• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Robot Hukuku' geliyor

Yeniakit Publisher
2017-11-12 16:19:00 -
'Robot Hukuku' geliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, endüstriyel devrim ve akıllı topluma geçişin hukuk sistemine etkisi olacağını söyledi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin 4. Sanayi Devrimi’ni ıskalamaması için kurulan ‘Sanayide Dijital Dönüşüm Platformu’nun çalışmalarını değerlendirdi. Bakanlık koordinatörlüğündeki platformda; MÜSİAD, TÜSİAD, TOBB, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) gibi kuruluşların bulunduğuna işaret eden Özlü, ilk toplantıda görev dağılımı yapıldığını söyledi. Özlü, görev paylaşımı kapsamına giren şirketlerin temmuzda ilk raporlarını sunduğunu ve şu an onların konsolide edildiğini vurgulayarak, konsolidasyonun ardından Türkiye’nin 4. Sanayi Devrimi yol haritasının çizileceğini anlattı.

‘AKILLI TOPLUM 5.0’ DİYELİM

Teknolojinin toplumları dönüştürdüğüne dikkati çeken Özlü, 4. Sanayi Devrimi’ne sadece endüstri devrimi olarak bakmadıklarını, toplumsal değişime ve sosyolojik dönüşüme etkilerini de dikkate aldıklarını bildirdi. Bu sebeple söz konusu devrime ‘Sanayi 4.0’ yerine daha kapsayıcı şekilde ‘Akıllı Toplum 5.0’ demek istediklerini dile getirdi. Bu çerçevede ilk aşamada sanayide dönüşüm sağlanacağının altını çizen Özlü, karanlık fabrikalar, sıfır stok kişiselleştirilmiş üretim ve nesnelerin interneti gibi kavramların günlük hayatı da etkileyeceğini belirtti.

Formüle etmemiz lazım

Özlü şöyle devam etti: “Endüstriyel devrimin ve akıllı topluma geçişin istihdama ve hukuk sistemine etkisi olacak. Örneğin robotla üretim yaptığımızda robotların hukuku devreye giriyor. Bir robot iş yaparken kazaya sebep olduğunda sorumlu kimdir; robotu mu, yazılımını yapanı mı, tasarlayanı mı, sahibini mi, yoksa onu satın alanı mı sorumlu tutacağız? Bunları formüle edip sunmamız lazım.”
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Mesleklerin yarısı 25 yılda kaybolacak

Özlü, söz konusu dönüşümün istihdama da etkisinin olacağına dikkati çekerek, “Dönüşümle vasat ve tekrarlanabilen bütün işler robotlar tarafından yapılacak. En alttaki ve en üstteki kesim ayakta kalacak. Bilinen mesleklerin yaklaşık yüzde 50’sinin gelecek 20-25 yılda kaybolacağını öngörüyoruz. Sistemin yeniden oluşması ve verimliliğin artmasıyla baştaki yıkıcı etki bir süre sonra yapıcı etkiye dönüşecek” diye konuştu.

Akşam

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23