• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tesadüfler değil istikrar not getirdi

Yeniakit Publisher
2013-05-17 21:37:00 - 2013-05-17 21:40:11
Tesadüfler değil istikrar not getirdi

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in önceki gün Türkiye’nin notunu “yatırım yapılabilir” seviyesine yükseltmesini değerlendiren ekonomi çevreleri, notun tesadüf değil, siyasi ve ekonomik alanda yaşanan istikrardan kaynaklandığını vurgulad

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu “yatırım yapılabilir” seviyeye yükseltmesiyle kredi derecelendirme kuruluşları ve ekonomiler üzerindeki etkileri tekrar ülke gündemine oturdu. Geçen yıl kasım ayında Fitch’in ülkenin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından önceki gün de Moody’s aynı yönde karar verdi. Böylece ülke 1992 yılından beri ilk defa iki uluslararası kredi derecelendirme kuruluşundan uzun vadeli yabancı para cinsinden “yatırım yapılabilir” kredi notu almış oldu. Türkiye’nin en az iki kredi derecelendirme kuruluşundan “yatırım yapılabilir” notu almasıyla uluslararası fonlar açısından önem teşkil etmesi ve ülke ekonomisine daha ucuz maliyette finansman sağlaması bekleniyor. Ekonomi kurmayları ise 21 yıl sonra iki kredi kuruluşunun da aynı anda ülkenin kredi notunu bu seviyeye yükseltmesini “tesadüf değil” şeklinde değerlendirdi.
YATIRIMCILARI CEZBEDECEK
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kuruluşun aldığı bu kararla, Türkiye’ye şimdiye kadar kendi iç kuralları, kendi iç sebepleriyle yatırım yapamayan yeni bir yatırımcı kitlesini cezbedeceğini belirterek, Türkiye için bir bakıma en önemli konunun bu olduğuna dikkati çekmişti. Bu gelişmelerin “tesadüf olmadığını” kaydeden Babacan, son 10 yılda izlenen basiretli, gerçekçi ve tutarlı politikaların kararlılıkla uygulanmasının bir sonucu olduğu değerlendirmesinde bulundu.
S&P finans
alanında lider

