• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Megakentin yeni keşfi: Ispartakule

Yeniakit Publisher
2015-02-28 14:31:00 - 2018-10-12 17:38:00
Megakentin yeni keşfi: Ispartakule

İstanbul'da Mahmutbey – Halkalı – Bahçeşehir aksının değerine değer katacak markalı konut projelerinin sayısı günden güne artıyor.

Kanal İstanbul projesinin başlangıç noktasına 3 km uzaklıkta yer alan Ispartakule’de 7 yılda 20 proje hayat buldu. Kurulmakta olan 1 milyon nüfuslu Yeni Şehir’in en cazip noktalarından birisi haline gelen ve nüfusu şimdiden 50 bini geçen bölgedeki yeni projelerde dairelerin metrekare birim fiyatı 2 bin 900 ile 4 bin lira arasında değişiyor.
--
2007 yılından itibaren Avcılar Ispartakule bölgesinde TOKİ ve Emlak GYO tarafından gerçekleştirilen ihalelerle başlayan süreç 7 yılda 15 bin konutluk bir şehrin doğmasına neden oldu. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı ve metro planlarıyla gözde bölgeler arasında adı geçen Ispartakule’ye yatırım yapanlar orta ve uzun vadede kazançlı çıkacak. Özellikle TOKİ’nin 2006 yılı sonunda ihale yöntemiyle önce Emlak GYO, ardından inşaat firmalarıyla imza attığı projelerin sayısı 20’yi geçti. Peki Ispartakule nasıl gelişiyor, yatırımcılar neler yapmalı? İşte cevabı.

‘Ispartakule’ye Yatırım Yapan Kazanacak’

 “Ispartakule’de yeri olanlar, evi olanlar veyahut orada proje yapmak isteyenler zaman içerisinde çok kârlı çıkacak…”

Bu sözleri aylar önce editörümüz Mehmet Canıtatlı’nın bir sorusu üzerine dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar dile getirmişti.

Planlı bir gelişim gösteren Ispartakule’de  TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun önderliğinde bölgeye hatırı sayılır yatırımlara imza atıldı. İstanbul’un yeni şehrinin kurulduğu Avrupa yakasının yakın gelecekte yıldızı parlayacak Hoşdere’deki değişim süreci de Ispartakule’ye olumlu yansıyacak. Ispartakule bölgesinde 8 bin konutun inşasında imzası bulunan Emlak Konut, Kayabaşı ve Hoşdere’de 10 bin konut inşa ediyor. (Bunların bir kısmı teslim edildi)

Kimler Ne Yaptı?

Garanti Koza: Koza Evleri Ispartakule 1 -2
Artaş İnşaat: Avrupa Konutları Ispartakule 1-2-3
İhlas Yapı: Bizim Evler 1-2-3-4-5-6
Cathay İleri Projeler – Emlak Konut GYO: Stüdyo 24
Emlak Konut GYO, TOKİ ve Yeni Doğuş İnşaat: Unikonut
Doğuş İnşaat- Üstünler Yapı ve Precast Beton - Emlak Konut GYO: 1STANBUL
Ağaoğlu Grubu:  My Town Ispartakule
Yeşil İnşaat - Metal Yapı Konut –Zincir Yapı : İnnovia Ispartakule
Hasanoğlu: Banu Evleri projeleri
Nissa İnşaat: Nissa Q2 Residence
Emlak Konut – Fideltus – Öztaş İnşaat Konsorsiyumu: 21. Yüzyıl Konutları
KİPTAŞ da 2 km ileri de 4.000’nin üzerindeki konut projesiyle (VADİTEPE) Ispartakule’ye olan ilginin artmasında büyük rol oynadı.
Be – Ma inşaat – Emlak Konut: Göl Panorama ( Bölgeye komşu proje)

Kimler Ne Yapacak?

