• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Seçim barajı düşebilir

Yeniakit Publisher
2017-11-10 11:35:00 -
Seçim barajı düşebilir

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün AK Parti milletvekilleriyle bir araya geldi.

Parti genel merkezinde gerçekleşen toplantıya Ankara, Aksaray, Batman, Bilecik, Burdur, Edirne, Erzurum, Karabük, Manisa, Mersin, Şanlıurfa, Tokat ve Kilis milletvekilleri katıldı. Toplantıya katılan eski TBMM başkanları Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin ile Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, gazetecilerin sorularını cevapladı.

ŞAHİN: CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNDE SIKINTI OLMAZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim barajına yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Şahin, “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra yüzde 10 seçim barajının değerlendirilmesinin ben de doğru olduğuna inanıyorum“ ifadesini kullandı. Bir rakam telaffuz edip etmeyeceğine yönelik bir soru üzerine ise Şahin, “Hayır, yok. Ama bir miktar düşürülebilir. Tabi bu siyasi partiler arasında yapılacak görüşme sonucunda varılacak uzlaşmayla temin edilir diye değerlendiriyorum” diye konuştu.

Cemil Çiçek de aynı yöndeki soru üzerine, konunun daha evvel de ülke gündemine geldiğini ve tartışıldığını hatırlatarak, “AK Parti o zaman 3 tane teklifte bulundu. ‘Baraj kalsın, barajı yüzde 5’e düşürelim ya da tümüyle kaldıralım’ gibi teklifleri oldu, o zaman pek ilgi görmedi. Anlaşılıyor ki şimdi yeni baştan bu konuyu tartışmış olacağız” dedi.

ÇİÇEK: SADECE BARAJIN DÜŞMESİ YETMİYOR
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Başbakan Yıldırım’ın konuya ilişkin açıklamaları olduğunu belirten Çiçek, “Düşürülebilir baraj ama bunun kendi içinde yeni düzenlemelerinin de yapılması gerekir. Sadece barajın düşmesi yetmiyor. Seçim mevzuatı dahil, siyasi partiler yasası dahil hepsinin birlikte ele alınması lazım. Değilse sadece binanın kapısını, penceresini değiştirerek bina yenilenmiş olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Dar bölge ve daraltılmış bölgenin de gündeme geldiğinin sorulması üzerine Çiçek, şunları ifade etti: “İnşallah bir sonuca varmış olur. Ama seçim mevzuatıyla beraber düşünülmesi lazım. Çünkü yurt dışındaki vatandaşlarımız da oy kullanıyor. Seçim hukukunun yeni baştan gözden geçirilmesi gerekir. Yüksek Seçim Kurulu’nun yapısının yeni baştan gözden geçirilmesi gerekiyor. YSK kararlarıyla ilgili tartışmalar oluyor zaman zaman. Bunların hepsini bir arada almadığınızda, sadece baraja takılır kalırsak, korkarım onu çözeriz, başka bir tartışmayı yine sürdürürüz. Bir alanı düzelteceksek tümüyle düzeltmek lazım.

Baraja ilişkin bir rakam söyleyip söyleyemeyeceğine ilişkin soru üzerine Çiçek, konunun seçim hukukuyla ilgili olduğunu sadece barajdan ibaret olmadığına dikkati çekti.
Yeni Akit Gazetesi

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23