• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Savaş uçaklarından bildiri atıldı! Hareket eden her araç vurulacak...

Yeniakit Publisher
2017-05-17 10:04:00 - 2017-05-17 10:15:33
Savaş uçaklarından bildiri atıldı! Hareket eden her araç vurulacak...

Musul'da adım adım yenilgiyi tadan terör örgütü DAEŞ'in artık kaçacak hiçbir yeri yok. Eski Şehir bölgesinde mahsur kalan sivillere bildiri atan savaş uçakları, çatışmadan kaçabilenlerin yürüyerek güvenli bölgeye gitmesini istiyor. Bildiride "Sokaklarda hareket eden tüm araçlar vurulacak" deniyor.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da tam yedi ay önce başlayan büyük operasyonun sona ermesine belki de saatler kaldı. Etrafı tamamen sarılan terör örgütü bir zamanlar hepsini elinde tuttuğu kentin yüzde 98'ini kaybetmiş durumda. Terör örgütünün sıkıştığı 12 kilometrekarelik söz konusu bölge, Dicle Nehri kıyısından kuzeye yaklaşık altı kilometre uzunluğunda, iki kilometre genişliğinde bir alanı kapsıyor.

Son olarak Ureybi mahallesini de kaybeden DAEŞ, elindeki yedi mahalleden ikisi olan Rufai ve Şifa'da direnmeye çalışıyor. Can derdine düşen teröristler, son 24 saat içerisinde onlarca bomba yüklü araç patlattı ancak bu ordu birliklerinin ilerlemesini engelleyemedi. Reuters haber ajansının servis ettiği bir fotoğrafta, bir evin avlusundaki bir grup gazetecinin hemen yanında bomba patlıyor. Gazeteciler, patlamadan korunmak için içeri doğru kaçıyor.

Reuters, 15 Mayıs akşamından bu yana DAEŞ işgali altındaki Musul sokaklarında hareket eden motosikletler dahil tüm araçların vurulduğunu duyurdu. Savaş uçaklarının attığı bildirilerde, çatışmalardan kurtulmayı başaran sivillerden yaya olarak güvenli bölgeye kaçması isteniyor. Yerel medya da, jetlerin gün boyunca DAEŞ hedeflerini bombardımana tuttuğunu aktarıyor.

Bozgunun eşiğinde...

ABD'nin başını çektiği DAEŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, Musul'da kaçacak yeri kalmayan terör örgütünün bozgunun eşiğinde olduğunu dün resmen açıklamıştı. Dorrian, "Düşman tamamen yenilginin eşiğinde" demişti.

Irak ordu sözcüsü Yahya Resul ise, operasyonun başlangıcından bu yana 16 bin 400'den fazla teröristin öldürüldüğünü söyledi.

Kentte şu an bulunan terörist sayısı 1000'den az. Reuters'ın dünyaya geçtiği bir başka fotoğrafta ise, bir intihar bombacısının cesedi görülüyor.

17 Ekim'de başlayan dev operasyona ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve aşiret kuvvetlerinin de yer aldığı 100 bin silahlı güç katılıyor.

GÜN GÜN OPERASYON
- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.
- 1 Kasım'da DAEŞ mevzilerinde ilk gedik açıldı, ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.
- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.
- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.
- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta DAEŞ'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.
- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını DAEŞ'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

Ramazan ayından önce bitecek

Irak ordusu, geçen hafta yaptığı açıklamada kutsal Ramazan ayı başlamadan Musul'un DAEŞ'den tamamen kurtarılacağını duyurmuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Operasyonun başlangıcından bu yana Musul'daki çatışmalardan en az 630 bin sivil kaçtı. Evlerini terk etmek zorunda kalan yüz binlerce insanın büyük kısmı çevredeki çadır kentlerde barınıyor, bazıları ise diğer kentlerdeki akrabalarının yanına sığındı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana 8 bin sivil öldü veya yaralandı. Cephede savaşan askerlerden ise 774'ü hayatını kaybetti, 4 bin 600'ü ise yaralandı.

En stratejik nokta

Batı yakası operasyonunun ilk günlerinde hızlı bir şekilde güney ve güneybatı cephelerinden ilerleyen ordu birlikleri, hayati önemdeki Musul Uluslararası Havalimanı ve El Gizlani Askeri Üssü'nü DAEŞ'den geri aldı. Peşinden Musul-Telafer yolu kesildi, Mart'ın ikinci haftasında hükümet binalarının bulunduğu bölge kurtarıldı. Bu bölgede, artık tamamen enkaza dönmüş Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu binası da yer alıyordu.

Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ise, ilerleme neredeyse durdu. Haftalardır DAEŞ lideri Ebubekir El Bağdadi'nin Haziran 2014'te kendisini halife ilan ettiği El Nuri Camii kuşatma altında ve teröristler dar sokaklara kurdukları pusularla direniyor.

Bunun üzerine Mayıs ayının ilk haftasında kuzeybatı cephesi açıldı.

Topraklarının üçte ikisini kaybetti

Musul, terör örgütü DAEŞ'in elinde tuttuğu en büyük kent. Terör örgütü, şu anda Musul'un yanı sıra Rakka'da da kuşatma altında tutuluyor. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

DAEŞ, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65. Irak'ta Felluce ve Libya’da Sirte gibi kentlerden temizlenen kanlı örgüt, Musul'u da kaybetmesi halinde yalnızca Rakka'ya sıkışacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23