hazır olmadığı net olarak anlaşılmıştır. Ayrıca müzakerelerin bir süre sonra kaldığı yerden devam etmesinin de bir anlamının olmadığı ve buradan bir sonuç çıkmayacağı da aşikar olarak ortadadır.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

RUMLAR TEHLİKELİ ADIMLAR ATMASIN

“Türkiye’nin ve Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz’deki uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatlerini korumaya devam edeceğini bir kez daha ifade eder ve özellikle bu noktada tüm tarafların daha sorumlu davranmasını öneririm” uyarısında bulunan Yıldırım, şöyle devam etti: “Türkiye, Doğu Akdeniz’deki enerji kaynaklarının işbirliği için bir fırsat olduğunu düşünmektedir ancak Rum tarafının tek yanlı adımları zamansız, tehlikeli ve çözümsüzlüğü teşvik eden özelliktedir.  Kıbrıs Türk’ünün hukuku, refahı bizim milli meselemizdir. Anlayış ve gönül birliğimizi koruyarak atılması gereken adımları kararlılıkla atacak, ortaya çıkabilecek sıkıntıları da birlikte aşacağız.”

AKINCI: SERİNKANLI VE GERÇEKÇİ OLACAĞIZ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise, “Kıbrıs’ta siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli ve iki toplumlu federal bir yapı için gösterilen tüm çabalar ne yazık ki sonuçsuz kalmıştır” diyerek şunları ifade etti:

“Önümüzdeki dönemde Kıbrıs Türk tarafı olarak gerek kendi içimizde gerekse Türkiye ile başlattığımız değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz. Serinkanlı ve gerçekçi olacağız. Kıbrıs Türk halkının mutlu ve huzurlu bir geleceğe ulaşmasından başka bir hedefimiz yok”

 
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23