• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sol’da kazan kaynıyor

Yeniakit Publisher
2014-09-03 08:07:00 - 2014-09-03 13:18:29
Sol’da kazan kaynıyor

CHP’den umudu kesen sosyal demokratlar “solda birlik” adı altında yeni bir parti arayışına yöneldi. Solun önde gelen isimleri 30 Ağustos’ta ODTÜ Vişnelik’te bir araya gelerek, “CHP’nin AK Parti karşısında niçin her seçimde ağır bir yenilgiye uğradığı” sorusuna cevap araması, “Solda yeni parti kuruluyor” yorumlarına yol açtı.

Muhafazakâr kesime karşı girdikleri bütün seçimlerden ağır bir yenilgiyle ayrılan sol camiada yeni arayışlar sürüyor. CHP’den ümidini kesen solun önde gelen isimleri ODTÜ Vişnelik’te “solda birlik” arayışı için toplandılar. CHP içersindeki muhalif milletvekillerinin de destek verdiği toplantıda ülke gündemiyle ilgili konular tartışıldı. CHP’nin yeniden ele geçirilmesinin konuşulduğu toplantı da ayrıca “AK Parti’den nasıl kurtuluruz?” gibi sorularının da cevabı arandı. Toplantıların aylık periyotlarla devam edeceği belirtilirken, vatandaşlardan destek bulması halinde faaliyetin partileşme yolunda ilerleyeceği iddia ediliyor.

CHP’DEN UMUDU KESENLER ODTÜ’DE PARTİ ARAYIŞINA GİRDİ

CHP 5–6 Eylül tarihlerinde yapılacak olan olağanüstü kurultaya hazırlanırken, parti içerisindeki muhaliflerin arayışları devam ediyor. AK Parti ile girilen bütün seçimlerde partinin büyük bir hezimet yaşayarak ayrılması, sol kesimi harekete geçirdi. CHP’nin Kemal Kılıçdaroğlu ve paralel yapı tarafından esir alınmasına engel olamayan Marksizm’e yakın sol cenah kurultay öncesi harekete geçerek “Solda birlik” eylemi başladı. 30 Ağustos’ta Ankara ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik tesislerinde yapılan toplantıya yazar, akademisyen ve siyasetçiler katıldı. Aralarında Korkut Boratav, Kaya Güvenç, Serpil Güvenç, Eriş Bilaloğlu, İsmail Hakkı Tombul, Oğuzhan Müftüoğlu, Merdan Yanardağ, Aydemir Güler, Melih Pekdemir, Aydın Çubukçu, Oya Ersoy, Alper Taş, Metin Çulhaoğlu, Erkan Baş, Haluk Yurtsever, Masis Kürkçügil, Sibel Uzun, Bilge Seçkin Çetinkaya, Önder İşleyen, Hakan Gülseven gibi isimlerin yer aldığı toplantıda Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullar ve solun bu gelişmeler karşısında nasıl bir pozisyon alması gerektiğini tartıştılar.

AK PARTİ’NİN BAŞARISI KONUŞULDU!

Toplantıda CHP’nin muhalif vekillerinden olan Gökhan Günaydın, Hüseyin Aygün ve İlhan Cihaner de hazır bulundu. AK Parti iktidarına karşı nasıl mücadele edilmesinin gerektiğinin tartışıldığı toplantıda millet ve din düşmanlığı yapıldığı görüldü. AK Parti’nin her seçimden nasıl başarıyla çıktığı konusu üzerinde uzun uzun görüş beyan eden katılımcılar, vatandaşın muhafazakâr partiler tarafından aldatıldığını ileri sürdüler. AK Parti iktidarının ülkeyi bir çıkmaza ve ekonomik buhrana sürüklediğini öne süren katılımcılar, çıkış yolunu ise gösterememeleri dikkat çekti. Toplantı sonrası, “Türkiye sağa kaydıkça bir karabasana dönüşen gelişmeler hakkında düşüncelerimizi paylaşmak, üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmek, olanaklarımızı birleştirmek ve fikir birliği sağladığımız zeminlerde; aklımızı, gücümüzü ve enerjimizi bir araya getirmek için toplantıların sürdürülmesi konusunda eğilim birliği sağlandı” açıklaması yapılarak, konuşulanların büyük bir kısmı gizlenmeye çalışıldı.

SOLDA YENİ BİR PARTİ Mİ KURULUYOR?

CHP’nin AK Parti karşısında bir başarı elde edemeyeceğinin anlatıldığı toplantı da yeni bir oluşumun ilk işaretleri verildi. Sol-sosyalist güçlerin ve muhalefetin birlikte mücadele olanaklarının ele alınacağı toplantıların sürdürülmesi için bir Koordinasyon Kurulu oluşturuldu. Toplantıların belli aralıklarla devam edeceği belirtilirken, ikinci toplantının eylül ayının sonunda yapılması kararlaştırıldı. Yapılacak olan toplantılarda ortak bir akıl oluşturup bir lider çıkarma hedeflenirken, bu oluşumun ileriki günlerde partileştirilmesi amaçlanıyor.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23