• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Trump-Abbas görüşmesinden beklentiler düşük

Yeniakit Publisher
2017-05-03 11:51:56 -
Trump-Abbas görüşmesinden beklentiler düşük

ABD'deki Ortadoğu uzmanları, Trump ile Abbas arasında yapılacak görüşmeden Ortadoğu barışına katkı sağlayacak bir sonucun çıkmasının çok zayıf ihtimal olduğunu öngörüyor.

ABD Başkanı Donald Trump ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında Beyaz Saray'da yapılacak görüşmelerden İsrail-Filistin sorunu ve Ortadoğu barışına yönelik ne tür sonuçlar çıkacağı, gerek Filistin gerek İsrail tarafında merakla bekleniyor.

Seçim kampanyası döneminde güçlü İsrail yanlısı mesajlarıyla dikkat çeken ve Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma sinyali veren Trump, 20 Ocak'ta görevi devraldıktan sonra İsrail-Filistin konusunda iki tarafa da mesajlar vermeye başladı ve en azından şimdilik elçiliğin taşınması projesini beklemeye aldı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu 15 Şubat'ta Beyaz Saray'da ağırlayan Trump, hem kişisel söylemi hem de İsrail ile ilişkili yakın çalışma ekibi açısından oldukça güçlü bir İsrail yanlısı çizgi takip ediyor.

Bu ortamda Mahmud Abbas'ı Washington'a davet eden Trump'ın Ortadoğu barışı için ne tür açılımlar yapabileceğine ilişkin farklı değerlendirmelerde bulunuluyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"ABD yönetiminin İsrail politikası değişmedi"

Denver Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Profesörü ve Ortadoğu Çalışmaları Merkezi Başkanı Nadir Haşimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görüşmeye dair büyük beklenti içinde olmamak gerektiğini söyledi.

Haşimi, "Ziyaretten fazla bir şey beklenmemesi gerektiğini ve ABD yönetiminin İsrail konusunda bir politika değişikliğine gitmediğini düşünüyorum. Bu ziyaretle Trump, iki taraf arasında bir denge kurmaya çalıştığı izlenimini vermeye çalışıyor." dedi.

Haşimi, Barack Obama döneminden Trump'a, ABD'nin İsrail politikasında somut ve ciddi değişiklik olmadığını kaydetti.Abbas'ın önündeki engeller

Dış İlişkiler Konseyi Ortadoğu Çalışmaları Kıdemli Uzmanı Robert Danin ise Abbas'a karşı hem Hamas'tan hem de kendi yönetiminden zaman zaman sorgulayıcı seslerin yükseldiğini, bu zorluklar altında yapılan Washington ziyaretinden çok somut sonuç çıkmasının kolay olmayacağını anlattı.

Danin, "Abbas'ın şu soruya net bir cevap vermesi gerekiyor; Abbas, çatışmayı sona erdiren ve Filistin devletini kuran adam olarak mı hatırlanmak istiyor yoksa barışçıl şekilde İsrail'e ve uluslararası baskıya direnen ve Filistin'in tarihi haklarından bir karış taviz vermeyen milliyetçi bir lider olarak mı?" diye konuştu."Trump yönetiminin çıkarı yok"

California Berkeley Üniversitesinde Ortadoğu ve İslamofobi üzerine araştırmalar yapan Dr. Hatem Bazian da Filistinli mahkumların açlık grevi devam ederken Trump-Abbas görüşmesinin sadece "yaraya tuz basmak" olacağını söyledi.

Bazian, "Trump yönetiminin, Filistinlilerin ihtiyaçlarıyla ilgilenmesinde herhangi bir çıkarı yok. Filistin yönetiminin, 'Washington'ın işgali sona erdirmek gibi bir yaklaşımının olduğu' yönündeki kurgusal fikirden vazgeçme zamanı geldi." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23