• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rusya ve ABD, Fırat Kalkanı'na karşı 'birleşti'

Yeniakit Publisher
2017-03-20 20:20:00 - 2017-03-20 20:20:47
Rusya ve ABD, Fırat Kalkanı'na karşı 'birleşti'

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, ABD birliklerinin "güveni ve caydırıcılığı sağlamak" amacıyla Suriye'nin Menbic kentine intikal ettiğini duyurdu.

Fakat Rus birliklerinin de bölgeye gelişi ve TSK destekli muhaliflerin saldırılarına devam etmesi durumu daha karmaşık bir hale getirebilir.

Pentagon sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, 100'e yakın Amerikan askerinin terör örgütü PYD/YPG ile TSK destekli güçler arasında "barışı koruyacağını" söyledi. 

Bölgede "savaştan yıpranan Menbic kentine ulaştırılacak insani yardım konvoylarını koruma" iddiası ile sevkedilmiş Rus birlikleri de bulunuyor. Ancak Rus askerlerin, batı Menbic kırsalında PYD/YPG ile Fırat Kalkanı güçleri arasında bir tampon bölge oluşturmak istediği biliniyor.  

Davis, Amerikalılar ve Rusların bölgede yakın bir etkileşiminin olmadığını, Moskova'nın operasyonlarından kendilerini haberdar ettiğini de belirtti ancak iki taraf arasında bir koordinasyonun olmadığını ekledi. Pentagon, bu konuda "çatışma ihtimalinin azaltıldığını" belirtti. 

Suriye'deki dinamikler oldukça kompleks. ABD birlikleri, DEAŞ'e karşı savaşan PKK uzantısı PYD/YPG güçlerine destek olmaya odaklanırken, aynı zamanda bu güçleri TSK'nın saldırılarından korumak istiyor. Rusya ise, onu iktidardan uzaklaştırmak isteyen muhaliflerine karşı reijm lideri Beşar Esed'i destekliyor.

Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Menbic kentinin PYD'den ele geçirileceğini açıklamıştı.

Sosyal medyada paylaşılan bir videoda, Menbic'teki Amerikan zırhlıları görülüyor. 

Amerikalılar, Menbic'i kontrolünde bulunduran PYD ve Fırat Kalkanı güçleri arasında bir çatışma ihtimalinin doğmasının ardından Mart ayının başlarında harekete geçtiler.

Basın açıklaması sırasında, Menbic'te DEAŞ'le çatışmanın olmadığı bir noktada neden bulundukları sorusuna Davis, "Neden oradayız? Neden buna ilgi gösteriyoruz? Çünkü iki taraf (PYD ve Fırat Kalkanı güçleri) arasında çatışma olmadığından emin olmak istiyoruz" cevabınını verdi.

Bölgedeki Rus varlığının, az sayıdaki Amerikan varlığını bölgeden rahatlıkla çıkarabileceği ve bunu bir tehdit olarak görüp görmedikleri sorusuna ise Davis, "bu konuda acil bir planlarının olmadığı" yönünde cevap verdi.

Suriye'de menfaatleri 'çatışan' iki büyük gücün, sahada yaşayabilecekleri olası bir krize dair bir planlarının olmaması tuhaf bulunuyor. Bölge uzmanları, Amerika ve Rusya'nın Fırat Kalkanı Operasyonu'nu durdurma konusunda 'sarsılmaz' bir ittifak içinde olduğu yorumlarında bulunuyorlar.

MepaNews

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23