• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

TEOG’un yerine gelen yeni sistemde açıklama beklenen sorular ve konular

Yeniakit Publisher
2017-11-09 10:04:00 -
TEOG’un yerine gelen yeni sistemde açıklama beklenen sorular ve konular

60 soruluk sınavda hangi dersten kaç soru çıkacak, soruların sınıflara göre dağılımı nasıl olacak, soru sayısının artması gündeme gelecek mi?

TEOG’un yerine gelen yeni sistem açıklandı ama tartışmaları bitmiyor. Özellikle Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın sınavla öğrenci alacak 600 okul için “nitelikli okullar” tanımını yapması, yeni sistemin en çok konuşulan konularından biri oldu. Sonunda Yılmaz, “nitelikli okul”u “sınavla öğrenci alan okul” olarak değiştirdi ama nitelikli-niteliksiz okul tartışmasını Türkiye’nin gündemine soktu.

Habertürk'ten Pervin Kaplan konu ile ilgili yazısında: Günlerdir açıklanan liselere geçiş sistemiyle ilgili akla gelen soruları yazıyoruz, henüz MEB’den bir açıklama yok. Açıklama bekleyen konulardan biri de öğrencilerin yüzde 8’inin 600 okula yerleştirileceği sınavla ilgili. 

Bu sınavın soruları hangi derslerden oluşacak? Bakan sınavın sorularını ”temel dersler” olarak tanımladı. Bu durumda TEOG’un da temel derslerden yapıldığı dikkate alındığında sorular Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden mi çıkacak?

Sınav soruları yalnızca 8’inci sınıf müfredatından değil, 6 ve 7’nci sınıf konularından da oluşacak. Oysa öğrenciler TEOG’da yalnızca 8’inci sınıf müfredatından sorumluydu. Öğrencilerin en büyük talebi ise sınava 6 ay kala yeni sistem açıklandığı için yalnızca 8’inci sınıftan sorumlu olmak. 60 soruluk sınavda hangi dersten kaç soru çıkacak, soruların sınıflara göre dağılımı nasıl olacak, soru sayısının artması gündeme gelecek mi? Bu sorular da yanıt bekliyor. 

Bir başka aydınlatılması gereken nokta ise sözel ve sayısal testlerden oluşacağı söyleyenen bu sınavda farklı puan türleri çıkacak mı ve okullara bu puan türlerine göre mi yerleştirme yapılacak? Örneğin fen liseleri sayısal puanla mı öğrenci alacak? 
ÖNE ÇIKAN VİDEO

İşte başta sınav olmak üzere öğrencilerin yüzde 92’sinin de adrese göre yerleştirileceği yeni sistemin bilinmeyenlerinin açıklanması gerekiyor. 

EĞİTİM GÖÇÜ MERKEZ İLÇELERE OLACAK 

Bu sistemde öğrencilerin yüzde 92’sinin yani 1.1 milyonunun liselere adrese göre yerleştirilecek olması, “eğitim göçü” sorununu gündeme getirdi. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin yürüttüğü “Mahallem İstanbul” araştırmasının sorumlularından Prof. Dr. Murat Şeker, İstanbul’da merkez ilçelerden dış ilçelere doğru yaşanan göçün bu yerleştirme sistemiyle birlikte tersine dönebileceğini söylüyor.

Çünkü lise yoğunluğu merkez ilçelerde kümelenmiş durumda. Örneğin 189 bin nüfuslu Beşiktaş’ta 18 lise varken, 795 bin nüfuslu Esenyurt’ta sadece 17 lise var. 959 mahalleden yalnızca 420’sinde lise bulunuyor. Çünkü bu bölgeler daha önce köy iken mahalleye dönüşmüş. Nüfusu 10 bini geçen yaklaşık 200 mahallede lisenin olmaması, bu mahallerde yaşayan öğrencilerin komşu mahallelerde, hatta ilçelerdeki okullara kayıt yaptırmalarına neden olacak.

Şeker, 2017 taban puanlarına göre liseleri kategorize ettiklerini söylüyor. Buna göre İstanbul’da en yüksek puanlı öğrencilerin tercih ettiği ilk 100 lise Fatih, Kadıköy, Üsküdar, Kartal, Bakırköy, Beşiktaş ve Şişli’de yoğunlaşırken, ikinci 100 lise bunların dışında Ümraniye, Ataşehir, Pendik, Maltepe ve Bağcılar’da kümeleniyor. Şeker, merkez ilçelerin, çevre ilçelere göre okul çeşitliliği ve yüksek tercih edilme oranı açısından göreceli olarak üstünlüğü olduğunu vurgulayarak, “Böylelikle İstanbul’da son yıllarda izlenen kentin merkez ilçelerinden dış ilçelere doğru nüfus hareketliliği tersine dönebilir” diyor.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23