• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkçe ve Rusça’ya büyük ilgi

Yeniakit Publisher
2015-03-02 08:02:30 - 2015-03-02 08:02:29
Türkçe ve Rusça’ya büyük ilgi

Türkiye’nin son yıllarda dünya ekonomisi ve siyasetinde etkin rol oynaması Türkçe’yi öğrenilmesi gereken dil haline getirdi. Tunus’ta öğrenciler seçmeli olarak verilen Türkçe dersine büyük ilgi gösterirken, Rusya ile olan ekonomi ve eğitim alanındaki çalışmalar da Türkçe ve Rusça bilmenin önemini artırdı.

MOSKOVA - Rusya Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Halkların Dostluğu Üniversitesi Rektörü ve eski Eğitim Bakanı Vladimir Filippov, eğitimin Türkiye-Rusya ilişkilerinin gelişmesi için temel oluşturduğunu söyledi. Filippov, farklı perspektiflerde gelişen Rusya-Türkiye ilişkilerine bağlı olarak, iki ülke arasındaki eğitim ilişkilerinin de geliştiğini belirtti. Filippov, enerji, ticaret ve turizm alanları başta olmak üzere hızla gelişen ikili ilişkilerde Türkçe-Rusça bilen yetişmiş insan kaynağına ihtiyacın arttığına vurgu yaprak “Bu bağlamda eğitim, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi için temel oluşturuyor” dedi.

Türk öğrencilerin Rusya’da eğitim almasının hem kendileri, hem de iki ülke ilişkileri açısından önem taşıdığını belirten Filippov, “Rusya’nın kültürünü, dilini ve insanını tanıyan kişi sayısı ne kadar artarsa ikili ilişkilerdeki sorunları çözmek o kadar kolaylaşır” ifadesini kullandı.

KÜLTÜREL YAKINLAŞMA ARTACAK

Filippov, “Ruslar, burada okuyan Türk öğrenciler sayesinde, Türk insanını ve kültürünü daha yakından tanıyor. Rusya’da okuyan Türk öğrenci sayısı arttıkça kültürel yakınlaşma da artacaktır. Ayrıca Rusya’dan mezun Türk öğrenciler, Rusya’nın gerçeklerinin doğru aktarılması açısından önemli” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye ve Rusya arasındaki eğitim ilişkilerinin son dönemde ivme kazandığına işaret eden Filippov, Türkiye’nin nükleer enerji sektörü için uzman kadro yetiştirme programı kapsamında 250’nin üzerinde Türk öğrencinin Moskova’da nükleer enerji alanında eğitim almasının çok önemli bir proje olduğunu kaydetti.

TUNUS - Tunuslu öğrenciler, okullarda seçmeli olarak verilen Türkçe derslerine ilgi gösteriyor. Türkiye ile Tunus Milli Eğitim Bakanlıklarınca yapılan çalışmalar ve 2012'de imzalanan anlaşma çerçevesinde Türkçe, ülkede Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Çince ve Rusçadan sonra liselerdeki müfredatta yerini aldı. Bu kapsamda bir çok okulda Tunuslu öğrencilerin Türkçeyi seçmeli ders olarak tercih ettiği belirtildi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

700 ÖĞRENCİ TÜRKÇE’Yİ SEÇTİ

Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Ömer Gücük, Başkent ve ilçelerindeki 10 merkezde, 16 Türk öğretmen tarafından Türkçe dersin verildiğini belirterek, "Talepler karşısında öğretmen sayımızı artırdık. Başkent'te yaklaşık 700 öğrenci Türkçeyi seçmeli ders olarak görüyor. Tunus Milli Eğitim Bakanlığı ve biz, bu ilgiden memnunuz" dedi. Tunus'ta 2012'den beri Türkçe öğretmenlik yapan Mehmet Ali Aydın, Türkçe’nin Tunus'taki seçmeli dersler arasında en çok tercih edilen diller arasında yer aldığını söyledi.  Aydın, "Türkiye'nin Tunus Büyükelçiliği koordinesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. İlk yıllarda 3 öğretmenle geldik. Derslere ilgi artınca öğretmen sayısını da arttırdık. Şimdi Tunus'ta Türkiye'den gelen 16 öğretmen ile gençlere Türkçe öğretiyoruz" şeklinde konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23