• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya'nın Esed'i kurtarma taktiği!

Yeniakit Publisher
2018-02-23 11:11:00 - 2018-02-23 13:22:24
Rusya'nın Esed'i kurtarma taktiği!

Şam’ın Doğu Guta bölgesinde pazar gecesinden beri süren bombardımanda can kaybı 400’ü geçti.

Rusya, 3 günde 400’den fazla sivilin saldırılarda öldüğü Doğu Guta için BM Güvenlik Konseyi’ne acil toplantı çağrısı yaptı. Rejimle birlikte yıllarca kuşatma altındaki bölgede katliamlara imza atan Moskova yönetiminin şaşırtan girişiminin altından, Esed’i zor durumda bırakacak 30 günlük ateşkes tasarısını engelleme hamlesi çıktı.

Uzmanlar Rusya'nın hesaplı Guta hamlesinin ardındaki asıl niyete işaret etti: Guta'yı masaya getirerek kendine yönelik suçlamaların önünün almayı amaçlıyor.

ESED'İ KURTARMA PLANI

Esed rejiminin Rusya ile birlikte 5 yıldır abluka altına aldığı ve cehenneme çevirdiği Şam’ın banliyösü Doğu Guta, son bir haftada yoğun bombardıman altında. Çoğu çocuk ve kadın olmak üzere en az 400 sivilin katledildiği, bine yakın kişinin yaralandığı Doğu Guta’daki saldırıları dünya sessizce izliyor. BM Güvenlik Konseyi’nde önceki gün uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması oturumunda da konuşulan Doğu Guta konusunda, 30 günlük ateşkes ilan edilmesi çağrısı yapılması tartışıldı.

Rusya şaşırtan bir çıkış yaparak bu konuda “acil toplantı” çağrısı yaptı. Rusya BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Genel Sekreter Antonio Guterres ve konsey üyelerinin Doğu Guta konusundaki endişelerini anlattığını belirterek, durumu görüşmek için açık oturumda toplanması çağrısı yaptı. Nebenzia, dile getirilen tüm kaygıların ardından tüm tarafların görüşlerini ortaya koymaları için BM Güvenlik Konseyi’nin toplanmasının gerekli olduğunu vurguladı. Esed rejimininin en güçlü destekçisi Rusya’nın şaşırtan çağrısının altından ise Esed’i kurtarma planı çıktı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da Sırp mevkidaşı İvitsa Daçiç ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsveç ve Kuveyt tarafından BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan insani yardımlar için 30 günlük ateşkes tasarısı konusunda gerçek niyetlerini ortaya koydu. Lavrov “Tasarının amacı, sivil halka gerçekten yardım etmek değil. Tasarının amacı, odak noktasını, Soçi’de yapılan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ndeki başarıyı esas alarak Cenevre görüşmelerini hemen başlatma gerekliliğinden, B planını devreye sokmak için, Suriye hükümetine yönelik suçlamalara, bilhassa da iktidarı devirmeye kaydırmaktır” ifadelerini kullandı.

RUSYA ATEŞKESİ DESTEKLEMEDİ

İsveç ve Kuveyt, BMGK’ya insani yardım ulaştırılması, hasta ve yaralıların tahliye edilmesi için Suriye çapında 30 gün ateşkes ilanı öngören bir yasa tasarısı sundu. Konsey’de konuşan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi, ‘üzerinde uzlaşma bulunmayan’ tasarıyı bu haliyle desteklemeyeceklerini duyurdu.

İRAN'DAN SKANDAL AÇIKLAMA: "TEMİZLİK OPERASYONU"

Esed'in katliamına Rusya ile birlikte destek veren İran dün yaptığı açıklamayla da gerçek yüzünü bir daha gösterdi. Hükümet destekli İran ajansı,  "Şam, Guta'yı terörden desteklemek için harekete geçti. Kaplan Kuvvetleri, bahar aylarında Guta'yı temizleyecek. Terör örgütlerinin yuvalandığı Guta çembere alındı" diyerek Müslüman kanı içme konusunda Suriye, Rusya ve İran'ın yarış halinde olduğunu itiraf etti.

ERDOĞAN'A ACİL ÇAĞRI: BİZİ KURTAR

Doğu Guta'daki yerel meclis, saldırıların ve kuşatmanın sona ermesi, daha büyük bir insanlık faciasının önlenmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu.

YETİMHANEYİ VURDU

Doğu Guta'da sosyal yardım kuruluşlarının bakımını üstlendiği yetimhaneye hava saldırısı düzenlendiği, saldırı sonucu yetimhanenin tamamen kullanılamaz hale geldiği aktarıldı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23