• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Savunma sanayisinde hedef yüzde 80 millilik

Yeniakit Publisher
2017-05-01 06:49:00 -
Savunma sanayisinde hedef yüzde 80 millilik

Milli Savunma Bakanı Işık, savunma sanayisindeki yerlilik oranını yüzde 60’dan yüzde 80’e çıkarmak istediklerini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin tedariğinde güçlük çekmesi durumunda zafiyet oluşturacak teknolojileri geliştirme aşamasında olduğu söyledi. Kocaeli’de “Türkiye’de Savunma Sanayi Çalışmaları Toplantısı”nda konuşan Işık, milli piyade tüfeği, Altay tankı, milli helikopter ve bunlara monte etilen silahların yerli imkanlarla üretildiğini anlattı. Kendi yaptıkları gemileri denizlerde yüzdürdüklerini belirten Işık, bunların kolay olmadığını ve pek çok engellemelerle karşılaştıklarını söyledi.

Işık, hala bu engellemelerin sistematik olarak yapılmaya çalışıldığını aktararak, ama güçlü bir siyasi iradeleri bulunduğunu dile getirdi. Türkiye’nin yeni başarılara ihtiyacı olduğunu kaydeden Işık, “Artık Türkiye, kritik teknolojileri geliştirme aşamasında. Artık Türkiye, sıkıntı anında tedariğinde güçlük çekilmesi durumunda Türkiye’ye sıkıntı verecek, zafiyet oluşturacak teknolojileri geliştirme aşamasında. Artık Türkiye bir silahın bir parçasını değil silah sisteminin tamamını üretmek için yoğun bir gayret gösteriyor. Bir örnek vereyim; bizim hava ve füze savunma sistemlerine ihtiyacımız var. Ama bu sistemler çok kritik. Bunların belki tedariğini yapabiliyorsunuz ama asıl olan her şeyiyle sizin hükmettiğiniz, güvenlik kodlarını sizin bildiğiniz, mikroçiplerinde arka kapının olmadığından emin olduğunuz sistemleri sizlerin geliştirmesi” dedi. 

Kendi uçaklarını yapmakla ilgili programlarını başlattıklarını ifade eden Işık, savunma sanayisinde görev yapan çok kaliteli mühendislerin bulunduğu belirterek, şu anda ‘Biz Silah yaptık’ yerine ‘Silah sistemlerini ürettik’ deme noktasında olduklarını dile getirdi. Savunma sanayisindeki millilik oranına da dikkat çeken Işık “Şu anda yerlilik oranımız yüzde 60’ları buldu. Yüzde 24 idi ilk aldığımızda ve nitelik de çok düşüktü. Şimdi yüzde 60’lar seviyesine geldik ve niteliğimiz de çok yükseldi. Şimdi hedefimiz yüzde 80’i geçmek ve nitelik artışını da sürdürmek. Buna yönelik kurumlarımızı yeniden yapılandırıyoruz. Devlet desteklerimizi bu noktada yeniden gözden geçiriyoruz” ifadesini kullandı. -AA 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23