• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Teröristler bu halde görüntülendi… Şok fotoğraf

Yeniakit Publisher
2017-05-18 14:15:00 - 2017-05-18 14:29:06
Teröristler bu halde görüntülendi… Şok fotoğraf

Musul'da yenilginin eşiğindeki terör örgütünün ürettiği uzaktan kumandalı insansız hava aracı ve patlayıcı yüklenebilen küçük araçların fotoğrafları, sosyal medyaya yansıdı.BM, düşmesi an meselesi olan Eski Şehir bölgesinden 200 bini aşkın insanın kaçmasını bekliyor, yalnızca salı günü yaklaşık 10 bin sivil çatışma bölgesinden çıkmayı başardı.Terör örgütü, kuşatma altındaki alanın çıkışlarına bombalar yerleştiriyor. Yerel kaynaklar, Dicle Nehri'ndeki mahallerde yaşayan sivillerin kaçmak için nehri aşmak zorunda olduğunu, son günlerde birçok kadın ve çocuğun nehrin karşısına ulaşamadan boğularak can verdiğini bildiriyor.

Birleşmiş Milletler (BM), terör örgütü DAEŞ'in kaybetmek üzere olduğu Musul'dan 200 bini aşkın sivilin daha kaçabileceğini duyurdu. Çarşamba günü açıklama yapan uluslararası örgütün İnsani Koordinatörü Lise Grande, "Askeri operasyonlar yoğunlaştı ve Eski Şehir'e doğru çok yaklaştı. 200 binden fazla insanın kaçmasını bekliyoruz" dedi.

Reuters haber ajansı, sadece Salı günü çatışma bölgesinden yaklaşık 10 bin sivilin kaçmayı başardığını bildiriyor. Çatışmanın ortasında kalan sivillerden yaya olarak güvenli bölgelere gitmeleri isteniyor. Uçaklardan atılan bildirilerde, motosikletler dahil sokaklarda hareket eden her aracın vurulacağı duyuruldu.

Kuşatma altındaki bölgenin çıkışlarına terör örgütü bombalar yerleştiriyor. Söz konusu bilgiyi, Irak ordusu ve görgü tanıkları verdi.

Nehri geçemediler

Terör örgütünün sıkıştığı bölge, 12 kilometrekarenin altında. Dicle Nehri kıyısından kuzeye yaklaşık altı kilometre uzunluğunda, iki kilometre genişliğinde bir alanı kapsıyor. On binlerce sivilin rehin kaldığı yedi mahallenin doğu kenarı, Dicle Nehri'yle çevrili. Yerel kaynaklar, kaçan sivillerin nehri geçmekte büyük zorluk çektiğini aktarıyor. Son günlerde birçok kadın ve çocuk, nehrin karşısına ulaşamadan boğularak can verdi.

17 Ekim'de başlayan büyük operasyonda bugüne kadar evini terk etmek zorunda kalanların sayısı 700 bini buldu. Çatışmalardan kaçan yüz binlerce insanın büyük kısmı çevredeki çadır kentlerde barınıyor, bazıları ise diğer kentlerdeki akrabalarının yanına sığındı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana 8 bin sivil öldü veya yaralandı.

DAEŞ'in yeni silahları
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sürekli gerileyen DAEŞ teröristleri, yoğun çatışmalara sahne olan Rufai, 17 Temmuz ve Ureybi mahallelerinde bomba yüklü araçları patlatarak tutunmaya çalışıyor. Yedi mahalledeki teröristlerin sayısı 1000'in altında. Etrafı sarılan örgüt mensuplarının büyük çoğunluğu yabancı, bu yüzden bir ölüm-kalım savaşı veriliyor.

DAEŞ'lilerin kendi ürettikleri uzaktan kumandalı insansız hava aracı ve patlayıcı yüklenebilen küçük araçların fotoğrafları, sosyal medyaya yansıdı. İntihar saldırılarında kullanılan uçağın bugüne kadar terör örgütünün ürettiği en büyük insansız hava aracı olduğu belirtiliyor.

Bombalı cep telefonu

Irak ordu birliklerine ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyon hava saldırılarıyla destek veriyor. Uluslararası ajansların geçtiği son fotoğraflarda, birçok noktadan gökyüzüne siyah dumanların yükseldiği görülüyor. Reuters ayrıca, teröristlerin patlayıcı yerleştirdiği eski tip bir cep telefonunun fotoğrafını servis etti.

Irak ordusu, hafta başında yaptığı açıklamayla DAEŞ'in kutsal Ramazan ayı başlamadan Musul'da yenileceğini ilan etti. DAEŞ karşıtı koalisyonun ABD'li sözcüsü Albay John Dorrian ise, Musul'da kaçacak yeri kalmayan terör örgütünün bozgunun eşiğinde olduğunu resmen açıkladı. Dorrian, "Düşman tamamen yenilginin eşiğinde" dedi.

Musul'u kurtarma operasyonuna ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret kuvvetlerinin de yer aldığı 100 bin silahlı güç katılıyor. Bugüne kadar Irak güçleri 774 kayıp verdi, 4 bin 600 asker ise yaralandı.

Öldürülen teröristlerin sayısı 16 bin 400'ü geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar DAEŞ'linin bulunduğu tahmin ediliyordu.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da DAEŞ mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta DAEŞ'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını DAEŞ'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

En stratejik nokta

19 Şubat'ta başlayan batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü DAEŞ'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır DAEŞ lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

Topraklarının üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

DAEŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65'in üstünde. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Suriye'deki kalesi Rakka'ya sıkışacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23