S&P, merkezi ABD’nin, New York eyaletinde bulunuyor. Ülkenin en büyük iki derecelendirme kuruluşundan biri olan S&P, ağırlıklı olarak finansal kurumların piyasadaki değerlerini belirlemeye yardımcı olan ve onlara bağımsız görüş, analiz ve bilgi sağlayan bir derecelendirme kuruluşu olarak karşımıza çıkıyor.
Kuruluş, 1941 yılında “Standard Statistics Company” ve “Poor’s Publishing Company” adlı şirketlerin birleşmesiyle meydana geldi.
Dünyada 1970’li yıllardaki ekonomik bunalımın getirdiği borç krizleri ile Meksika’nın 1982 yılında yaşadığı ekonomik sarsıntının para sisteminin uluslararası işleyişinde öngörü gerektiren bir uyarı sisteminin doğmasına yol açarken, bu uyarı sistemi S&P gibi kuruluşların varlığına anlam katan diğer gelişmeler oldu.
Kuruluş, ABD’de 21, diğer ülkelerde 40 ofis ve iştirake sahip bulunurken, bünyesinde yatırım ve finansal analiz konusunda deneyimli 6 binden fazla analisti istihdam ediyor.
EKONOMİ DÜNYASI NOT
ARTIŞINI YORUMLADI:
BOYDAK HOLDİNG ÜST YÖNETİCİSİ MEMDUH BOYDAK: Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir’ ülkeler kategorisinde değerlendirilmesi, Türkiye için ciddi bir kazanım. Türkiye’de daha önceki dönemlerde de sıcak para girişleri yoğun oldu ama ‘yatırım yapılabilir’ ülkeler kategorisinde olduğu zaman, bu para daha çok istihdama, yatırıma ve katma değer oluşturmaya girmiş olacak. Biz yerli sanayicilerin gözünde, Türkiye zaten yıllardır yatırım yapılabilir ülkeler kategorisinde. Bizler hep planlarımızı, programlarımızı buna göre yapıyoruz. S&P’nin de bunu doğru bir şekilde değerlendireceklerini ümit ediyorum.
GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI DERNEĞİ BAŞKANI AZİZ TORUN:  Gayrimenkul sektöründe uzun vadeli krediye ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’de müteşebbis ve insan gücü var. Ancak sermaye anlamında desteğe ihtiyacımız bulunuyor. Bu not artırımı da finansman bulma konusunda yeni kaynaklar sağlayacak. Kamu kentsel dönüşümü destekleyecek kredi verecek. Bu kredinin bir kısmı da gelecek olan fonlardan karşılanabilir. Dolayısıyla bu kredi imkanlarının genişlemesi kentsel dönüşümün ölçeğini artırmaya ve daha kısa sürede gerçekleştirmeye imkan sağlayacak. Kentsel dönüşüm sadece gecekonduları yıkıp, yerine yeni binaların yapılmasından ibaret değil. Çok geniş kapsamlı düşünmek gerekiyor. Kentleri yapısal olarak değiştirme anlamına geliyor. Bu da yatırım ve kredi demektir. Kredi faizlerinin düşmesi de yatırımlara ciddi şekilde ivme kazandıracak.”
KONUT GELİŞTİRİCİLERİ VE YATIRIMCILARI DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI ALİ DUMANKAYA: “Notun yükselmesiyle birlikte fonların Türkiye’ye bakışı değişebilir. Sonuçta fon yatırımlarının artması gayrimenkul sektörüne ciddi bir kaynak sağlayacaktır. Tabi bunlar bugünden yarına olacak şeyler değil. Not artırımının etkilerini 6 ay 1 yıla kadar görebiliriz”
İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF. DR. MEHMET HÜSEYİN BİLGİN: Merkez Bankası’nın uyguladığı Türkiye’nin para politikasının başarısı bir kez daha tescillendi. Son zamanlardaki not artışlarının asıl nedeni, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ekonomisine ilişkin her zaman dile getirdikleri iki risk unsuru olan cari açık ve mali disiplinde sağlanan iyileşmedir.
ANKARA GENÇ İŞADAMLARI DERNEĞİ BAŞKANI ABDULLAH DEĞER: Türkiye yatırım cenneti olma yolunda hızla ilerliyor. Not artışında büyük etkisi olan ekonomi yönetiminin, aynı kararlılığı ve istikrarlı politikayı devam ettirmesi gerekiyor. İş dünyası, piyasalar uzun zamandır not artışını bekliyordu. Türkiye artık daha çok yatırım çekebilecek konumda. Hem doğrudan yatırım hem de portföy yatırımı bakımından çok büyük yatırımların beklentisi içindeyiz.
YILDIZ HOLDİNG MALİ İŞLER BAŞKANI DR. CEM KARAKAŞ: Not artışının yabancı yatırımcının Türkiye’ye olan ilgisine ve Türkiye ile olan iş hacminin artmasına vesile olacak. Bu not artırımı Türkiye finansal piyasalarındaki istikrarı daha da perçinleyen bir gelişme.

ŞİMŞEK: BORÇLANMA YÜKÜ AZALACAK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de notun, Hazinenin ve şirketlerin uluslararası finansmana erişimini artıracağını, borçlanma yükünü azaltacağını ve ülkenin uzun vadeli büyümesine olumlu katkı sağlayacağını ifade ederek, ikinci yatırım yapılabilir seviyedeki notun sermaye girişlerindeki oynaklığını azaltacağının altını çizdi.
ÇAĞLAYAN: DAHA BÜYÜK YATIRIMLAR GELECEK
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise kararla artık gerek doğrudan yatırım anlamında gerek portföy yatırımı anlamında daha büyük yatırımlar beklendiğine vurgu yaptı.
AKYÜZ: FİNANSAL KURULUŞLARIN
GELMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ARTIŞ

“Kendi düzenlemelerine göre bazı emeklilik fonları finansal kuruluşlar yoğurdu üfleyerek yiyorlar. Onların fonlarının yatırım yapması açısından bu not önemli. Bu aslında birazda bir geç kalınmış bir karar” diyen Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz de uluslararası bazı finansal kuruluşların özellikle emeklilik şirketlerinin bir ülkeye yatırım yaparken en az iki tane derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir notu beklediğini belirtti. Akyüz, “S&P’den de bir not artırımı daha bekliyoruz. Not artışı Türkiye’ye fon akışını hızlandıracaktır” şeklinde konuştu.
MÜSİAD GENEL BAŞKANI OLPAK: TÜRKİYE İYİ NOTLAR ALMAYA DEVAM EDECEK

