• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tiananmen'in son tutuklusu serbest bırakılacak

Yeniakit Publisher
2016-05-03 19:04:00 -
Tiananmen'in son tutuklusu serbest bırakılacak

Tiananmen Meydan'ındaki demokrasi protestoları sırasında tutuklanan ve 27 yıldır hapiste bulunan son tutuklu Miao Deshun serbest bırakılacağı açıklandı.

Çin'de 1989 yılında Tiananmen Meydan'ındaki protestolar sırasında tutuklanan Miao Deshun serbest bırakılıyor. San Francisco merkezli insan hakları örgütü yaptığı açıklamada, bu yıl Ekim aylarında Miao Deshun'un serbest bırakılacağını duyurdu.

Dui Hua Vakfı İcra Direktörü John Kamm tarafından yapılan açıklamada "Biz bu haberi memnuniyetle karşılıyoruz. Ömrünün yarısından fazlasını hapishanede geçiren Deshun'un normal bir hayat geçirmesini umut ediyoruz" dedi.

Miao Deshun 25 yaşında bir fabrika işçisi olarak katıldığı gösterilerde tutuklanmıştı. Şu an 51 yaşında olan Miao Deshun, 27 yıldır Çin hapishanesinde tutuklu bulunuyor.

1989'DAKİ OLAYLAR

Ülkede 1989 yılının nisan ayından başlayarak 4 Haziran'a kadar süren ve başkent Pekin'deki Tiananmen meydanında güç kullanılarak bastırılan ayaklanmalarda resmi olmayan rakamlara göre, iki binden fazla kişi hayatını kaybetti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Demokrasi, ifade özgürlüğü, enflasyon, siyasi bozulma ve yozlaşma gibi nedenlerle başlayan protestolara başta aydın kesim ve öğrenciler olmak üzere her kesimden yoğun katılım olmuştu.

Çin'in halen uluslararası toplum tarafından kınanmasına sebep olan olaylarda, 1978 yılındaki dışa açılımdan sonra uygulanan ekonomik reformların tetiklediği işsizlik, Çin Komünist Partisi'nin tutumu ve siyasi bozulma gibi nedenlerin etkin olduğu kaydediliyor.

Olayların ilk başladığı zamanlarda hükümet, göstericilere müdahale etmemiş ancak protestocuların dağılmaması üzerine 20 Mayıs'ta ülkede sıkıyönetim ilan edilmişti.

Hükümet, protestocuların taleplerinin karşılanmasının mümkün olmadığı ve gösterilerin bastırılması gerektiği kararına vararak 4 Haziran gecesi tanklar ve askerleri meydana göndermişti. Güvenlik güçlerinin olayları bastırırken gerçek mermi kullanması sonucu Çin Kızılhaçı'na göre iki bini aşkın kişi ölmüştü. Diğer yandan, olayların ardından çok sayıda devlet ve parti yetkilisi gözaltına alınmış ya da ev hapsiyle cezalandırılmıştı.

Çin yakın tarihinde geniş yankı uyandıran "Tiananmen olayları", ülkedeki yeni nesil başta olmak üzere halk tarafından halen tam olarak bilinmiyor.

Ülkedeki yetkili makamlar, olayın ve yansımalarının ele alınışı ile alakalı ciddi bir denetim uygularken, yazılı ve görsel medyada olaylarla ilgili haber, belgesel, makale ya da fotoğraflar yer almıyor.

İnternette 4.6 olaylarını anlatan içeriklere erişim de engelleniyor.

25. YILINDA TİANANMEN'İ HATIRLATAN HER ŞEY YASAK

Çin, Tiananmen Meydanı katliamının 25'inci yıldönümünde sosyal medyada 'meydan' ve 'ordu' kelimelerinin yanı sıra '4 Haziran', 'bugün', 'hatırla', 'unutma', 'ulusal hafıza kaybı günü' gibi kelimelerin kullanımını da yasaklandı. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23