• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye-AB ilişkileri hareketleniyor

Yeniakit Publisher
2017-11-13 11:12:00 -
Türkiye-AB ilişkileri hareketleniyor

Türkiye'nin Avrupa Birliği Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kaymakcı, Türkiye ve AB arasında gelecek haftalarda yoğunlaşacak resmi ziyaretlere ilişkin değerlendirdi.

Türkiye'nin AB ile ilişkileri açısından önem teşkil eden bazı AB ülkelerindeki seçimlerin geride kaldığını ve Türkiye-AB ilişkilerinde daha sakin ve olgun bir döneme geçildiğini ifade eden Kaymakcı, Türkiye-AB ilişkilerinin temel felsefesinin katılım süreci ve tam üyelik olduğunu vurguladı.

Kaymakcı, 15 Temmuz'dan sonra Türkiye-AB ilişkilerinde belirli bir durgunluk yaşandığını ancak 25 Mayıs'ta AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşmesinden sonra sürecin yeniden hareketlenmeye başladığını anlattı.

Türkiye'nin önemi ve AB ile olan ortak çıkarları doğrultusunda ilişkilerde önümüzdeki aylarda yeniden bir canlanma başlamasını beklediğini ifade eden Kaymakcı, Türkiye'nin kendi çıkarları gereği AB ile ilişkilerini sürdürmesi gerektiğine işaret etti.

Kaymakcı, enerji, ulaştırma ve ekonominin Türkiye'nin AB ile ilişkileri açısından önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye-AB ekonomik ilişkilerinin katılım müzakerelerindeki 35 faslın 3'te ikisine denk geldiğini, ortak diyalog toplantılarının esasında müzakere fasılları ile ilgili çalışmalarda ilerlemeye de katkı sağlayacağını kaydetti.

ENERJİ DİYALOĞU
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Faruk Kaymakcı, ilk aşamada enerji diyaloğunun yapılmasının öngörüldüğünü belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Şu an itibarıyla 20 Kasım tarihi üzerinde çalışılıyor. Türkiye ve AB'yi doğrudan ilgilendiren ortak projeleri değerlendireceğiz. Bunlardan bir tanesi Güney Gaz Koridoru. Türkiye aslında AB'nin enerji güvenliğine, enerji çeşitliliğine en fazla katkı sağlayabilecek bir ülke. Ayrıca, yapılan birçok proje Türkiye'nin enerji güvenliği, enerji çeşitliliği açısından da önemli."

AB ve Türkiye'nin enerji alanında ortak çıkarları olduğunu vurgulayan Kaymakcı, görüşmelerde yeni enerji olanakları, temiz, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynakları konusunda deneyimlerin paylaşılacağını, yeni iş birliği alanları ve projelerinin değerlendirileceğini bildirdi.

''TÜRKİYE, AB İLE KAPSAMLI BİR HAVACILIK ANLAŞMASI MÜZAKERESİ İÇİNDE''

AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kaymakcı, ulaştırma diyaloğu toplantısının 27 Kasım'da yapılmasının beklendiğine işaret ederek, söz konusu toplantıda, Türkiye ve Avrupa'yı doğrudan ilgilendiren, iki tarafın da yararına olacak bazı projelerde nasıl iş birliği yapılabileceğinin ele alınacağını söyledi.

Halkalı-Kapıkule demir yolunun stratejik bir proje olduğunu vurgulayan Kaymakcı, bu projenin, hem üçüncü köprü hem de üçüncü havalimanını Kapıkule'ye bağladığı zaman aslında Batı Avrupa'yı, Türkiye'ye, Türkiye üzerinden de Orta Asya ve Orta Doğu'ya bağlamış olacağını söyledi. Kaymakcı, "Dolayısıyla bu önemli bir proje. AB'nin de yakından izlediği bir proje. Bu konudaki son gelişmeleri ele alacağız" dedi.

Kaymakcı, trafik ve yol güvenliğiyle ilgili çalışmalarda da deneyimlerin paylaşılacağını ifade ederek, sivil havacılık konusunda istişarelerin öngörüldüğünü, Türkiye'nin, şu anda AB ile kapsamlı bir havacılık anlaşması müzakeresi süreci içinde olduğunu söyledi.

Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının Avrupa açısından önemli bir proje olduğunu vurgulayan Kaymakcı, "Ulaştırma alanında aslında Türkiye, daha AB'ye üye olmadan AB'nin hareketliliğine ve AB'nin diğer kıtalarla bağlantısına katkıda bulunuyor" dedi.

Türk tırları ve şoförlerinin bazı AB ülkelerinde ayrımcı uygulamalar ve vergilerle karşılaştığını hatırlatan Kaymakcı, AB Adalet Divanı'nın, Macaristan'daki bazı vergi uygulamalarının Türkiye-AB Gümrük Birliği kararına ve Ortaklık Anlaşması'na aykırı olduğunu tespit ettiğini söyledi.

Kaymakcı, bu konuda başka ülkelerde de gelişmeler kaydedilmesinin söz konusu olabileceğini, AB ile ulaştırma alanında konuşulacak çok konu bulunduğunu kaydetti.

''TÜRKİYE-AB EKONOMİL İLİŞKİLERİ AB MÜKTESEBATININ YÜZDE 65'İNİ TEŞKİL EDİYOR''

Faruk Kaymakcı, ekonomi diyalog toplantısının aralık ayının ilk haftası için öngörüldüğünü ifade ederek, "Türkiye ve AB birbiri için çok önemli, değerli ve vazgeçilmez ticaret ortakları. Türkiye için AB en büyük pazar. AB için Türkiye 4'üncü büyük ticari ortak. Dolayısıyla ekonomik ilişkilerimiz çok önemli. Türkiye-AB ekonomik ilişkileri aslında AB müktesebatının yüzde 65'ini teşkil ediyor" diye konuştu.