- İhlas Yapı, inşa ettiği Bizim Evler 1,2,3,4,5,6 serisinden sonra Bizim Evler 7 için fizibilite çalışmalarına başladı.
- MNG Holding, Halkalı’daki  Blue Boutique projesinin ardından Ispartakule‘deki arsasını değerlendirmeye aldı.
-Eminevim de bölgedeki arsasında konut geliştirecek.
- Beyoğlu Grup:  Rezidans ve ticari ünitelerden oluşan Sparta Tower bu yıl satışa çıkıyor.
-Emlak Konut GYO, kendi arazisi üzerinde binin üzerinde konutun yer alacağı bir proje planlıyor.
- Bu arada Bulut İnşaat’ın Nirvana projesi ile Ukra’nın Hayat projeleri hayata geçirilemedi.

Fiyatlar 170 Binden Başlıyor

Ispartakule’de 2007 yılında 1.600 lira ile başlayan metrekare birim fiyatında 6 yılın sonunda 3.800 liraya kadar gelindi. Bir dönem 2.000 ile 2.500 lira arasında kalan fiyatlar son bir yıl içinde 3.000 lira seviyesinin üzerine çıktı. Yeni dairelerde fiyatlar 170 bin lira ile 1 milyon lira arasında değişiyor.  Daire kiraları ise sitesine göre 600 lira (1+1)  ile 2.800 lira (4+1)arasında değişiklik gösteriyor. Emlak Konut 1STANBUL projesindeki büyük ölçekli son dairelerini 15 ay vade ile satıyor. Bölgenin en yeni projeleri arasında yer alan Yeşil İnşaat’ın INNOVİA Ispartakule, Hasanoğlu İnşaat’ın Banu Evlerinde de satışlar devam ediyor.

Bu arada Bizim Evler 4 ve İnnonia Ispartakule projelerindeki ticari alanlardan sonra Bizim Evler 6 projesinin 160 adet ticari alanı da satışa çıkarıldı. Fiyatlar ise 470 binden başlıyor.

Ispartakule’nin Gelecek 5 Yılı

Ispartakule’de yatırımcıların yüzünü güldürecek gelişmeler şunlar olacak:
- Kiptaş’ın Vaditepe projesi 2016′da teslim edilecek, böylece bağlantı yolları da açılacak.
- Olimpiyat stadından Bahçeşehir’e uzatılması beklenen metro hattı için ihale süreci başlatılacak.
- Banliyö hattının aktif hale getirilmesi planlanıyor.
- Kuzeyde hem 3. Köprü hem de yeni havaalanı için inşaatı devam eden yollar 2015 sonu itibariyle devreye girecek.
- Sağlık şehrinin 6 km, Kanal İstanbul’un 3 km uzaklıkta yer alması da bir avantaj olarak görülüyor.
-  Yerel seçimlerden önce Ispartakule’nin Avcılar’dan ayrılıp Başakşehir’e bağlanması yönünde de çalışmaların yapıldığını buradan duyuralım. Bu konuda bölge halkının talepleri de günden güne artıyor.
- Kentsel yapının yatırım şirketlerini ve geliştirici firmaları da bölgeye çekmesi bekleniyor.
- Planlı yerleşim ve Tem Otoyolu’na yakın konumda yer alması nedeniyle bölgede inşa edilecek konutlara ilgi devam edecek.
- Altınşehir – Şahintepe bölgesindeki plansız yapı stoğu ise kentsel dönüşüm süreciyle kaldırılacak.

Ulaşım büyük sorun

Avcılar’a bağlı Ispartakule mevkiinin Bahçeşehir’e yakınlığı, buradaki birçok projenin Bahçeşehir’le özdeşleştirilerek lanse edilmesine neden oldu. Bölge halkının en büyük sorunu ise ulaşım. Büyükşehirden özelleştirme yoluyla hizmet alan vatandaşların yol çilesi Mahmutbey gişelerindeki yığılma nedeniyle doruk noktasına ulaşıyor. İETT’nin yeterli olmayan sefer sayısı,  Yenikapı –Boğazköy hattının sürekli yoğun olması da çilenin bir başka boyutu. Ispartakule sakinleri, sosyal medyadaki platformlarda, hem gişelerin kaldırılmasını hem de Ispartakule’nin Avcılar Belediyesi’nden ayrılıp Başakşehir Belediyesi’ne bağlanmasını istiyor. Metrobüsün Beylikdüzü duraklarına bir ring seferi konulmasını talep edenler de var.

