• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
12
Spor yaparken şapka takın!

2016-02-08 20:40:05
Spor yaparken şapka takın!

Havalar soğuyunca dışarıda spor yapma isteğin hemen kaybedersiniz. Ancak kimsenin bilmediği bir gerçek var; soğuk havada yaptığınız egzersizler, normale göre daha hızlı kilo vermenizi ve forma girmenizi sağlıyor. Fitwell ekibi, dondurucu soğuklarda spor yapmanın nasıl mümkün olabileceğini ve avantajlarını yazdı.

#1
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Daha fazla kalori yakarsınız - Vücudunuz soğuk havayla karşılaştığında kendisini ısıtmak ister. Metabolizmanın bunun için yapacağı ilk şey, kalorileri yakmaktır. Yapılan araştırmalar, aynı seviye ve uzunlukta egzersizlerin soğukta yapıldığında daha fazla kalori yaktırdığını gösteriyor.

#2
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Kalbinizi güçlendirir - Soğukta vücudunuzun merkez bölgesini daha sıcak tutabilmek adına damarlarınız sıkılaşır. Böyle olunca kalp daha güçlü biçimde kan pompalamak durumunda kalır. Bu da kalp kaslarınızın güçlenmesini ve kalbinizin daha dayanıklı hale gelmesini sağlar. Soğukta egzersizin ardından sıcak ortamlarda daha iyi performans sergilemeniz de böylece mümkün olur. Yalnız bunun için kalp sağlığınızın iyi olduğundan emin olmalısınız. 25 yaşın üzerindeyseniz bu konuda mutlaka doktorunuza danışın ve düzenli check up yaptırın.

#3
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Moralinizi yükseltir - Soğuk havalarda herkes eve kapanmaya meyillidir. Eve kapanıp hareketsiz kaldıkça da mevsime bağlı depresif ruh hallerine kapılma olasılığımız artar. Bunun tam aksine, soğuk havada kendinizi dışarı atıp iyi hissetmenizi ve endorfin salgılamanızı sağlayacak egzersizler yaparsanız moraliniz oldukça yükselir. Güneşi de ucundan yakalayabilirseniz D vitamini alırsınız ki bu da modunuzu iyileştirmek açısından çok yararlıdır.

#4
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Zayıf olanlar zorlanabilir - Kışın spor yapmanın risk taşımadığını söylemek doğru olmaz. Fakat basit önlemlerle bu bariz risklerin kolayca önüne geçebilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz gibi soğuk kalbi güçlendirir fakat kalbi zayıf olanları da zorlayabilir. Kardiyovasküler, yani koşma, yürüme, tenis, yüzme, bisiklet gibi nabzı yükselten egzersizleri soğukta yapmak için kalbinizin kuvvetli olduğundan emin olun. Soğukta kardiyovasküler egzersizleri yapmadan mutlaka doktora danışın.

#5
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Soğukta terlemiyormuşsunuz gibi gelir ancak ortam kuru olduğu için vücudunuz tam tersine daha fazla su harcar. Kalorilerin fazla yakılması da buna neden olur. Su ihtiyacınızı yeterince karşıladığınız müddetçe sorun yok. Kayma ve düşmeye de dikkat edin. Malum, soğukta buzlanma olabilir. Bastığınız yerlere dikkat edin, düşüp bir yerinizi incitmeyin.

#6
Foto - Spor yaparken şapka takın!

DAHA VERİMLİ KIŞ EGZERSİZİ İÇİN TÜYOLAR - İnce katmanlar halinde giyinin Kalın bir kazak ve mont yerine ince ama sıcak tutan birkaç katman giymek soğukta hareket etmek için çok daha verimli. Termal içlik üzerine pamuklu bir tişört ve üzerine bir sweatshirt, en üste de bir rüzgarlık sizi kalın ve hantal bir kıyafetten daha iyi korur. Havanın soğukluğuna göre katmanları artırabilir ya da azaltabilirsiniz. Kıyafetlerin arasında kalan hava termos etkisiyle sizi sıcak tutar ve ani ısı değişimlerinden korur.

#7
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Arkadaşınızla egzersiz yapın - Kışın soğukta dışarı çıkıp egzersiz yapmak biraz ekstra motivasyon gerektirebilir. Bunun en kolay yolu da arkadaşlarla egzersize çıkmaktır. Birinizin kaytarmak istediği gün diğeri motive edebilir ve karşılıklı sorumluluk duygusuyla daha düzenli hareket edersiniz.

#8
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Isınma hareketlerini içeride yapın - Isınma hareketleri sırasında vücut hâlâ soğuktur. Ayrıca asıl hareketler kadar kalori yakılmadığı için henüz soğuğa karşı direnç oluşmamıştır. Aynı zamanda da esneme hareketlerini yapmak kaslar sıcakken çok daha kolaydır.

#9
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Şapka takın - Vücut ısısının yüzde 10'unun kafanızdan kaybolduğunu biliyor muydunuz? Bu yüzden hafif bir şapka bile soğukta egzersiz yaparken büyük fark eder.

#10
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Su için - Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kışın egzersiz yaparken insan susuz kaldığını fark etmeyebilir. Mutlaka yanınızda su bulundurun ve normale göre daha fazla yudumlayın.

#11
Foto - Spor yaparken şapka takın!

Sporu sevdiğiniz şeylerle birleştirin - Dışarıdaki spor maceranızı daha eğlenceli hale getirebilecek şeyler bulabilirsiniz. Köpeğiniz varsa örneğin, yürürken veya koşarken onu da yanınıza alın. Kışın çok güzel doğa manzaraları oluşabilir. Molalarınızı Instagram'da nefis kareler paylaşmak için değerlendirebilirsiniz. Kendinize bir hedef koyduysanız, kışın bundan vazgeçmeyin, hatta yukarıdaki adımlara uyarak daha da motive olabilirsiniz.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23