"AB'de birkaç ülkenin engelleyici tutumu diğerlerinin çıkarına da aykırı"

AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kaymakcı, mevcut Gümrük Birliği'nin durumunun tartışılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Gümrük Birliği güncellemesi konusunda şu anda bazı AB ülkelerinden, aslında kendi ve diğer AB ülkelerinin çıkarına olmayan birtakım engellemelerle karşılaşıyoruz ama bu engellemelerin önümüzdeki kısa dönemde aşılabileceğine inanıyorum. Gümrük Birliği'nin genişletilmesi, güncellenmesi iki tarafın da yararına olacak bir iş. Zamanla aklın ve sağduyunun hakim geleceğini... Bu tür makro projelerin ulusal siyasi gündemin parçası yapılmaması lazım. Yani, 28 AB ülkesini ilgilendiren Gümrük Birliği güncellemesi süreci, bir veya birkaç ülke tarafından ulusal çıkarları için rehin alınmamalı. Sonuç olarak, güncelleme herkesin çıkarına... AB'de birkaç ülkenin engelleyici tutumu diğerlerinin çıkarına da aykırı. Dolayısıyla bu, AB ruhuna da aykırı. Önümüzdeki dönemde bu alanda gelişme olabilir. Ekonomik diyalog toplantısında bu konu da gündeme getirilecektir.”

Vize Serbestisi

Faruk Kaymakcı, kişilerin serbest dolaşımının da Türkiye-AB arasında önemli bir konu olduğunu, toplantılarda Türk vatandaşlarına Schengen bölgesinde vize serbestisinin gündeme gelmesini beklediğini bildirdi.

Kaymakcı, "Vize serbestisi konusunda Türkiye'nin, üzerine düşen son birkaç adımı yerine getirdikten sonra bu konuda da Türkiye ve AB ilişkilerinde sağlanacak olumlu gündeme paralel olarak önümüzdeki dönemde bir açılım olabileceğine inanıyorum. Vize serbestisi turizm, ticaret, birçok alanda iş birliğinin artması, halktan halka diyalog, sağlıklı iletişim ve sağlam bağlar için hem Türkiye'nin hem AB ülkelerinin çıkarına." ifadelerini kullandı.

Ekonomi diyaloğu toplantısının, Türkiye'nin ekonomik gücünü, potansiyelini, yatırım çekme yeteneğini AB'li muhataplara yeniden vurgulayabileceği bir platform da olacağını belirten Kaymakcı, bu toplantının, AB ülkelerinde Türk firmalarının karşılaştığı birtakım sorunları gündeme getirmek açısından da yararlı olacağını vurguladı.

Kaymakcı, "Bu 3 toplantı, Türkiye AB ilişkilerinde gündemde olan ve iki tarafın çıkarına olan konularda ilerleme sağlanmasına katkıda bulunacak" dedi.

"AB ülkelerinde ve kurumlarında Türkiye daha iyi anlaşılmaya başlandı"

AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kaymakcı, ekonomi, ticaret, göç, terörle mücadele, güvenlik, savunma, enerji, ulaştırma ve dış politika alanlarında çıkarların, Türkiye ve AB'nin birbirinden ayrılmazlığını ve birbirinden vazgeçemeyeceğini ortaya koyduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda AB ülkelerinde ve kurumlarında Türkiye daha iyi anlaşılmaya başlandı, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonuçları daha doğru algılanmaya başlandı. FETÖ’nün gerçek yüzünü suç, darbe ve terör yönünü daha iyi görmeye başladılar. Önümüzdeki dönemde ortak beklentilerimizin, ortak hedeflerimizin ve ortak çıkarlarımızın Türkiye ve AB'yi birbirine daha da yaklaştırmaya devam edeceğine inanıyorum.

Türkiye'ye karşı AB içerisinde yapılan tartışmalar da bunu ortaya koydu. Bazı ülkelerin katılım müzakerelerini askıya alma girişimleri 1-2 ülke dışında hiçbir şekilde destek bulmadı. Ama Türkiye bu noktadan memnuniyet duymakla yetinemez. Avrupalı Türkiye sonuçta AB'nin ve kurumların merkezinde olmak durumunda. AB'nin merkezinde olmayacak bir Türkiye, dışarıdan belirlenen kurallardan çok daha fazla etkilenecek bir konuma gelecektir. Türkiye, bu kuralların yapılmasına katkıda bulunan ve bu konuda öncü olacak bir üye ülke olmak hedefindedir."

Önümüzdeki dönemde ilişkilerin olumlu bir gündeme doğru yönelmekte olduğunu söyleyebileceğini ifade eden Kaymakcı, bu ay AB ile Ortaklık Komitesi toplantısının Brüksel'de, Terörle Mücadele ve Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası istişarelerinin ise Ankara'da yapılmasının öngörüldüğünü hatırlattı.

Bu arada, Türkiye ile AB arasında düzenlenecek toplantılar kapsamında bu ay önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, daha sonra da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın Brüksel'i ziyaret etmesi öngörülüyor.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de gelecek ayın başlarında Türkiye'den gündemle ilgili bakanların katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilecek yüksek düzeyli ekonomik diyalog toplantısında Türk heyetine başkanlık etmesi bekleniyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23