• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Şok iddia: 6 ay önce de yandı külle kapattık!

Yeniakit Publisher
2014-05-20 10:18:00 -
Şok iddia: 6 ay önce de yandı külle kapattık!

Soma'daki kömür madeninde vardiya amiri olan Halil Sarı savcılıktaki ifadesinde madende iki defa daha yangın emareleri görüldüğünü, buna karşılık sadece bu noktalara kül basılarak üretimin buralarda birkaç aylığına durdurulduğunu söyledi.

Savcılığa ifade veren vardiya amiri Halil Sarı'nın anlattıkları 'Soma'daki facianın resmen geliyorum' dediğini ortaya koydu. Al Jazeera Türk'ün haberine göre Sarı, benzer bir dolayın daha önce de yaşandığını ve bölgenin külle kaplandığını söyledi. Sarı şunları kaydetti:

ÜRETİM 6 AY DURDU

"Geçen sene hatırlamadığım bir tarihte karbonmonoksit yoğunlaşması nedeniyle H2 yarı mekanize üretim durdu ayak külle doldurulmuştu. 6 ay sonra tekrar faaliyete başlandı. Yaklaşık 6-8 ay önce S panosunda benzer şekilde karbonmonoksit yoğunlaşması olmuştu. Kül basılarak iki ay üretim durdurulmuştu. Daha sonra tekrar üretime başlanmıştı diye hatırlıyorum. Bu kararlar iş güvenliği ile ilgili defterlerden görülebilir diye düşünüyorum. Bunlar sadece benim hatırladıklarım."

TEDBİR ALINIP ALINMADIĞINI BİLMEM

Sarı, bilirkişi raporunda yer alan ve madende yüksek ısı farkları tespit edildiğine dair rapor hakkında da şunları söyledi:

"Ben bilirkişi raporunda geçen gaz ölçümlemelerinin yüksek ivme yaptığından yüksek sıcaklık farklarından haberdar olmadığım için bu konuda iş güvenliği uzmanlarını herhangi bir tedbir alıp almadığını bilmiyorum."

ELEKTRİKLER ARA ARA KESİLİRDİ

Vardiya amiri olarak çalışan Halil Sarı'nın ifadesindeki bir diğer çarpıcı nokta ise madende elektrik kesintilerinin daha önce de yaşanmış olması. Bu, hem madendeki elektrik sistemindeki soruna hem de madencilerin bir sorun olduğunu sezip hızlı hareket edememesine sebep olmuştu. Sarı ifadesinde şöyle dedi:

Ben elektriğin neden kesildiğini bilemem ara ara kesildiği olmuştur. Sık aralıklarla olmasa da kesinti en fazla 30 dakika sürerdi. Uzun süreli elektrik kesintisi olacağında biz bilgilendirilirdik. Bu halde gerekli tedbirler alınarak faaliyetlere başlanır. Üretim yapılmazdı. Ekipleri ocak içerisindeki düzenlemeler için çalıştırırdık.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23