• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Türkiye, doğru adımlar attı’

Yeniakit Publisher
2014-09-22 08:02:00 - 2014-09-21 20:26:19
‘Türkiye, doğru adımlar attı’

Karışık bir bölgede olmakla birlikte Türkiye Hükümeti’nin ve Merkez Bankası’nın doğru adımlar attığını söyleyen Frankfurt Finans Merkezi Başkanı Hubertus Vath, Türkiye’nin hızla büyüyen şirketlere ihtiyacı olduğunu vurguladı. “Türk kalkınmasının yeni aşaması finanstır” diyen Vath, Türkiye’in çok genç bir nüfusa sahip olduğuna dikkat çekerek bu gücü istihdama dahil etmesini tavsiye etti.

İSTANBUL - Frankfurt Finans Merkezi Başkanı Hubertus Vath, Türkiye’deki kurumların uluslararası yatırım için tüm doğru adımları attığını belirterek, “Ancak kolay bir durum değil, Türkiye karışık bir bölgede bulunuyor, ama geçmişte yaptığı gibi devam ederse bu zorlu yolu aşacak” dedi.

Vath, İstanbul Finans Zirvesi’nden sonra AA muhabirlerinin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’nin zorlu bir yoldan geçtiği yorumunda bulunan Vath, dönem dönem “Kırılgan Beşli” üzerine dönen tartışmalara, para değerlerinin düşmesine ve o ülkelerin ekonomilerinde yaşanan yavaşlamalara işaret etti. Buna rağmen yan etki olarak Kırılgan Beşli ülkelerinin cari açıklarında azalma yaşandığına dikkati çeken Vath, bunun da sağlıklı bir görünüm ortaya çıkardığını dile getirdi.

TÜRKİYE BU ZORLU YOLU AŞAR

Vath, Türk ekonomisine ilişkin şunları kaydetti:

“Bence Türk hükümeti ve kurumları, başta Merkez Bankası olmak üzere tüm doğru adımları attı. Açık bir stabilizasyon görüyorum. Piyasalarda güven yeniden inşa edildi. Siyasi istikrar yoluna koyuldu. Ancak kolay bir durum değil, Türkiye’nin Irak, Suriye sınırlarında ve Rusya sorunu ile ilgili durumları var. Karışık bir bölgede bulunuyor. Piyasalar Türkiye’de olan biten üzerine oldukça hassas. Ama geçmişte yaptığı gibi devam ederse bu zorlu yolu aşacak.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Finans piyasalarının ülkeler için önemini vurgulayan Vath, “Özellikle hızlı büyüyen şirketler için finansman maliyeti daha önemli, Türkiye’nin de hızla büyüyen şirketlere ihtiyacı var. İstihdama ihtiyacı var. Türkiye’nin çok genç bir nüfusu var ve onların işgücüne dahil edilmesi gerekiyor, Türk kalkınmasının yeni aşaması finanstır” diye konuştu.

İSTANBUL, UZUN BİR MARATON

Hubertus Vath, İstanbul’un finans merkezi olmak için her şeye sahip olduğu değerlendirmesinde bulunarak şöyle devam etti: “Ama bu uzun bir yolculuk. Kolayca başarılabilecek bir iş değil. İhtiyaç olan şey insan gücü, altyapı, istikrarlı bir yasal çevre, sermaye ve yüksek üretim. 

Bunlar finans merkezlerinin mal varlığıdır. Ama bunların tesisi daha gerçekleşmedi. Fiziksel altyapının yanı sıra insanlara ihtiyaç var ki ben buna ‘entelektüel altyapı’ diyorum. Bilime, yeteneklere ihtiyaç var. Bence İstanbul’un her şeyi yerli yerinde ve bu yönde gelişim başladı. Tabii bu bir maraton olacak kısa bir sprint değil.”

TÜRK SERMAYESİ EVİNE YÖNLENDİRİLMELİ

Almanya’da yaşayan Türk nüfusa atıfta bulunarak, “Türklerin Alman ekonomisine büyük katkısı oldu” diyen Hubertus Vath, “Başarılı bir şekilde istihdam yaratan birçok şirket var. Almanya’daki Türk nüfusunun sermayesinin finansal manada Türkiye’ye yönlendirilmesi lazım” diye konuşu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23