• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Suudi Arabistan ve Rusya anlaştı

Yeniakit Publisher
2017-05-15 16:42:00 -
Suudi Arabistan ve Rusya anlaştı

Dünyanın en büyük iki petrol üreticisi Suudi Arabistan ve Rusya, küresel piyasada arz fazlasının kontrol altına alınması ve fiyatların yükselmesi için petrol üretim kesintilerinin dokuz ay daha uzatılarak Mart 2018'e kadar sürdürülmesine ihtiyaç olduğu konusunda anlaştı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) 25 Mayıs'taki resmi toplantısı öncesinde yapılan açıklamanın zamanlaması ve kullanılan güçlü ifadeler piyasaları şaşırttı.

Açıklamadaki güçlü dilin mevcut petrol üretim kesintisi anlaşmasına taraf ülkeleri, kesintileri uzatmak için ikna edeceği tahmin ediliyor.

  • Suudi Arabistan Enerji Bakanı Khalid al Falih ve Rus mevkidaşı Alexander Novak yaptıkları ortak açıklamada, şu an geçerli olan anlaşmayı 2018 Mart ayına kadar uzatmak için görüş birliğine vardıklarını belirttiler.

Açıklamaya göre bakanlar küresel petrol stoklarını beş yıllık ortalamalara indirmek için "ne gerekiyorsa yapma" sözünü verirken ve şu anki kesinti anlaşmasına dahil olmayan ülkelerin de desteğini almak konusunda iyimser olduklarını ifade etti.

Falih, Novak ile Beijing'de yaptığı basın toplantısında, "Stoklarda gözle görülür bir düşüş oldu fakat beş yıllık ortalamayı tutturma konusunda henüz olmak istediğimiz yerde değiliz" dedi.

  • Falih, "Anlaşmanın uzatılması gerektiği sonucuna vardık" dedi.

OPEC'in fiili lideri olan Suudi Arabistan ile dünyanın en büyük iki petrol üreticisinden birisi olan Rusya, birlikte küresel petrol arzının beşte birini kontrol ediyorlar. Vadeli petrol fiyatlarının 50 dolar seviyelerinde takılı kalması iki üreticinin de harekete geçmesine neden oluyor.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Mevcut anlaşma çerçevesinde OPEC ülkeleri ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu diğer bazı üreticiler 1 Ocak itibariyle, yılın ilk yarısında geçerli olmak üzere petrol üretimini günlük 1.8 milyon varil azaltma taahhüdü verdi.

Ham petrol fiyatları her ne kadar OPEC'in üretim kısıntılarını uzatacağına dair geniş çaplı beklentiler olsa da açıklamada kullanılan sert ifadelerin etkisiyle Asya piyasalarında yüzde 1.5'in üzerinde yükseldi.

Singapur merkezli Energy Aspects analisti Virendra Chauhan, "Bence OPEC ve Rusya, piyasayı kendi taraflarına yeniden çekebilmek için anlaşmanın uzatılmasının daha da ötesine geçecek şok taktiklerine ihtiyaçları olduğunu anladılar" dedi.

Chauhan, "Piyasa yalnızca üretim kesintilerine değil, pazarda dengeyi yeniden yakalayabilmek için gerekli olan ihracat kesintilerine de bakacak" ifadelerini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23