• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Soykırım iddiası en büyük bühtan’

Yeniakit Publisher
2014-04-16 09:29:00 - 2014-04-16 00:19:07
‘Soykırım iddiası en büyük bühtan’

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Boehner ile görüşen TBMM Başkanı Çiçek, “Ermeni meselesi, soykırım meselesi, bu ülkeye yapılmış en büyük bühtandır. İlişkilerimiz üzerinde büyük bir yük oluşturuyor” dedi.

TBMMTBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ermeni sorununun, Türkiye’ye yapılan en büyük bühtan olduğunu, Türkiye ile ABD ilişkilerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirterek, “Parlamentolar, bugünü ve geleceği inşa etmeli, geçmişi tarihçilere bırakmalıyız. Parlamentolar tarihi olaylarla ilgili karar verme sürecini başlatırsa, bu barışa, dostluğa, ikili ilişkilere zarar verir” dedi.

Çiçek, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ile başbaşa görüştü.

Görüşmenin ardından Çiçek, Boehner ve beraberindeki heyet onuruna öğle yemeği verdi.

Heyeti, Türkiye’de görmekten ve Meclis’te ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Çiçek, ziyaretin önemli bir zaman dilimine denk geldiğini söyledi.

Çiçek, ziyaretin gerçekleştiği bu günlerin, bölge ve Türk-Amerikan ilişkileri bakımından hassasiyetle durmaları gereken bir kaç konuyu içerdiğini belirtti.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Dünya gündemini meşgul eden önemli olayların gerçekleştiği bir coğrafyanın merkezinde yaşadıklarını dile getiren Çiçek, Suriye konusunun bunların başında geldiğini anımsattı. Çiçek, Irak’ta henüz istikrar, huzur, iç barış sağlanamadığını, güney Kafkasya’daki istikrarsızlık, gerilimin sürdüğünü vurgulayarak, bunlara Ukrayna’nın da eklendiğini hatırlattı.

ERMENİ İDDİASI İLİŞKİLERE YÜK

TBMM Başkanı Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İkili ilişkilerimiz açısından maalesef Senato’da görüşülen Ermeni meselesiyle ilgili tasarı, tekliflerin, konuların arka arkaya geldiği, bizi gerçekten rahatsız eden bir döneme denk geldi. İnanıyorum ki bu Ermeni meselesi, soykırım meselesi, bu ülkeye yapılmış en büyük bühtandır diye düşünüyorum. İlişkilerimiz üzerindeki büyük bir yük oluşturuyor. Her yıl nisan ayı gelince, böyle bir konu ilişkilerimizi sıkıntıya sokan bir atmosferde cereyan ediyor. Yasama organının gündeminde yer alması, mesafe katetmesi Türkiye’deki rahatsızlığı da önemli ölçüde daha da artırmıştır.

Bu meselenin, ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu her seviyede bugüne kadar ifade etmeye çalıştık. Şahsım açısından da ifade edeyim ki Ermeni terör örgütü ASALA tarafından bir yakını ve kocası öldürülmüş bir ailenin mensubu olarak ifade ediyorum. Aksi halde böylesine dost yemeğinde böylesine tatsız bir konuyu açmak istemezdim. Ama onların da ruhları, bu konuyu, burada gündeme getirmemi bekliyor onun için bunu söylemek mecburiyetindeyim. Bu bizim nezaketimize, misafirperverliğimize de aykırıdır ama söylemezsem de kendimi sorumlu hissedeceğim. Parlamentolar, bugünü ve geleceği inşa etmeli, geçmişi tarihçilere bırakmalıyız. Biz tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Kim ne biliyorsa, kim ne söyleyecekse, bilim adamları, tarihçiler bu konuyu araştırsın. Biz bunu kabule hazırız. Dünyaya ilan ettik. Ama parlamentolar tarihi olaylarla ilgili karar verme sürecini başlatırsa, bu barışa, dostluğa, ikili ilişkilere zarar verir.”

