• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya ve BM'den referandum açıklaması

Yeniakit Publisher
2017-09-26 15:16:00 - 2017-09-26 15:28:23
Rusya ve BM'den referandum açıklaması

Rusya ve Birleşmiş Milletler, dün Kuzey Irak'ta yapılan sözde bağımsızlık referandumuna ilişkin açıklama yaptı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yapılan bağımsızlık referandumunu konuştuğunu söyledi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Peskov, Putin'in dün Erdoğan ve Ruhani'yle IKBY referandumunu istişare ettiğini belirterek, Kremlin'in geleneksel olarak görüşmelerin detaylarını kamuoyuyla paylaşmadığını kaydetti.

RUSYA, IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLİYOR'

Öte yandan Peskov, Rusya'nın IKBY referandumu konusundaki tutumunda bir değişiklik olmadığı ifade etti.

Peskov, "Önceden olduğu gibi, ülkelerin toprak bütünlüklerinin korunmasının bölgede istikrar ve güvenliğin desteklenmesi, bölgedeki kritik sorunların çözümü açısından son derece önemli buluyoruz" dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

BİR AÇIKLAMADA BM'DEN GELDİ

Avrupa Birliği (AB), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), tek taraflı ve özellikle tartışmalı bölgelerde referandum yapılmaması yönündeki çağrıları dikkate almamasından üzüntü duyulduğunu kaydetti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden IKBY'nin dün gerçekleştirdiği tartışmalı referanduma ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

AB'nin Irak'ın birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürekli teyit ettiği belirtilen açıklamada, "Bu nedenle AB, referandumun tek taraflı biçimde ve özellikle tartışmalı bölgelerde yapılmaması çağrısında bulundu. Bu çağrıların dikkate alınmamasından üzüntü duyuyor." ifadesi kullanıldı.

Taraflara sağduyu ve itidal çağrısı yapılan açıklamada, çözüm bekleyen tüm siyasi ve ekonomik sorunların Irak Anayasası çerçevesinde çözülmesi taahhüdünün yenilenmesi istendi.

Açıklamada ayrıca, Irak'ın birliğinin, terör örgütü DEAŞ tehdidi, kurtarılmış bölgelerin yeniden yapılandırılması ile tüm halkın yararına olacak şekilde istikrarlı, güvenli, kapsayıcı ve müreffeh bir Irak'ın oluşturulması için şart olduğu vurgulandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23