Moody’s’in geç de olsa Türkiye’nin notunu arttırdığını vurgulayan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, sevindirici ama gecikmiş bir açıklama. Türkiye iyi notlar almaya devam edecek” dedi. Olpak, “Türkiye’nin devlet tahvili notu Ba1’den Baa3’e yükseltildi. Türkiye ‘tam anlamıyla yatırım yapılabilir’ seviyeye geldi. Türkiye 21 yıl sonra ilk defa bu seviyeyi yakaladı. İki ayrı kredi ajansından ‘yatırım yapılabilir’ notu alan ülkeler arasına girdik. Artık uluslararası fonların kendi iç tüzükleri gereğince ülkemize yatırım yapmalarının önündeki engel de kalkmış oldu. Çözüm Süreci’nin, barış ve huzurun, toplumsal birliktelik duygusunun, IMF’ye borcumuzu sıfırlamanın, demokratikleşme ve kalkınma yolunda kararlı adımlar atmanın sonucu olarak gördüğümüz bu gelişme sevindirici ama gecikmiş bir karar. Türkiye iyi notlar almaya devam edecek” şeklinde konuştu.
En eskisi
Moody’s

Dünyanın en eski derecelendirme kuruluşu olan Moody’s, kredi notları, araştırmalar ve risk analizlerinin önde gelen sağlayıcılarından biri olarak dikkati çekiyor.
John Moody 1905 yılında ilk derecelendirme kuruluşu olan Moody’s Investors Service’i kurarak 1909 yılında “Demiryolları Yatırımlarının Analizi” adlı eserinde ilk notları yayınladı, endüstriyel şirketler ve kamu kurumlarının derecelendirilmesine ise 1922 yılında başlandı. Kuruluş, bugün tüm dünyada 110’dan fazla ülkede sahip olduğu firmaları ya da ortaklık kurduğu yerel derecelendirme kuruluşları ile 11 bin ihraççı şirket, 22 bin kamu finansmanı ihraççısı, 94 bin yapılandırılmış finansal tahvilinden fazlasını kapsayan borçları izlerken, derecelendirme faaliyetlerini sürdürüyor.
Moody’s Corporation 2011 yılında 2,3 milyar dolar bir gelirle dünya çapında yaklaşık 6 bin 400 kişi çalıştırıyor ve kuruluşun 30’a yakın ülkede ofisi bulunuyor.
YALÇINTAŞ: TÜRKİYE EN AZ 2
BASAMAK DAHA YUKARIDA OLMALI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ise, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in, Türkiye’nin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye yükseltmesinin, daha düşük maliyetli, daha uzun vadeli ve daha büyük miktarda yabancı fonların Türkiye’ye girmesini sağlayacağını söyledi.
Yalçıntaş, şunları söyledi: “Uluslararası finans piyasalarında Türkiye’nin risk algısı tarihinin en düşük seviyelerindeyken, kredi notumuzun hak ettiğimiz düzeyde olmaması ciddi eleştiri konusuydu. Moody’s atması gereken adımı gecikerek de olsa atmıştır. Türkiye yoluna devam ediyor. Ancak Türkiye en az 2 basamak daha yukarıda notu da hak etmektedir. Kanaatimce şimdi sıra S&P’de.”
ATAOL:  BÜYÜK FONLARIN
GİRİŞİNİN ÖNÜ AÇILMIŞ OLDU

Türkiye’nin kredi notunun “yatırım yapılabilir” seviyeye çıkarılmasını iş dünyası adına sevindirici bulan İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Hüseyin Ataol, Moody’s’in son değerlendirmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.  Ataol “Bu sıradan bir not artırımı değil, yurt dışında birçok fonların Türkiye’ye gelmesi için önemli. Yatırım yapacak büyük fonların Türkiye’ye girişinin önü açılmış oldu. Not artışı gecikmiş bir karar değil. Çünkü cari açık ve mali disiplinde sağlanan iyileşmeler ortada. Bunun sonucunda not artışı geldi. Ekonomimiz olumlu olarak etkilenecektir. Borçlanma maliyetleri azalacaktır”  dedi.
Fitch, bankalar konusunda uzman

John Knowles Fitch tarafından 1913 yılında New York’ta kurularak, ABD’den genel kabul görmüş ilk Avrupa kökenli derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 1924 yılında, derecelendirme skalasını "AAA - D" olarak tanıttı ve bunu zaman içerisinde geliştirme yoluna gitti.
İlk uzmanlık alanı bankaların derecelendirmesi olan Fitch, daha sonra diğer sektördeki işletmelerin derecelendirmesine de başladı. Tüm dünyada 50’ye yakın ofisi bulunan Fitch, bugüne kadar 5 bin 500 finans kurumunu, bin 800 anonim şirketini, 700 sigorta şirketini derecelendirmiş ve buna ek olarak halen 100’den fazla ülkenin derecelendirmesini yapmayı sürdürüyor.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23