• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Taliban: Yeni lider Molla Mansur değil

Yeniakit Publisher
2015-08-03 15:06:00 -
Taliban: Yeni lider Molla Mansur değil

Taliban sözcülüğünün yeni lider olarak Molla Mansur'un seçildiğini açıklamasına rağmen Taliban Yüksek Konseyi, bu haberleri reddedip taziyelerden sonra yeni liderin seçileceğini duyurdu.

Örgütün en üst karar alma organı olan ‘Afganistan İslami Emirliği Yüksek Konseyi' tarafından basına gönderilen açıklamada, "Molla Ömer'in ölümünün ardından bir grup, kendi başına ve kendi çıkarları için Molla Ahtar Muhammed Mansur'u yeni lider olarak seçti ve bu konuda bizim ve alimlerin görüşünü almadı. Bu seçimin İslam'ın prensiplerine aykırı olduğunu düşüyoruz' denildi.

‘SABIRLI OLUN, KİMSEYE ALDANMAYIN'

Molla Ömer'in ailesine iletilecek taziyelerin ardından ‘alimler, mili şahsiyetler ve Taliban Yüksek Konseyi üyelerinin katılacağı bir toplantıda' yeni liderin seçileceği duyuruldu. Açıklamada, ‘Yeni liderin her açıdan liderlik vasıflarına sahip olması gerekir' ifadesi yer aldı. 

TALİBAN İÇİNDE İHTİLAFLAR ARTIYOR

Afganistan hükümeti ve Taliban arasında resmi barış müzakerelerinin başlaması ve Molla Ömer'in öldüğünün duyurulmasından sonra Taliban'ın değişik gruplara bölündüğü belirtiliyor. Taliban'ın Yüksek Konseyi'nin Molla Mansur'un lider seçildiğini yalanlaması da örgüt içinde ihtilafların fazla olduğunu gösteriyor. Afganistan Talibanı, 31 Temmuz'da Molla Ahtar Muhammed Mansur'un, Taliban'ın Yönetim Şurası ve alimler tarafından uzun istişarelerin ardından örgütün yeni lideri olarak seçildiğini duyurmuştu. Taliban Sözcüsü Zabiullah Mücahid, Yönetim Şurası'nın ve alimlerin Molla Ahtar Mansur'a 'Emir-ül Müminin' olarak biat ettiğini belirtmişti.

‘MOLLA MANSUR, MOLLA ÖMER'İN ÇOK GÜVENDİĞİ BİR KİŞİYDİ'

Molla Mansur'un Taliban'ın eski lideri Molla Ömer'e çok yakın olduğunu vurgulayan Mücahid, "Molla Mansur, Molla Ömer'in çok güvendiği bir kişiydi ve yaşadığı dönemde de önemli görevler yürütmüştü. Mansur, yıllarca Taliban'ın icra işlerinin sorumlusu olarak görev yaptı" demişti. Afganistan'ın güneyinde Taliban'ın etkin olduğu Kandahar kentinde 1960'lı yıllarda dünyaya gelen Molla Mansur, Taliban yönetimi döneminde Afganistan'da Havacılık Bakanı olarak görev yapmıştı.
ABD liderliğindeki NATO güçlerinin askeri müdahalesi sonucu Taliban iktidarının sona ermesinin ardından örgütünün yönetici şura üyesi olarak belirlenen Mansur, son beş yıldan beri Molla Ömer'in yardımcısı olarak görev yapıyor ve örgütün icra işlerine bakıyordu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23