• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Silahlı İHA'lar sonrası hükümet alarma geçti

Yeniakit Publisher
2016-11-04 09:29:00 -
Silahlı İHA'lar sonrası hükümet alarma geçti

Silahlı İHA’ların başarısı hükümeti harekete geçirdi. İHA’lar için Ankara’da yeni bir komuta merkezi kuruluyor.

Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde insansız hava araçları (İHA) için yeni bir komuta kontrol merkezi kuruluyor. TSK’nın entegre muHabere sistemi olan fiber optik bazlı iletişim ağı TAFİCS üzerinden çalışacak sistemde tüm İHA’lar Ankara’daki merkezden yönetilecek. Havadaki tüm İHA’ların aktardığı görüntüler entegre merkezi komuta kontrol yazılımı vasıtasıyla Ankara’daki merkezden canlı olarak izlenecek. TSK, İHA’ların tek merkezden yönetilmesi için bir komutanlık da kuracak. ABD Ordusu da benzer bir merkezle Nevada ve New Mexico’dan yönetiyor.

HAVALİMANLARI KULLANILACAK

Ankara’da bütünleşik çalışacak sistem sayesinde uçuş ve görev esnasındaki tüm analizler ve karar verme süreçleri gerçek zamanlı olarak bu merkez üzerinden yönetilecek. Bu kapsamda İHA’lar kurulacak yeni altyapıyla artık tüm havaalanlarına iniş-kalkış yapabilecek. Otomatik iniş-kalkışlar ana meydanlara yapılırken görev uçuşlarını yapacak İHA pilotları uçakları Ankara’daki komuta merkezinden yönetecek. Ankara’da olacak İHA Komuta Kontrol Merkezi, aynı zamanda Türkiye’nin en gelişmiş haberleşme uydusu olan Türksat 6A dahil uydu haberleşme sistemleriyle desteklenecek. İHA’ların görüntüleri Türkiye’nin neresinde olursa olsun hem sahada operasyon yürüten komuta karargahına hem de Ankara’ya canlı olarak iletilecek. MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü de olası bir operasyonu TSK’ya ait İHA’ların aktardığı görüntüler üzerinden izleyebilecek.

IRAK’TAKİ İHA’YA ABD’DEN KUMANDA

ABD ordusu silahlı İHA Predator’leri benzer bir uydu haberleşme sistemiyle Nevada’daki Creech Hava Üssü ile New Mexico’daki Holloman Hava Hava Üssü’nden yönetiyor. İHA pilotları Irak, Suriye, Afganistan gibi binlerce kilometre uzaktaki çatışma bölgelerindeki İHA’ları kumanda ediyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23