‘ENDİŞE ETMEYİN’

Türkiye’nin, uluslararası konularda, özellikle Irak, Afganistan, Suriye konusundaki çalışmalarında kendilerine verdiği desteğe minnettar olduklarını kaydeden Boehner ise şunları söyledi:

“Amerikan Kongresi’nde yaklaşık 24 yıldır görev yapıyorum. Ermenilerle ilgili konu, zaman zaman gündeme geliyor. 24 yıl içinde hep söylediğim şey şudur: Biz yasa koyucuyuz, biz tarih yazan kişiler değiliz. O nedenle endişe etmeyin, kongremiz bu konuya dahil olmayacaktır. Biz tarihi yazmıyoruz, tarihçi değiliz.”    

GÜL VE ERDOĞAN DA BOEHNER’İ KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Çankaya Köşkü’ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Boehner’i kabul etti.

Başbakanlık Resmi Konutu’nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.

SÖZDE SOYKIRIM ŞEBEKESİ

TİMUR ÇAĞRI / ANKARA‘1915 Ermeni Soykırımı’ iddialarının 100. yıldönümüne bir yıl kala iddiaların dünyada kabul görmesi için malum çevreler faaliyetlerini genişletiyor. Bu bağlamda “100 Yıllık Yüzleşme” paneli adı altında çeşitli illerde sözde iddialar anlatılırken bu yıl Taksim’de büyük bir yürüyüş yapmak için çağrıda bulunuyorlar. Ermeni çevreler, Devrimciler, Sosyalistler, Komünistler, KCK’lılar, Geziciler ve bölücüler bu uğurda faaliyet gösteriyorlar.

PANELLERLE ASILSIZ İDDİALARI ANLATIYORLAR

Her yıl 24 Nisan yaklaştığında artan Ermeni Soykırımı iddialarının 100. yılına bir yıl kala daha yüksek sesle dillendiriliyor. Dünyada Ermeni Lobisi bastırırken Türkiye’de de uzantıları çeşitli organizasyonlarla asılsız iddiaları anlatıyor. Bu amaç üzerine kurulan ‘Yüzleşme Atölyesi’, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerde paneller düzenleyip söz konusu iddiaları dile getiriyor.

DEVRİMCİ VE KCK’LI ANLATTI

Bu gaye ile atölyenin geçtiğimiz günlerde ikincisini İzmir’de düzenlediği “100 Yıllık Yüzleşme” paneli, TÜRK-İŞ’e bağlı bir sendika olan TÜMTİS’in binasında yapıldı. Panele konuşmacı olarak; Devrimci ve sosyalist kimliği ile bilinen İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferhat Kentel, KCK davasında bir dönem tutuklu kalan Hayri Dikilitaş ve Aksiyon Hukukçular Derneği’nden (AHUD) Av. Mehmet Arif Koçer katıldı.

RESMİ KURUMLARIN ANLATTIĞI DOĞRU DEĞİLMİŞ

Konuşmacılar panelde resmi tarihin ve anlatının bir yalan ve zalimlik üzerine kurulu olduğunu ileri sürerek devletin dayattığı ama gerçekle hiçbir ilgisi olmayan şeylerin birer birer gün yüzüne çıktığını savundu. Hayri Dikilitaş, özellikle bir Kürt olarak, çocukluğundan bu yana yaşadıklarından örnekler vererek soykırım kavramının kendisi ve Kürt halkı için anlamı üzerinde durdu. İkinci konuşmacı Arif Koçer ise sözde soykırım yapıldığını ileri sürerek İslam’ın soykırımı kabul etmediğini söyledi. Son konuşmacı Ferhat Kentel de bu topraklarda yaşadığımız sıkıntıların, aslında üç eski ve temel sorunun bir türlü çözülememesinden kaynaklandığı üzerinde durdu. Kentel, bu üç sorunun; Ermeni, Kürt ve İslami yaşamla ilgili sorunlar olduğunu söyleyerek, bu sorunların öncelikli olarak aşılabilmesi için her tür çabayı göstermekten geri durmamak gerektiğini vurguladı.

TAKSİM’DE TOPLANACAKLAR

Öte yandan Ermeniler ve onlara yakın çeşitli çevreler, 24 Nisan 2014’te Taksim Meydanı’nda sözde Ermeni Soykırımı’nın hep birlikte anılması için bir çağrı yayımladı. Çağrıda, ‘Türkler, Ermeniler ve Avrupalılar, Hep Birlikte ve Türkiye’de sözde Ermeni Soykırımı’nı Analım!’ denildi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23