• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Süleyman Hilmi Tunahan kimdir?

Yeniakit Publisher
2015-06-17 17:06:00 -
Süleyman Hilmi Tunahan kimdir?

Din büyüklerimizden Tunahan'ın hayatını sizler için derledik.

Süleyman Hilmi Tunahan 1888 yılında şimdi sınırları Bulgaristan da bulunan Silistre kasabasının Ferhatlar köyünde dünyaya gelir. Osman Efendi adındaki müderris bir babanın oğludur. İlk tahsilini Silistre’nin Satırlı Medresesi’nde görev yapan babasından alır Tunahan, daha sonra Silistre Rüştiyesi’ne devam eder. Burayı bitirdikten sonra da babası tahsilini sürdürmesi ve ilimde derinleşmesi için onu İstanbul’a gönderir. Gönderirken oğluna şu nasihatları eder: “Oğlum Usul-ü Fıkıh ilmine iyi çalışırsan dininde kuvvetli olursun, mantık ilmine iyi çalışırsan ilminde kuvvetli olursun.”
İstanbul’da büyük gayret ve çalışmayla kendisini ilme veren Süleyman Hilmi Tunahan, Dersiam olmak üzere Süleymaniye Medresesi’nde hadis ve tefsir kısmına girer. Daha sonra Medresetü’l Kuzat’ı (Hukuk Fakültesi) da bitiren Tunahan, Fatih dersiamlarından Bafralı Ahmed Hamid Efendi’nin derslerine devam ederek kendinden icazet (diploma) alır.
İstanbul’daki medreselerde dersler vermeye başlayan Tunahan Hazretleri medreselerin kapatılmasından sonra vaizliğe tayin olur. Uzun müddet Sultanahmet, Süleymaniye, Yenicami, Şehzadebaşı, Piyalepaşa gibi büyük camilerde halka vaaz veren Tunahan bu arada yüzlerce talebe yetiştirmeyi ihmal etmez. Onun cemaatına ve talebelerine en önemli nasihatların başında “Ehli Sünnet ve’l Cemaat” itikadından ayrılmamaları gelir.
Vaazları dikkat ve ilgi ile izlenen Süleyman Hilmi Tunahan, çeşitli tarikatlerde bulunur ve defalarca tevkif edilir. Süleyman Efendi Hazretleri’nden devrin hükümeti hayatı boyunca rahatsız olmuş ve göz hapsinde tutmuştur. Halbuki onun ve talebelerinin vazife ve gayeleri bellidir. Buyuruyorlar ki: “Evlatlarım! Vazifemiz batağa düşmüş olan Ümmet-i Muhammed’i kurtarmaktır. Gaye ise rıza-i ilahidir.
Hayatını rıza-i ilahiyyeye adayan bu yüce gönüllü zat 16 Eylül 1959’da vefat eder. Ve İstanbul Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilir. Ruhuna binlerce fatiha.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23