• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Teröristlerin maşası çocuk militanlar

Yeniakit Publisher
2016-05-27 10:44:00 -
Teröristlerin maşası çocuk militanlar

Tarafsız olduklarını öne süren ve dünya çapında pek çok terör örgütü ile anlaşmaya vararak çocuk savaşçıların ve kadın istismarının önüne geçmeyi hedeflediğini söyleyen İsviçre merkezli Geneva Call isimli kuruluş, PKK ile yaptığı anlaşma metnini yok etti. Çocuk militan kullanılmaması taahhüdü ile imzalanan anlaşma metninin hangi sebep ile kaldırıldığı merak konusu.

Kendilerini tarafsız sivil toplum örgütü olarak niteleyen Geneva Call isimli kuruluş dünya çapındaki terör örgütleri ve yasa dışı yapılanmalara ile görüşerek onlarla çeşitli başlıklar altında insanlığın korunması adına anlaşmalar hazırlıyor.. Kuruluş, çocukların çatışmalarda kullanılmaması, kadın istismarının önüne geçilmesi ve mayın döşenmemesi şeklinde başlıklar adı altına örgütler ile anlaşmalar imzalıyor.

Bu anlaşmalardan birini de yıllardır Türkiye gündemini meşgul eden, sivil ve asker olmak üzere binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine sebep olan ve son dönemde devletin kararlılıkla yürüttüğü operasyonlar kapsamında ortadan kaldırılmaya çalışılan PKK terör örgütü ile yapıldı.

PKK, çözüm süreci ile birlikte, çocuk PKK'lıları silahsızlandırmak için “Cenevre Çağrısı" adlı sivil toplum kuruluşuyla anlaşmıştı.

Geneva Call isimli kuruluş, 5 Ekim 2013''te Cenevre Çağrısı Uyarınca Çocukların Silahlı Çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütname''yi imzalamış, anlaşma kapsamında çocukları militan olarak kullanmaması, konusunda ortak karara varılmıştı. Bu anlaşma, kuruluşun dünya çapında beş dilde yayın yapan internet siteleri üzerinden yayınlamışlardı.

Yaşanan son gelişmeler sonrası yapılan ve yayımlanan anlaşma metninin Geneva Call kuruluşu tarafından sitelerinden kaldırılması ise dikkat çekti. 

Kandırılan çocuk militanlar

Bölücü terör örgütü PKK, kirli emellerine ulaşmak için küçük yaştaki çocukları kullanıyor. Terör örgütü, çocukların birçoğunu şehir yapılanmaları olan KCK ve gençlik yapılanması YDG-H aracılığıyla kandırarak önce sempatizan, ardından dağlardaki kamplara götürülerek terörist yapıyor. Örgüt çocukların eline zorla ya da kandırarak silah vermeyi ise övünme vesilesi sayıyor.

Çocuklara yönelik şiddet, çocuk işçi, çocuk evlilikleri gibi konularda haklı tepkilerini ortaya koyan insan hakları dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının, KCK/PKK'nın kullandığı ve teröriste dönüştürdüğü çocukları görmezden gelmesi de tarafsızlıklarına gölge düşürürken yaptıkları anlaşma ile bu gidişatın önüne geçmek istediklerini iddia eden Geneva Call'n yaptığı anlaşma metnini kaldırması ise merak konusu.


Çocuklar önce kullanılıyor, sonra infaz ediliyor

18 yaş altı baz alındığında örgüte katılanların oranı, 1990'dan 2012'ye kadar bir hayli fazla. KCK/PKK terör örgütüne katılan çocukların yüzde 59'u erkek, yüzde 41'i kız. Örgüte katılıp geri dönmeyi başaran çocukların oranı ise yüzde 25. Dağa gidenlerin yüzde 75'inin akıbeti hakkında net bilgi yok. Dağa giden çocukların yüzde 50'si 2-3 yıl içinde ölüyor. Ölüm sebebi çatışma, örgüt içi infaz veya hastalık olarak değerlendiriliyor.

Örgüte çocuk katılımının en yoğun olduğu 1993 yılında 12 bin çocuk örgüte katıldı. Bunların bir kısmı dağda silah altına alınırken, bir kısmı milis kuvvetler olarak kullanıldı. Milis kuvvetler, iaşe toplama veya köylerde örgüte yardım, uyuşturucu ve kaçakçılık gibi işlerde kullanılıyor. 

Kuruluş bu kez kadınlar içi anlaştıklarını öne sürdü

Geneva Call kuruluşu, PKK terör örgütünün kadınlara karşı, cinsel şiddete ve cinsiyet ayrımcılığına karşı yasaklayan anlaşmasını imzaladığını duyurdu. Çocuk militanların yanı sıra çok sayıda kadın militan barındıran terör örgütü KJK ve PKK adına anlaşmayı Irak'ın Kürt bölgesinde Koordinasyon Üyesi Jiyan Lava, imzaladı. 

Geneva Call'in 15 mart 2015 tarihinde yayınladığı kadınların korunması anlaşmasının imzalamasının duyurulduğu haberde, 2013 yılında terör örgütü ile yapılan anlaşma ile silahlı çatışmalarda çocukların kullanılmaması konusunda bir aşama kaydedildiği ancak 18 yaş altı çocukların kullanımın kesin olarak engellenmesi adına üzerinde durulması gereken konular olduğu ifade edildi. Ancak yayınlanan anlaşma metni kuruluş tarafından kaldırıldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23