• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Son 45 yılın en düşük enflasyonu kapımızda

Yeniakit Publisher
2015-01-28 08:05:00 - 2015-01-27 23:22:03
Son 45 yılın en düşük enflasyonu kapımızda

Merkez Bankası Başkanı Başçı, 2015 yılında birikimli kur etkilerinin azalmaya devam etmesinin, gıda enflasyonunun geçmiş yıllar ortalamasına dönmesinin ve gerileyen petrol fiyatlarının katkılarıyla enflasyonda kayda değer bir düşüş süreci ve büyümede kademeli bir yükseliş yaşanacağını söyledi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyondaki düşüş eğiliminin bu aydan itibaren hız kazanacağını belirterek, “O nedenle faiz indirim sürecini de ocak ayından itibaren başlattık. İndirim süreci boyunca da temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor” dedi.
Başçı, yılın ilk enflasyonu raporunun tanıtımı nedeniyle Merkez Bankası binasında düzenlenen basın toplantısında, para politikasında temkinli bir yaklaşım sergilediklerini söyledi. Genel olarak para politikası belirsizlikleri, iktisadi faaliyetteki yavaşlama ve petrol fiyatları nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin risk primlerinin dalgalı bir seyir izlediğini belirten Başçı, bu oynaklığın Türkiye ekonomisini de etkilediğini kaydetti.

BÜYÜMEDE KADEMELİ ARTIŞ

Başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşün temelde enflasyon ve dış denge açısından ekonomiyi olumlu etkileyecek olması ve para politikasındaki sıkı duruşlarının, küresel oynaklıkların Türkiye’ye olumsuz yansımalarını sınırladığını anlatan Başçı, “Son çeyreğe dair yakından takip ettiğimiz göstergeler dış talebin zayıf seyri nedeniyle yıllık büyümenin ılım seyretmeye devam ettiğini gösteriyor. Bu yıl ise iç talebin daha fazla katkı vermeye başlamasıyla büyüme oranında kademeli artışlar bekliyoruz” diye konuştu.
Para politikasındaki sıkı duruş ve makro ihtiyati tedbirlerin geçen yılın son çeyreğinde devam ettiğini ve çekirdek enflasyon eğilimlerinin hedeflerine uyumlu seviyelere yaklaştığını gördüklerini anlatan Başçı, ayrıca gerileyen petrol fiyatlarının enflasyondaki düşüş sürecini desteklemesiyle enflasyon beklentilerinde belirgin bir iyileşme yaşandığını söyledi.

HEDEFLE UYUMLU

“2015 yılında birikimli kur etkilerinin azalmaya devam etmesinin, gıda enflasyonunun geçmiş yıllar ortalamasına dönmesinin ve gerileyen petrol fiyatlarının katkılarıyla enflasyonda kayda değer bir düşüş süreci yaşanacağını öngörüyoruz” ifadesini kullanan Başçı, bu çerçevede enflasyonun yüzde 5 olan hedefle uyumlu seviyelere yaklaşacağını tahmin ettiklerini bildirdi. Geçen yıl sıkı para politikasını sürdürdüklerini ve bunu sıkı likidite politikası ile desteklediklerini belirten Başçı, bu çerçevede Borsa İstanbul gecelik repo faizlerini ekim ayından bu yana faiz koridorunun üst bandına yakın bir seviyede tuttuklarını dile getirdi.

ENFLASYON TAHMİNLERİ

Geçen yıl sıkı para politikasını sürdürdüklerini ve bunu sıkı likidite politikası ile desteklediklerini belirten Başçı, bu çerçevede Borsa İstanbul gecelik repo faizlerini ekim ayından bu yana faiz koridorunun üst bandına yakın bir seviyede tuttuklarını kaydetti. Erdem Başçı, geçen ayki toplantıda makro finansal riskleri sınırlamaya ve basiretli borçlanmayı desteklemeye yönelik yeni makro ihtiyati politikaları açıkladıklarını dile getirdi.

Başçı, enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi. Başçı, “2015 yılı ekonomi açısından iyi başladı. Enflasyonun bir ay yüzde 5’in altında olması yetmez. Kalıcı olarak çekirdek enflasyonun yüzde 5’in altında olması şart ki, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme görelim” diye konuştu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23