• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Selendi’de kurtuluş coşkusu

Yeniakit Publisher
2017-09-03 20:15:29 -
Selendi’de kurtuluş coşkusu

Manisa’nın Selendi ilçesinde Yunan işgalinden kurtuluşun 95. yılı ve geleneksel 22. Kültür ve Cirit Festivali büyük bir coşkuyla kutlandı.

Selendi’deki kutlamalar Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na Kaymakam Osman Güven ve Belediye Başkanı Nurullah Savaş tarafından çelenk bırakılmasıyla başladı. Temsili milis kuvvetlerinin Selendi’ye girişi ve kurtuluş senaryosunun canlandırılmasıyla devam edilen programda Afyonkarahisar’dan yola çıkan atlı süvarilerin ve temsili milis kuvvetlerinin Kara Fatma’yı canlandıran kız çocuğunu kurtarması büyük alkış aldı. Saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşının okunmasıyla devam eden programda bir konuşma yapan Belediye Başkanı Nurullah Savaş, Selendi’nin 95 yıl önce bir pazar günü kurtarıldığını ve yine bir pazar gününde kutlamak için bir araya gelindiğini belirtti. Başkan Savaş, “O gün bu topraklarda yaşamış atalarımız bizler gibi özgürce ay yıldızlı al bayrağı dalgalandırıp tempolar tutup şarkılar söyleyemiyorlardı. O gün onların heyecanı neydi biliyor musunuz? O gün bu topraklarda devam eden, 200 günü aşkın devam eden Yunan mezaliminin sona ereceği anı beklemeleri ve o heyecanı yaşamalarıydı. Bugün de atalarımızın bize miras bıraktığı bu topraklarda biz doyasıya özgürce yaşıyoruz.” dedi.

Kurtuluş mücadelesinde 5’inci süvari Kolordu Komutanı General Fahrettin Altay’ın emri üzerine, Gediz’deki 1. Süvari Tümeninin, 3 Eylül 1922 sabahı harekete geçerek, Selendi Dağları’nın kötü ve sarp yollarından saat 11.45’te Selendi’ye girdiklerini ve ilçeyi düşmanlardan kurtardığını anlatan Savaş şunları söyledi: “3 Eylül, milli mücadele sürecinde Selendi halkına büyük gurur yaşatan bir tarihtir. Selendi’de yaşayan herkes 3 Eylüllerde bu büyük gururu, paylaşıyor, gözlerimiz doluyor, göğsümüz kabarıyor. Geçmişimizi, atalarımızı, bu topraklar uğruna seve seve canını verip şehit düşenleri, gazi olanları anma fırsatını bir kez daha buluyoruz. Selendi’yi özgürlüğüne kavuşturan, böyle bir şanlı tarihe sahip olmamızı sağlayan şehitlerimizi ve bugün aramızda olmayan gazilerimizi rahmetle anıyor, onların torunlarını saygı ve minnetle selamlıyorum. Ne mutlu Türk’üm diyene.”

Konuşmaların ardından Turgutlu Oğuzhan Mehter takımı bir gösteri sunarken, öğrenciler günün anlamıyla ilgili şiirler okudu. Dev Türk Bayrağının geçişinin ardından Protokol ve halk mehteran eşliğinde İlçe Jandarma Komutanlığında halkın şükranlarını sunmasının ile devam etti. Şehitler için Merkez Camiinde mevlit-i şerif okutulması ve ihtiyaç sahibi 5 ailenin çocuklarının İlçe Devlet Hastanesinde toplu sünnet töreniyle devam eden programda karma atlı cirit takımlarının müsabakaları dikkatle izlendi.

Kutlama programı Akşam havai fişek gösterileri ve Fantezi Müziğinin güçlü sesi Cengiz Kurtoğlu tarafından Kent Meydanında verilecek olan Açık Hava Halk konseri ile sona erecek.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23