• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

''Türk inşaat sektörü 2014'te büyümesini sürdürecek''

Yeniakit Publisher
2014-01-03 14:38:38 - 2014-01-14 16:41:46
''Türk inşaat sektörü 2014'te büyümesini sürdürecek''

2013 yılını yüksek moralle kapatan markalı konut projelerinin patronlarının 2014 takvimlerinde yine yenilikler ve satış hedefli arayışlar var.

İşte 2014 çalışma takvimleri için ipucu veren patronların mesajları:

1) Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya:

2013 yılının ilk yarısında yüzde 3,7 oranında büyüme gösteren Türkiye Ekonomisi Ekim ayında açıklanan Orta Vadeli Plana göre 2013 yılsonunda yüzde 3,6, 2014 yılsonunda ise yüzde 4 oranında büyüme beklenmektedir. İnşaat sektörüne bakıldığında ise 2013 yılının ilk yarısında yüzde 6,8 büyüyen sektörün yılsonunda aynı seviyede büyümesini sürdürmesi beklenirken 2014 yılında ise ekonominin büyüme oranı üstünde bir performans sergileyeceği düşünülmekte. 2014 yılı inşaat sektörünün gelişimini sürdüreceği bir yıl olarak görünüyor. 2014 itibariyle sektörün daha da aktif olacağı alanlardan biri de kentsel dönüşüm projeleri olacaktır. Ayrıca 2014 yılında konut projeleri çevreye duyarlı, enerji verimliliği olan, hayatımızı kolaylaştıracak pratik konutlar talep görecek. Proje geliştiricileri için konutta markalaşmanın önemi daha da artacaktır.

2) Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım:

Bu yıl önemli kanun düzenlemeleri yapıldı. Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan tüketici yasası sektör açısından birçok artıya sahip maddelerin hayata geçmesine neden oldu. Maketten satış yöntemini ön finans yöntemi olarak görüyoruz. Ön finans sistemi hem alıcıya hem de satıcıya kazandıran bir sistemdir. İnşaat firmaları, projenin en başından satışlara başlarken fiyatları düşük tutarak proje maliyetine ortak olan tüketicilere avantaj sağlıyor. Böylece üretici düşük maliyetli finans sağlarken, tüketici ise prim potansiyeli yüksek bir ürüne yatırım yapmış oluyor. Ancak bu sistem ruhsatı alınmamış, kat irtifakı tamamlanmış projelerde de uygulanmamalı.

3) Ağaoğlu İnşaat Genel Müdürü Hasan Rahvalı:

Son dönemde gerçekleştirdiğimiz satışların yüzde 45’ini yabancılara yaptık. Artık büyük konutlar tercih edilmeye başlandı.Bakırköy 46 projesindeki 3 milyon liralık 6+1 tipi daireler tükendi. Sektörde yoğun bir rekabet var. Geleceğimizi parlak görüyorum.

4) Dumankaya İnşaat’ın kurucu Başkanı Halit Dumankaya:

50 yıldır sektörün içindeyiz. İstanbul genelinde projelerimiz devam edecek. Bu yıl Beykoz’da 45 dönümlük arsa aldık. Kısa zamanda yeni projeye başlayacağız.. Bu projemiz farklı bir konsepte olacak. Ayrıca Bahçeşehir ’deki Modern Vadi projesinin bitişiğinde Atletico Towers’ı satışa çıkarıyoruz. Dumankaya İnşaat sektörde yeni projelerle hızlı büyümeye devam edecek.

5) Fer Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova:

2013 yılında arz talep oranında dengenin sağlanması, her ihtiyaca uygun konut ve ödeme şeklinin sağlanması gibi etkenler ile yakalanan olumlu havanın 2014 yılında da süreceğine inanıyoruz. Devletin toplu taşıma konusundaki yatırımları ve kentsel dönüşüm yatırımları farklı bölgelerde geliştirilen gayrimenkul projelerini desteklemekte ve talebin artmasını sağlamaktadır. Tüm bu pozitif etkiler ve kentsel dönüşüm projeleri sayesinde 2014 yılında da sektörün büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. İnşaat sektörünün lokomotif özelliğini koruyacağını düşünüyoruz. İnşaat sektörü olarak; ekonomik büyüme beklentilerinin 2 ya da 3 puan üzerinde sektörel büyüme rakamı yakalayacağız.

6) Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin:

Türkiye gayrimenkul yatırımcıları ekonomideki dönüşümü yakından takip ediyor.Kentsel dönüşüm süreci başta olmak üzere mütekabiliyet yasası ile yabancı yatırımcının Türkiye’ye aktaracağı kaynaklar iç dinamikleri hareketlendirecektir.Sektörün 2014 yılında da hareketliliğini artırmasını ve ekonomiye olan katkısının sürmesini bekliyoruz.

7) NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur:

İnşaat sektöründeki büyümenin 2014 yılında da devam etmesi bekleniyor. Devam eden ve başlaması planlanan birçok konut projesi var. Ayrıca tüm Türkiye’de devam eden kentsel dönüşüm politikaları, inşaat sektörünün büyüme ve gelişme potansiyelini canlı tutacaktır. Devletin bu konudaki desteğiyle şehirlerimize değer katacak gelişmelerin olduğu bir döneme girdik. Biz de kurmuş olduğumuz Kentsel Vizyon Platformu ve geliştirdiğimiz 81 Kent, 81 Vizyon projelerimizle çalışmalarımıza Türkiye genelinde devam edeceğiz.

8) Aydınlı Grup İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Alpay Çepni:

Vadi İstanbul’da inşaat hızla yükseliyor, yeni etaplarda satışlar başlayacak. Koruflorya’da ise teslimlere yaklaştık. Yeni yılı hareketli karşılıyoruz. Önceliğimiz var olan projelerimiz olacak.

9) Keleş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş ve Beyaz İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Beyaz:

Sektörde ortak projeler geliştiriyoruz. 2013’ün en çok değer kazanan bölgelerinden Güneşli’de yatırımcıların yüzünü güldürmeye devam edeceğiz. Bölgedeki Cornerlife projesinin ardında 2014’ün ilk aylarında bitişik parselde Corner Ofis adlı ofis projemiz start alacak.

10 ) Sarp Group CEO’su Vekalet Kaba:

Finans merkezinin ilk projesi olan Sarphan Finanspark’ın inşaatında sona yaklaştık. Bölgenin birkaç yıl içinde cazibe merkezi olacağını düşünüyorum. Sektörün dinamikleriyle 2014'te de cazibesini koruyacağını düşünüyorum.

11) Ağaoğlu Grup CEO 'su Hasan Rahvalı:

*Yabancı yatırımcılara 800 milyon doların üzerinde satış gerçekleştirdik. 2014 yılında satışını gerçekleştirdiğimiz projelerin dışında Ataşehir’deki İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesine odaklanacağız.

*İnşaattaki büyüme hızı yüzde 5’in üzerinde olacaktır. Satışlarına devam ettiğimiz projelerin bir kısmında teslim sürecine gireceğiz.

*Kartal’da Emlak GYO’dan ihale yoluyla aldığımız proje konusunda teknik hazırlıklar sürüyor.

*Niteliksiz yapılan binaların sayısı günden güne azalacaktır. Geliştireceğimiz projelerin bir kısmı kentsel dönüşüm odaklı olacak.

12) TORUNLAR GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun:

*Torunlar GYO’nun 2013 yılının ilk dokuz ayındaki satışları geçen yıla göre yüzde 40 arttı.

* 1081 konut ve 179 ofisten oluşan karma proje Mall of İstanbul’da teslim süreci başladı.

*Paşabahçe’de Boğaz’a nazır turistik amaçlı bir projeye başlatılacak.

*Kiptaş ile anlaşmaya vardığı arsa geliştirme planı çerçevesinde 2014 baharında dev bir konut projesi yükselecek.

Bu projenin yanı başında hastane, üniversite gibi fonksiyonlar olacak. Projenin FSM köprüsüne yakınlığı ve TEM üzerinde olması yatırımcıları cezbedecek önemli bir faktör.

*Mall of İstanbul projesinin yanındaki parselde yeni bir otel ve ofis projesi de TORUNLAR GYO’nun gündeminde.

