• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tebdil-i kıyafetle teftiş! Kimse tanımadı

Yeniakit Publisher
2015-12-27 07:44:00 - 2015-12-27 07:49:24
Tebdil-i kıyafetle teftiş! Kimse tanımadı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, sınav güvenliğini yerinde görmek için tebdil-i kıyafet sınav teftişi yapıyor.

ÖSYM, geçen aylarda yeni bir uygulama başlattı. ÖSYM Başkanlığı’nda üst düzey görevde olanlardan bir kısmı sınavlara aday gibi girip, soruları cevaplıyor ve denetim yapıyor.

Hürriyet'in haberine göre, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir de, 22 Kasım’dki Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) Ankara Fen Lisesi’nde girdi. Spor kıyafetle sınav salonuna gidip sırasını bekleyen Başkan Demir, güvenlik görevlilerinin araması sırasında ceketinin iç cebindeki kartları unuttu. Güvenlik görevlisinin bunu fark etmesi üzerine kartları hemen yırtıp çöpe attıktan sonra salona girdi.

KİMSE ONU TANIMADI

Sınavın başlamasını bekledi. Gözetmenler ve salon başkanlarının soru ve cevap kâğıtlarını usulüne uygun dağıtıp dağıtmadığını gözlemledi. Sınav sorularını çözerken gözlemlerine devam etti. Sınav bittikten sonra herkesin çıkmasını bekledi. Kimse onu tanıyamadı. Hemen her sınavda Türkiye’nin farklı yerlerinde isimleri sadece başkan tarafından bilinen yöneticiler tebdil-i kıyafet salona gidip gözlem yapıyor, sonrasında sınav güvenliği ile ilgili bir rapor hazırlıyor.

HER SINAVDA BİR GÖZLEMCİ
ÖNE ÇIKAN VİDEO

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, böylesine gizli bir denetimin amacını şöyle sıralıyor: “Sınavların güvenliğini sağlamak için kameralarımız, ÖSYM görevlilerimiz var. Ancak, salona aday kimliği ile ÖSYM temsilcisini göndermemizin amacı bir de çıplak gözle, içerden tüm sınav süreci boyunca her şeyin kurallara uygun olup olmadığını gözlemlemek. Giden görevliler hiçbir şeye karışmıyor. Soruları çözüyor. Şu an tüm sınavlarda bu uygulamayı yapıyoruz. Kaç kişinin, nerede bu gözlemleri yaptığının bilinmesini istemediğimiz için kişi sayısı konusunda bilgi veremiyoruz. Bu tamamıyla özel bir sistem. Görevli arkadaşlarımız çıktıktan sonra bir rapor tutuyorlar. Bu sistemi uyguladığımız 4-5 sınav yaptık. Bütün illerde bu görevliler salonlarda yer alacak. ÖSYM temsilcisi olduğunu söylese bile, ispat edebileceği bir şey yok. Kameralar da güvenlik için yararlı oluyor. Ancak büyük sınavlarda 120-130 bin kamera kaydı gerekiyor, çok fazla sayıda kamera ihtiyacımız var.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23