• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye Afganistan’a hep dost

Yeniakit Publisher
2014-04-20 09:14:08 - 2014-04-20 09:14:08
Türkiye Afganistan’a hep dost

TİKA tarafından Afganistan’ın başkenti Kabil’de yaptırılan ülkenin en büyük eğitim merkezi hizmete açıldı. Afganistan Eğitim Bakanı Faruk Vardak: “Türkiye, bütün dünyanın bize sırtını döndüğü Taliban döneminde, o kara günlerde bile Afganistan’ı unutmadı ve eğitim alanında ülkemize destek vermeyi ihmal etmedi” dedi.

KABİL - Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) tarafından Afganistan’ın başkenti Kabil’de yapılan ülkenin en büyük eğitim merkezi hizmete girdi.

Eğitim merkezinin açılış törenine, Afganistan Eğitim Bakanı Faruk Vardak, Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz, TİKA Afganistan Koordinatörü Süleyman Şahin, Afganistan’daki Türk Askeri Birliği Komutanı Tuğgeneral Erhan Uzun ile çok sayıda Afgan yetkili ve vatandaş katıldı.

Törende konuşan Afganistan Eğitim Bakanlı Faruk Vardak, Türkiye’nin son yıllarda Afganistan’a çok önemli ve ülkenin en çok ihtiyacı olan alanlarda destek verdiğini, açılışı yapılan eğitim merkezinin de en yüksek standartlara göre yapıldığını söyledi.

Türkiye’nin eğitim alanında Afganistan’a önemli destek verdiğini vurgulayan Vardak, “Ülkede geçen 13 yılda eğitim alanında yaşanan ilerleme, Türkiye başta olmak üzere uluslararası toplumun yardımı olmadan imkansızdı. Taliban döneminde dünya Afganistan’a sırt çevirdiği halde, Türkiye o kara günlerde bile Afganistan’ı unutmadı ve eğitim alanında ülkemize destek vermeyi ihmal etmedi” diye konuştu.

Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz da Türkiye’nin Afganistan’a özellikle eğitim, sağlık ve altyapı alanlarında destek verdiğini belirterek, “Yakın gelecekte Kabil’de Afgan-Türk Üniversitesini kuracağız. Bu üniversite, ortak değerimiz olan Hz. Mevlana’nın ismini taşıyacak” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 TİKA Afganistan Koordinatörü Süleyman Şahin de inşa edilen eğitim merkeziyle ilgili bilgi verdi. Şahin, yapımı yaklaşık iki yılda tamamlanan eğitim merkezinde yıllık üç bin öğretmenin meslek içi eğitimden geçirilmesinin planlandığını belirtti.

EĞİTİMİN ÇADIRDA YAPILDIĞI KÖYLERE YARDIM

Bu arada TİKA’dan yapılan yazılı açıklamada, eğitimin çadırda yapıldığı Kabil’in Çarasbab ilçesi Gazi Abad Köyü’ne 18, Logar ili Muhammed Ağa ilçesi Karez-i Devlet Köyü’ne ise 12 adet çadır yardımında bulunulduğu bildirildi.

Çadırlar, TİKA’nın Kabil koordinatörlüğü tarafından yetkililere teslim edildi.

Afganistanlı yetkililer, yaptıkları yardımlar dolayısıyla Türkiye ve TİKA’ya teşekkür etti, iki ülke işbirliğinin daha da gelişmesi temennisinde bulundu.

TİKA Kabil Koordinatörü Şahin, kurum olarak Afganistan’a yönelik projeler gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirtti.       

 Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23