• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tarihimiz herkese açık

Yeniakit Publisher
2015-04-25 07:46:00 - 2015-04-24 22:50:02
Tarihimiz herkese açık

Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, “Ermenilerin soykırım iddialarıyla ilgili bizim tarihimiz herkese açıktır. İddiaların emaresini ortaya koyacak tek bir belge yoktur” dedi.

ANKARA - Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Refik Turan, “Ermenilerin soykırım iddialarıyla ilgili bizim tarihimiz herkese açıktır. İddiaların emaresini ortaya koyacak tek bir belge yoktur” dedi.

Turan, Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıl dönümü ve 1915 olayları konusundaki Ermeni iddialarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. İki olayın da “Osmanlı’dan kalan miraslar” olarak tanımlanabileceğini belirten Turan, Çanakkale’nin müspet, Ermeni meselesinin ise olumsuz bir miras olduğunu söyledi.

Ermeni meselesinin doğuşunun 100 yıl öncesine dayandığına işaret eden Turan, Osmanlı devletinin 100 yıl önce istemeyerek de olsa 1. Dünya Savaşı ile kendisini dev bir harbin içinde bulduğunu dile getirdi. Bu süreçte birtakım talihsizlikler zinciri arka arkaya gelse de Türk insanını heyecanlandıran başarıların da yaşandığını ifade eden Turan, Çanakkale Zaferi ile Irak’ta elde edilen Kut’ül Amare Zaferi’nin bu büyük başarılardan olduğunu anlattı.

Turan, 1915 Ermeni olaylarının da aynı dönemlerde yaşandığını hatırlatarak, bugün Ermeni iddialarının taraflarının Ermenistan devleti, Türkiye ve Ermenistan dışındaki ülkelerde yaşayan Ermenilerden oluşan diaspora ve bu olaydan pay çıkarmaya çalışan küresel güçler olduğunu söyledi.

Tarihçilerin, bilim insanlarının, devlet adamlarının 1915’e kadar neler olduğunu tüm dünyaya izah ettiğini, gerçeklerin ortada olduğunu vurgulayan Turan, şöyle konuştu:
“Türkiye maalesef hep savunmada kaldı ve Ermeni meselesinde reaksiyonel oldu. Yani hep taarruz dışarıdan geldi ve hep buna yönelik tedbir almaya çalıştı. Son 1-2 yıldır farklı yöntemler benimsenmeye çalıştı ama yeterli plan, disiplin ve üretim sağlanamadı henüz. Stratejinin değiştirilmesi, savunmadan, reaksiyondan çıkmamız, aksiyonel olmamız lazım çünkü karşıdakiler aksiyonel. Türkiye’nin bu meseleyi ağır bir mesele olarak kabul edip, taktikler geliştirip, gündem doğurması lazım çünkü bu meselenin tarafları var. Türkiye de tarafıdır. Türkiye’nin, dünyada da hem yerli hem yabancı kamuoyunda da gündem doğuracak birtakım ataklar yapması, gelişmeler ortaya koyması lazım. Bu mümkün mü? Mümkün...”

Turan, Ermeni olaylarında yaklaşık bin 700 kişinin yargılandığını ancak Ermeni tarafında bir kişinin bile yargılanmadığını belirterek, bunun bile Türkiye’nin elini güçlendireceğini, dünyaya anlatılması gerektiğini aktardı.

TTK Başkanı Turan, “Ermenilerin soykırım iddialarıyla ilgili bizim tarihimiz herkese açıktır. İddiaların emaresini ortaya koyacak tek bir belge yoktur. Bu konuda tarih bizden yana, vatandaşlarımız müsterih olsun bunu her an ortaya koyabiliriz, fikirlerimizi dünyaya da kabul ettirene kadar savunmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.    

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23