Metrodan önce banliyö seferi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Raylı Sistemler Daire Başkanlığı, Avrupa Yakası Raylı Sistemler Müdürlüğü’nün Ispartakule bölgesi için yürüttüğü iki raylı sistem projesi bulunuyor. Bunlardan birisi İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın vaat ettiği ve 2020’ye kadar açılması planlanan metro güzergâhı. Bu hattın bir ucu Mecidiyeköy’e kadar uzanacak. Ispartakule ile Bahçeşehir duraklarının bulunduğu güzergâhın öncelikli olarak Mahmutbey gişelerine kadar olan bölümü ihale edildi. Söz konusu güzergâhta inşaat çalışmalarına da başlandı. Gişelerden itibaren 12,5 kilometre olan mesafeyi 19 dakikada katedecek olan Mahmutbey – Halkalı – Bahçeşehir Metro Hattı üzerindeki  istasyonlar - Mahmutbey  – Mimar Sinan  – Mehmet Akif  – Halkalı (Atakent)  - Halkalı Toplu Konut  - Tema İstanbul – Hastane  - Altınşehir  - Resneli  - Ispartakule  - Bahçeşehir olarak belirlendi.
Bakım onarım amacıyla seferlerine ara verilen Eminönü – Halkalı banliyö hattı da Bahçeşehir Ispartakule’ye kadar uzatıldı. Daha önce günde birkaç seferin yapıldığı hat üzerinde bahar aylarından itibaren karşılıklı seferlere başlanacak. Hat üzerindeki rayların değiştirilmesi çalışmalarında ise Ispartakule istasyonuna kadar ulaşıldı. İlk adımda Ispartakule’ye kadar uzanacak raylı sistemin daha sonraki durakları da belirlendi. Hattın Çatalca’ya kadar uzatılması planlanıyor.  Halkalı’dan banliyö hattına binen bir vatandaş, Bahçeşehir üzerinden  Hadımköy’e oradan da Çatalca’ya kadar seyahat edebilecek.

Kanal İstanbul’a komşu

453 milyon metrekareye kurulması planlanan Yeni Şehir’in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturuyor. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekaresi ise ortak yeşil alanlara ayrıldı. Projenin etüt çalışmasında iki yıl geride kaldı. Oluşan hafriyat, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taş ocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulmasında yararlanılacak. Üçüncü Havalimanı projesi bölgeye hareket getirdi. 3.Havalimanı’na yakın bölgelerde, metrekare fiyatlarının daha büyük bir hızla artması hatta baloncukların oluşması ihtimali yüksek. Bundan bir ara Ispartakule de etkilendi. Şimdi ise fiyatlar oturmuş seviyede.

Uzman Gözüyle Ispartakule

Birçok gelir grubuna hitap eden projelerin bir arada gerçekleştirilmesi, bölgedeki projelerin hem oturuma hem de yatırıma elverişli olması, modern konut olarak tanımlanan yüksek yaşam kalitesine sahip projelerin bölgedeki yoğunluğu önemli bir müşteri kitlesini Ispartakule’ye getirdi.

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya:

 “Üçüncü köprüyle birlikte konut alanları anlamında Ispartakule, Uskumruköy, Riva, Polonezköy, Alemdağ ve Sancaktepe’nin önem kazanacağı, sanayi alanları olarak ise Kınalı, Hadımköy, Pelitli ve Kartepe’nin öne çıkacağını düşünmek yanıltıcı olmayacaktır.”

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi  Neşecan Çekici:
‘’Önemli geliştirme firmalarının başarılı projelerinin bölgede bulunması, lokasyonun değerini ve markasını yükselmektedir.  Gündemde olan Bio-City projesi Ispartakule bölgesini de etkileyecek ve bölgeye katkı sağlayacaktır. Ayrıca Kanal İstanbul projesinin takip edeceği rota (Küçükçekmece – Sazlıdere – Yeniköy) bölgeye oldukça yakındır. Kanal İstanbul çevresinde gelişecek olan yeni şehrin Ispartakule bölgesinden kuzeye doğru etap etap ilerleyeceği düşünülmektedir.’’

 

Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23