• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TES-İŞ'te enerji oteli yolsuzluğu!

Yeniakit Publisher
2016-10-01 19:58:00 -
TES-İŞ'te enerji oteli yolsuzluğu!

TES-İŞ’in Genel Başkanlığını Mustafa Kumlu’nun yaptığı dönemden itibaren başlayan ve Mustafa Şahin’e kadar uzanan süreçte sendika milyonlarca TL zarar etti. Kuruma ait Ankara Enerji Oteli ve Mersin Erdemli Oteli’nin alımlarında fahiş bedeller ödenerek ve gereksiz olduğu halde iki kez tadilat yapılarak sendikada 13 milyon TL’lik yolsuzluk yapıldığı iddia edildi.

Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İş Sendikası), Genel Başkanlığını Mustafa Kumlu’nun yaptığı dönemden itibaren başlayan ve şimdiki başkan Mustafa Şahin’e kadar uzanan süreçte yapılan usulsüzlük ve yolsuzluklar sonucunda sendika milyonlarca TL zarar etti. Genel Başkanı Mustafa Kumru ve yönetim kurulu üyelerinin Enerji otelleri olarak bilinen Ankara Enerji Oteli ve Mersin Erdemli otellerini olduğundan fahiş fiyatlara satın aldığı iddia edildi. Ayrıca otellerde iki kez gereksiz yere tadilat yaparak sendikanın malvarlıklarında usulsüzlükler ve yolsuzluklar yapıldığı belirtildi. Mersin Erdemli Enerji Otelinin 2003 yılında değeri 1 milyon TL bile etmezken yaklaşık 3 milyon TL’ye alındığı iddia edildi. Öte yandan Ankara Enerji Oteli’nin de alımında çok yüksek bedeller ödenerek otel 4,5 milyon TL ye satın alındı. Daha sonra otelde tadilat yapılarak otel 7 milyon TL’ye mal edildi.

DÜŞÜK FİYATLARLA KİRAYA VERDİLER

İddialara göre, enerji otellerinin alımlarından hemen sonra tadilat çalışmalarında bulunuldu. Otellerin başına ise Genel Başkan Mustafa Kumlu’nun damadı Serkan Çiçek Müdür olarak atandı. TEDAŞ’tan emekli ettirilen Ahmet Kara ise misafirhane sorumlusu memuru olarak göreve başladı. Ankara Oteli aylık 11 bin TL karşılığında çok düşük fiyata kiraya verilmesine rağmen alınan birçok kalem sendika tarafından karşılandı. Gelir getirmesi amacıyla kiraya verilen oteller usulsüz yapılan harcamalarla gelirden çok gidere neden oldu.

İKİ SENEDE İKİ TADİLAT YAPILDI
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Öte yandan otellerde tadilat çalışmaları için GÖKKOR firmasıyla anlaşıldı. Tadilat çalışmalarının ardından Mersi Erdemli Oteli GÖKKOR firmasına kiraya verildi. İki yaz döneminden sonra anlaşma iptal edilerek firmadan otel geri alındı. Daha sonra bilinmeyen bir nedenden dolayı otel tekrardan tadilata alındı ve sendikanın gelirinden yaklaşık 9 milyon TL daha harcandı. Böylelikle otelin maliyeti 11,5 milyon TL’ye mal edildi. Ancak çok düşük bedellerle tekrardan otel kiraya verildi. Kiralarda sendikaya zamanında ödenmedi. Ayrıca tesiste yapılan incelemeler sonucunda emlakçılar tesisinin 6 milyon TL dahi etmeyeceğini belirledi. Gerek alım gerekse onarım nedeniyle yapılan fazla ödemeler kadar sendika zarara uğratıldı. Bu durum yöneticilerim istemiyle 2015 yılına kadar sürdürüldü.

DEMİRBAŞ MALZEMELERİNİ KAYITSIZCA SATTILAR

İddialara göre, bu dönemde Genel Başkan Mustafa Kumlu’nun kendisi ve ailesinin malvarlıklarında ciddi artışlar olduğu belirtildi. 2015 yılında ACEBAN şirketine satılan Mersin Erdemli Enerji Oteli’nin satışında komisyon alındığı ifade edildi. Otel satılmadan önce yapılan demirbaş sayımında listede belirtilen malzemelerin kaç paraya ve kimlere satıldığı belirtilmedi. İddialara göre, yapılan demirbaş satışında eşyalar otelden bağımsız satılarak kayıtlara geçirilmedi.

ZARAR 13 MİLYON

Otellerle ilgili yapılan tadilat çalışmalarında iddialara göre usulsüzlük ve yolsuzluk yapıldığı belirtildi. Yapılan iki tadilattan sonra malzemeler ihalesiz olarak elden çıkarıldığı ve hiçbir şekilde sendikanın bir geliri olmadığı kaydedildi. Yapılan tüm yolsuzluklar ve boş yere yapılan tadilat çalışmalarından sonra TES-İŞ sendikası toplamda yaklaşık 13 milyon TL zarara uğratıldı.

Trabzon şube başkanı niçin sustu?

GÜNDOĞDU BİR ANDA KARARINDAN VAZGEÇTİ

Öte yandan 2008 yılında TES-İŞ Trabzon Sendika Başkanı Cengizhan Gündoğdu ve Kütahya Şube Başkanı Eşref Erden tarafından TES-İŞ Sendikası Genel Merkez Yöneticilerine yapılan yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına birçok dava açıldı. Daha sonra TEŞ-İŞ Sendikası Genel Merkez Denetçileri Hacı Mevlüt Ünal ve Mehmet Solak’da ikinci ve ayrı bir suç duyurusunda bulundu. Bu dosyalar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından birleştirildi. Alınan birleştirme kararına karşılık TES-İŞ Trabzon Şube Başkanı Cengizhan Gündoğdu 2011 tarihinde Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına itirazda bulundu. Ancak yakınan Gündoğdu TES-İŞ kongre haftasına girdiğinde nedenini belirtmeden yakınmasından vazgeçti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23