• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TÜİK verilerinden çıkartılan iki senaryo

Yeniakit Publisher
2017-11-24 09:53:00 -
TÜİK verilerinden çıkartılan iki senaryo

Yılın ilk 9 ayında ruhsat verilen daire sayısı açıklandı.

TÜİK verilerine göre 1milyon 106 bin yeni daire ruhsat aldı. Böylece geçen yıla göre yüzde 57'lik bir artış kaydedildi.

1 Ekim başlayacak olan yeni imar yönetmeliğinden etkilenmek istemeyen müteahhitlerin başvurularının bu artışta büyük etkisi olduğu belirtiliyor. Bu projelerin önemli bir bölümü 1.5 ila 3 yıl içinde piyasaya sunulmuş olacak. Bu artışın Türkiye’de zaten var olan 600 bin konut stokuna yeni eklemler getirmesi bekleniyor.

Sektör temsilcileri Türkiye’nin bir deprem ülkesi olması nedeniyle bu yenilemelerin olumlu olacağı kanaatini taşıyor. Bununla birlikte binaların hayata geçeceği 2018 ve 2019 yıllarında hem Türkiye’de hem de çevredeki koşulların daha iyi olacağı inancından dolayı firmaların proje yapma isteği sürüyor.

Fakat bu artışın olumsuz etkileri olacağı kanaati de mevcut. Bu artışın zorda olan bazı firmaların bilançolarının daha kötüye gidişini engellemek için ardı ardına yeni projelere girmesinden kaynaklandığını kaydediliyor.

Vatandaş kendini nasıl koruyacak?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Vatandaşın süreçten zarar görmemesi için konut alacağı firmanın bilançolarını görmesi gerekiyor. Uzmanlar bir dönem konuşulan bilançoların internet üzerinden yayınlanmasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. Devlet bu noktada sektörde daha büyük sorunların yaşanmaması için firmalara yeni başlayacakları projeler için teminat mektubu zorunluluğu getirerek sektörde mağduriyetleri önleyebilir. Öte yandan yabancıya gayrimenkul satışının ihracat kapsamına alınıp bu açıdan sektörün desteklenmesi de diğer bir seçenek olarak masa da duruyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23