• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Söz cumhurda

Yeniakit Publisher
2017-01-22 07:18:00 - 2017-01-22 03:41:12
Söz cumhurda

AK Parti ve MHP’nin mutabakatı ile Yeni Türkiye’nin önünü açacak tarihi Anayasa değişiklik sürecinde önemli bir merhale daha aşılarak sona yaklaşıldı. Meclis’teki ilk tur oylamada olduğu gibi 2. tur oylamada da milletin vekillerinden ‘kabul’ gören tasarı, şimdi Cumhurbaşkanının onayını bekliyor. Cumhurbaşkanının onayının ardından referanduma sunulacak. Nisan’da yapılması beklenen referandumda cumhur son noktayı koyacak.

AK Parti ve MHP’nin mutabakatı ile Yeni Türkiye’nin önünü açacak tarihi Anayasa değişiklik sürecinde önemli bir merhale daha aşılarak sona yaklaşıldı. Meclis’teki ilk tur oylamada olduğu gibi 2. tur oylamada da milletin vekillerinden ‘kabul’ gören tasarı, şimdi Cumhurbaşkanının onayının ardından referanduma sunulacağı günü bekliyor. Nisan ayının başı olarak hesaplanan referandum aşamasında ise tasarıya ilişkin son noktayı halk koyacak. Referanduma gidecek 18 maddelik anayasa değişiklik teklifi sürecinde yaşanan çarpıcı gelişmeleri sizler için derledik.

2011 SÜRECİNİ MUHALEFET ŞİŞİRİP PATLATMIŞTI

‘Sivil Anayasa’ için 2011’in sonunda ortaya çıkan irade neticesi 4 partinin katılımıyla TBMM çatısı altında bir ‘Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ kurularak çalışmalara başlandı. Ancak CHP ve HDP’nin engelleme girişimleri neticesi Kasım 2013’e gelindiğinde Komisyon iş yapamaz hale geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “Komisyon yeni anayasa yapımı için bir araç olmaktan çıkıp, anayasa çalışmaları konusunda adım atmanın önünü tıkayan bir komisyon haline gelmiştir” açıklamasında bulundu. Komisyon Başkanlığını yürüten Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in Komisyon’daki bu görevinden çekildiğini açıklaması ile süreç sona erdi. Söz konusu süreçte 60 civarındaki madde üzerinde uzlaşı sağlanmıştı. Ancak devamlı ‘gereksiz’ önerilerle çalışmayı 172 maddeye çıkaran muhalefet, uzlaşı sağlanamayan 112 maddelik ‘kabul edilemez’ önerilerde bulunmuşlardı.

BAHÇELİ 11 EKİM’DE SİNYALİ VERDİ

Aradan geçen 3 yılın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sürpriz bir açıklaması ile süreç yeniden canlandı. Bahçeli’nin 11 Ekim 2016’da partisinin grup toplantısında ‘Başkanlık Sistemi’ odaklı önemli sinyaller vermesinin ardından AK Parti ile MHP arasında ‘anayasa’ görüşmeleri yeniden başladı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

60 GÜNDE TAM MUTABAKAT

11 Ekim tarihli MHP grup toplantısından sonraki 60 günlük süreçte AK Parti’nin MHP’yle de müzakereler halinde hazırladığı ve 316 milletvekilinin imzası bulunan 21 maddelik anayasa değişiklik teklifi 10 Aralık’ta TBMM Başkanlığı’na sunuldu, 20 Aralık’ta da Komisyon’da görüşülmeye başlandı.

ZORLU KOMİSYON SÜRECİ...

TBMM Anayasa Komisyonu, 9 gün süren görüşmelerin ardından Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’ni kabul etti. Bazen gece yarısını geçen, bazen sabahı bulan, sert tartışmaların yaşandığı görüşmelerde zaman zaman kavgalar da yaşandı. Meclis Başkanlığı’na 21 madde olarak sunulan teklif, önergelerle 18 maddeye indi. Görüşmelerin en uzun mesaisi, son gün oldu. Komisyon, teklifi kabul etmek için son gün yaklaşık 17 saat çalıştı.