*Torunlar GYO, İstanbul Maltepe’de Kapıcıoğlu İnşaat ve Renk-Yol Yapı İnşaat ile birlikte proje geliştirmek üzere 14.163 metrekarelik bir arsa alımı yaptı.

*Antalya’da bulunan ve 2014′ün ilk yarısında tamamlanması planlanan projeyle bölgenin önemli bir cazibe merkezi olan Deepo Outlet Alışveriş Merkezi’nin kiralanabilir alanının yaklaşık olarak üç katına çıkarılması planlanıyor.

*İstanbul’un Avrupa yakasında Boğaz’a yakın bir noktada bulunan Kemankeş binası Galataport Projesi ile gerçekleşecek kentsel dönüşümden fayda sağlamaya aday gösteriliyor. Torunlar GYO, arsa üzerinde 3.900 m²’lik butik otel inşa etmeyi planlıyor.

13 ) Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım:


Teknik Yapı 2014′te 8 ayrı projeye start vermeyi planlıyoruz. Fikirtepe’deki ruhsat verme süreci hızlanırsa bu rakam 10'un üzerine de çıkabilir.

*Fikirtepe’deki ilk projemiz ruhsat aşamasında. Toplam 4 ada üzerinde yaptığımız çalışmaların ilkinde 850 konutluk projemiz, ruhsat alınır alınmaz satışa çıkacak. Yılın ilk ayında satışa çıkmayı planladığımız Fikirtepe, şehir merkezi içinde yeni bir şehir olacak.

*Suadiye Sahil ve Bağdat Caddesi’nde 5 butik projemiz yıl içinde peş peşe devreye girecek. 2014′te Suadiye’de 10 dönümlük bir arazi içinde konsept bir projeye başlayacağız. Bu projenin tamamı konuttan oluşacak. Suadiye Projesini Kadıköy sahilindeki en büyük proje olarak tasarlıyoruz. Avrupa yakasında ise İkitelli bölgesinde yine üzerinde çalıştığımız karma bir proje bulunuyor. Fakat bizim için 2014 yılının en önemli çalışması ise Evora İstanbul’u teslim edilmesi olacak.

14) Sinpaş Yapı Genel Müdürü Ahmet Çelik:

*Sultanbeyli ve Ankara şantiyelerinde çalışmalara devam eden Sinpaş Yapı yeni projeler için hazırlıklara başladı. İstanbul’da Kağıthane ve İkitelli’de ticari yatırım, Sancaktepe’de ise konut projesi yapacağız.

*Denizli’de proje geliştireceğiz. Bölge halkının beklentilerine göre proje geliştirmek istiyoruz. Proje, 280 bin metrekarelik alanda olacak.

*Avrupa Yaksası’nda Beylikdüzü, Anadolu’da ise Yakacık gibi arzın yoğun olduğu bölgeler dışında her alan bizim ilgimizi çeker.

*Sultanbeyli’de konumlanan Liva projesinde birinci etabı teslim ettik. Oturum başladı. Projenin ikinci etabı için günde 33 liraya ev sahibi olma fırsatı sunduk. Proje yüzde 25 prim yaptı. Sultanbeyli’de arsalar birkaç yıl içinde yüzde 250 arttı. Zamanla bu artış konut fiyatlarına da yansıyacak.

15 )Soyak Holding CEO’su Dr. M. Emre Çamlıbel:

*İzmir’de şu anda 200 dönümlük arsa stokumuz var. Yeni arsalar için de görüşmelerimiz devam ediyor.

* Karşıyaka’nın dışında Bornova, Buca ve Urla’da görüşmelerimiz var. Şu anda somut bir çalışmamız yok ancak İzmir’de yatırımlarımıza devam etmeye kararlıyız.

*5 etaptan oluşan Soyak Siesta’nın son etabı Oxygen’i satışa çıkardık.

*Halkalı'daki projelerimizde hem satış hem teslim süreçleri devam ederken, SOHO projesinde de sona yaklaşıldı.

Bu arada SOYAK'ın İstanbul Gaziosmanpaşa’da 300 dönümlük alanda inşa edeceği yaklaşık 5 bin konutluk kentsel dönüşüm projesi için GOPAŞ ile ön anlaşma imzaladığını hatırlatalım.


x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23