• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Sisi ekonomiye de darbe yaptı

Yeniakit Publisher
2016-02-11 17:18:00 -
Sisi ekonomiye de darbe yaptı

Askeri darbeyle sarsılan Mısır, ekonomik olarak da sıkıntılı günler geçiriyor.

Mısır'da bankaların yaşadığı fon krizi nedeniyle yabancı şirketlerin üretimlerini durdurmasına ve bir kısmının iç piyasadan çıkmasına neden oldu.

Ülkede yaşanan askeri darbe ve şiddet olaylarının turizm sektörünü olumsuz etkilemesi, Süveyş Kanalı'ndan elde edilen gelirlerde 2015 yılı sonu itibarıyla 290 milyon dolarlık düşüş yaşanması ve petrol ihracatının ülkeye eskisi kadar döviz getirmemesi mali krizi tırmandırırken ülkedeki bankaların da kasasını boşalttı.

Mısır'da faaliyette bulunan bazı yabancı şirketler, yatırım ortamının umut verici olmaması ve elde ettikleri karı yurt dışına çıkarmakta sıkıntı çekmeleri nedeniyle faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Son olarak ABD merkezli General Motors Mısır bankalarının kendilerine döviz sağlayamaması nedeniyle faaliyetlerini geçici olarak durdurduğunu duyurdu.

Yabancı şirketlerin faaliyetlerini durdurma ve bir kısmının iç piyasadan çıkma kararı almasının ardında ucuz enerjiye ulaşmada sıkıntı yaşanmasının yattığı belirtiliyor. Mısır bütçesinden geçen senelerde, bu şirketlere 120 milyar cüneyhlik enerji desteği veriliyordu. Bu destekten en çok çimento, gübre ve enerji gibi sanayi sektöründeki şirketler istifade ediyordu.

Üretimi durdurmalarının bir başka nedeni ise şirketlerin, Etiyopya'nın Nil Nehri üzerinde inşa etmeye başladığı Hedasi Barajı'nın Mısır'ın sudan alacağı payın azalmasına neden olacağı düşüncesi olduğu bildirildi.

Maliye bakanlığının verilerine göre, ülkeye yapılan yabancı yatırımlar, son 5 yılda gayrı safi milli hasılanın çok küçük bir kısmını oluşturdu. Şirketlerin ülkeye getirdiği yabancı sermaye petrol, sanayi tesisleri, inşaat ve emlak sektöründe değerlendirildi.

Ülkeye yeni teknoloji getirmeyip sadece montaj işlemi yapan yabancı şirketlerin güneydoğu Asya ülkelerinde olduğu gibi ihracata değil iç piyasaya dönük çalışması da Mısır'ı gelişmekte olan ülkeler kategorisinden çıkaramadığı kaydedildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23