Komisyon sürecinin ardından TBMM Genel Kurulu’na gelen Anayasa değişikliği teklifinin ilk tur görüşmelerine 9 Ocak günü başlandı. Bir hafta süren ilk turda görüşülen 18 madde de sırasıyla, 347, 343, 341, 343, 343, 343, 340, 340, 343, 343, 341, 344, 343, 341, 341, 341, 342, 344 ‘evet’ oyuyla kabul edildi.

OYLAMALARDA SÜRPRİZ YOK...

İkinci tur görüşme ve oylama süreci ise, TBMM Genel Kurulu’nda 18 Ocak 2017’de başladı. 4 gün süren bu tur da, dün sabah saatleri itibariyle tamamlandı. Paketin geneli üzerine yapılan son oylamada çıkan 339 ‘kabul’ oyu ile sürecin TBMM safhası sona ermiş oldu. TBMM Genel Kurulu’nda teklifin tümü üzerinde yapılan gizli oylamaya 488 milletvekili katıldı. Oylamada 339 kabul, 142 ret oyu kullanıldı; 5 oy boş çıktı, 2 oy ise geçersiz sayıldı. AK Parti tarafından 10 Aralık 2016’da TBMM Başkanlığı’na sunulan anayasa değişikliği teklifi, 42 günlük yoğun mesainin ardından dün itibariyle yasalaşmış oldu.

REFERANDUM SÜRECİ BAŞLADI

Şimdi Cumhurbaşkanlığına sunulacak olan Anayasa’da değişiklik öngören kanunun büyük bir sürpriz olmazsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 15 günlük yasal süre içerisinde onaylanarak referanduma sunulması bekleniyor. Yapılan tahminlere göre, kanunun Nisan başında halkın önüne gelmesi bekleniyor. Mevzuata göre referandumun, kanunun Resmi Gazete’de yayımını takip eden 60’ncı günden sonraki ilk pazar günü yapılması gerekiyor. Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 2-9 Nisan tarihlerini işaret etmişti.

KANUNUN GENELİNİN 2019’DA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ BEKLENİYOR

Anayasanın, seçim kanunlarında yapılan değişikliklerin, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmayacağına dair hükmü, değişiklik yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi için uygulanmayacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ’NE REFERANDUMUN HEMEN ARDINDAN GEÇİLEBİLECEK

“Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesileceğine” dair hükmün kaldırılması, değişikliğin yayımı tarihinde, mevcut anayasada Bakanlar Kurulu, sıkıyönetim, tasarı, kanun hükmünde kararname, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ibarelerinin kaldırılmasına dair değişiklikler de TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının görevi başladığı tarihte yürürlüğe girecek. Milletvekili sayısının 600’e çıkarılması, TBMM seçimleri ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin 5 yılda bir aynı gün yapılması, Cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimine ilişkin değişiklikler, birlikte yapılacak ilk TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte yürürlük kazanacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SAHADA OLACAK

Tasarının kanunlaşmasının ardından açıklamada bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ‘süreci en fazla savunan, Türkiye’nin gündemine getiren lider olması hasebiyle’ konuyu vatandaşlara anlatma noktasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da referandum meydanlarında olacağını bildirdi.

KELEPÇELİ CHP’Lİ TARİHE GEÇTİ

Yeni Anayasa sürecinin Meclis safahatinde yaşananlara gelince konunun en hararetli muhalifi olarak CHP ve Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ön planda idi... Gereksiz söz alarak kürsüyü işgal etme, oy kabinlerinden çıkmama gibi engelleme girişimlerinde bulunan CHP, nihayetinde kendisini Meclis Kürsüsü’ne zincirleme gibi bir komikliği de Türk siyasi hayatına armağan etmiş oldu. 19 Ocak Perşembe günü yapılan görüşmelerinde Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka kendini kürsüye kelepçeledi. Nazlıaka’nın, yaklaşık 2 saat süren kelepçeli kürsü eylemi, AK Partili bazı kadın milletvekillerinin müdahalesiyle sonlandırıldı. Yaşanan kavga sırasında bazı milletvekilleri yaralandı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23