• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Satamadığı kavundan bakın ne yaptı!

Yeniakit Publisher
2017-09-17 03:00:00 - 2017-09-17 03:02:56
Satamadığı kavundan bakın ne yaptı!

Çorum'un Sungurlu ilçesinde kavun üreticisi Haydar Uzunkaş, satamadığı kavunlardan pekmez yaptı.

Sungurlu'ya bağlı Tokullu Köyü'nde 30 yıllık çiftçilikle uğraşan ve kavun yetiştiren Haydar Uzunkaş, tarlasına meşhur 10 dilim kavun ektiğini ama hepsini satamadığı için pekmez yapmaya karar verdi. Üzümden pekmez olur da kavundan niye olmaz diyerek evimde eşi ile birlikte kavunun pekmezini yapmaya başladığını söyleyen Uzunkaş, "Gerçekten çok güzel oldu. Üzüm pekmezi kadar tatlı pekmez oldu" dedi.

Kavunu satarken ucuza sattıklarını ve zarar ettiklerini söyleyen Uzunkaş, "Dış devletten gelen kavun, karpuz 2 lira. Biz burada tonunu 300 liraya satamıyoruz. Zaten toplama parası bile değil. Bu yüzden kavun pekmezine dönmeye karar verdim. Uğraşlar sonunda pekmezimizi yapmayı tamamladık. Üzüm pekmezi tadı gibi rengi de kırmızı. İlçe Tarımdan Müdürümüzle birlikte arkadaşlar geldi. Elimizde kalan kavunları değerlendirmek için pekmez fabrikamızı kurmak istiyoruz. İnşallah fabrikamızı kurup yaptığımız pekmezleri fabrikamıza vereceğiz" diye konuştu.

'KAVUNLARI SATMAKTA SIKINTI YAŞIYORUZ'

Köylerinde yıllık 3 bin dekar 10 dilim kavun ekildiğini belirten Tokullu Köyü Muhtarı Ergülü Aşan köyde yetiştirilen kavunları satmakta sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Bu sebepten dolayı köyümüz vatandaşlarından Haydar Uzunkaş, elde kalan kavuna bir çare olarak kavun pekmezi yapmaya başlamıştır ve tadı da çok güzeldir diyen Aşan, "Köyümüzde 10 senedir bu 10 dilim kavunu ekmekteyiz. Bu zaman kadar değerlendiremiyorduk. Şimdi de kavunumuzu değerlendirmek için pekmezini yapmaya başladık. İnşallah Türkiye genelinde bu kavun pekmezi tutulur. Müşterisini bulur. İthalat ve ihracat yapmak için çalışıyoruz" diye konuştu.

'KATKI SAĞLAMIŞ OLACAK'
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Çorum İl Müdür vekili Yusuf Şahinbaş, "Pekmez bizim vazgeçilmez bir ürünümüz. Çocuklarımızı pekmezle büyütüyoruz ve pekmezle gelişiyorlar. Bu düşünce ile böyle bir pekmez ürettikleri için değerli çiftçimizi kutluyorum. Bu bölgemizde kavun fazla üretiliyor. Bu fazla ürünlerde çiftçilerimize katma sağlamış olacaktır. 10 dilim kavunlarımız da bu şekilde değerlendirmiş olacağız. İl Tarım Müdürlüğü olarak bizlerde bu çiftimize gerekli bütün desteği sağlayacağız" diye konuştu.

'SATILMAYAN 9 BİN KAVUN, PEKMEZ OLACAK'

Çayyaka, Kavşut ve Tokullu köylerinde yöreye ve bölgeye uygun 10 dilim kavun yetiştirilmektedir diyen İlçe Tarım Müdürü Hicabi Berişbek ise, "Yaklaşık 20 bin dekarda kavun ekimi yapılmaktadır. 24 bin ton civarında ürün elde edilmektedir. Bu elde edilen 24 bin tonun yaklaşık 10 bin tonu pazarlandıktan sonra 9 bin tonu yaklaşık geriye kalanları heba olmaktadır. Hayvan yemi olarak yada dökülmektedir. Biz bunu değerlendirmek amacı ile geri kalan 9 bin ton kavunu, kavun pekmezi olarak yapmayı düşündük. Bu 9 bin ton kavundan yaklaşık bin sekiz ton civarında kavun pekmezi hedefliyoruz. Buda yaklaşık 18 milyonluk bir gelir sağlamış olacaktır. Bu gelirde çiftçilerimizin bütçelerine katkı sağlayacaktır. Burada emeği geçen herkese teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23