• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Taksim’de 50 yıllık hasret son buldu

Yeniakit Publisher
2017-02-18 05:50:00 -
Taksim’de 50 yıllık hasret son buldu

Gezici çapulcuların yakıp yıktığı Taksim’de bağımsızlığımızın ilahi sembolü camilerimizin kubbeleri yükselecek. 50 yıldan bu yana yapılması planlanan ve bölge için büyük önem arz eden caminin yapımı için “Bismillah” denildi.

MURAT ALAN / İSTANBULBir hayal daha gerçek oldu ve İstanbul Taksim’in yarım asırlık cami hasreti son buldu. Seçilmiş meşru iktidara ilk darbe teşebbüsü olan Gezici vandalların vahşetine sahne olan Taksim’de bağımsızlığımızın nişanesi minareler yükselecek. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Taksim’de yapılacak cami projesinin onaylanmasının ardından dün ilk kazma törenle vuruldu. İnşaatını Sur Yapı’nın üstlendiği, cami ile Taksim’in yarım asırı aşan özlemi de nihayete ermiş oldu. 

50 YILLIK ÖZLEM SON BULDU

Caminin temel atma töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, “Burası maalesef camisi eksik bir bölge. Burada ihtiyaç var. Burada kış aylarında gazete kağıtları üzerinde ibadetlerini yerine getiren insanların ızdırabı hiçe sayıldı. Bugün geriye baktığımızda, geçmişte ne kadar lüzumsuz kavgalar yaptığımızı görüyoruz bazı konularla ilgili. Mesela başörtüsü yasağı. Bitti geride kaldı. Ne kavgalar edildi. Burasıyla ilgili farklı bir gerginlik ortaya konulmaya çalışıldı. Ne kadar üzücü. Bakınız biz yöneticiler olarak ihtiyaç olduğu için yılda 18 maç yapılacak büyük statlar yapıyoruz. Ama 30 gün ramazan-ı şerif, 52 hafta cuma ve diğer günleri koyduğunuz zaman daha fazla bir ihtiyaç var. Ama bu maalesef farklı yorumlanıyor. Farklı yerlere çekiliyor. Bu temel bir ihtiyaç ise yapılması lazım.” İfadelerini kullandı.

CAMİ EKSİKLİĞİNİ HEP HİSSETTİM

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise Taksim’in bu camiye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Taksim’e yakışır bir mabette bir cuma namazında saf tutamadık. Yabancı ülkelerden misafirler ağırladık. Mescit ya da cami sorduklarında, onlara bir cami gösteremedik. Bugüne kadar namaz kılanlara bir mekan sunamadık. Bugün, Taksim Meydanı’nın yanı başında, mescit gibi kullanılan emektar binanın yerine, görkemli mabetlerin komşusu olarak Türkiye’ye, Taksim’e yakışır estetik bir caminin temelini atıyoruz.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

CAMİ, GEÇMİŞİN İZLERİNİ GELECEĞE TAŞIYACAK

Caminin mimarlarından Selim Dalaman, Taksim’e yapılacak mabedin art deco mimari stilinden esinlenerek, geçmişin izlerini geleceğe taşımayı hedeflediğini söyledi. Caminin büyüklüğü, yapısı ve özellikleri hakkında bilgi veren Dalaman, mabedin Taksim ve Türkiye için hayırlı olmasını diledi. 

İLK KAZMA VURULDU

Konuşmaların ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, beton kazıkların çatılması işinde kullanılan iş makinesini kullanarak ilk kazmayı vurdu. Temel atma törenine İstanbul Valisi Vasip Şahin, Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, eski Beyoğlu Belediye Başkanı Nusret Bayraktar, ilahiyatçı-yazar Ali Rıza Demircan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23