• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Reformlar kemer sıkmayı gerektirir

Yeniakit Publisher
2014-10-24 08:38:00 - 2014-10-24 08:17:51
Reformlar kemer sıkmayı gerektirir

Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde yapısal reformların uygulanmasının zaruri olduğunu vurdulayan Bakan Babacan, yapısal reformların kısa vadede kemer sıkmayı gerektirdiğini ancak orta vadede kazandırdığını söyledi ve yapısal reform gerçekleştirmeyen ülkelerin kaybettiğini ifade etti

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Borsa İstanbul Konferansı’nda yaptığı konuşmada, yapısal reformların kısa vadede kemer sıkmayı beraberinde getirdiğini, ancak daha sonra ülkelerin önemli kazançlar sağladığını söyledi. 

Babacan, Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında yapısal reformların uygulanması için özel bir gündemi olduğunu belirterek, “20 ülke yaklaşık 900 kadar taahhütte bulundu. Sözler yerine getirilirse 5 yıl içerisinde dünya ekonomisi ‘Hiçbir şey yapmazsak ne olur?’ durumuyla karşılaştırdığımızda, yaklaşık 2 puan daha fazla bir büyümeyi görebilecek” dedi.

Babacan, Türkiye ekonomisinin büyümesinin kaynağının tamamen özel sektör olduğunu, kamu harcamalarına dayanan bir ekonomik büyüme modelini hiçbir dönemde benimsemediklerini söyledi.

BORÇ ARTIK SORUN DEĞİL

Türkiye’de 2002’de en önemli problemlerden biri kamu borcu olduğunu ve milli gelirin yüzde 74’üne çıkan kamu borcundan bahsedildiğinin altını çizen Babacan, “Bu yıl sonu yüzde 33,1 ile kapatıyoruz, milli gelirin yüzde 33,1’i. Türkiye için artık kamu borcu bir problem alanı olmaktan tamamen çıktı” diye konuştu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

RİSK VE TEHDİTLER

Babacan, “Özellikle kamu borcunun yüksek olduğu ülkelerde zaten piyasalar kamu borcunu bir risk olarak algılıyorsa, daha fazla para harcatarak daha fazla büyümeyi olası bir sonuç olarak görmüyoruz. Yüksek kamu borcu, ekonominin üzerinde bir risk ve tehdit olarak sürekli duruyor” dedi. Kamu borcunun makul seviyelerde olması gerektiğini vurgulayan Babacan, “Bugün para harcayarak borcu çoğaltan bir hükümet çoğu zaman popüler oluyor, vatandaşına güzellikler yapmış oluyor. Ama borcun ödenme günü geldiği zaman tedbir alıp borcunu düşürmek zorunda kalan hükumetler çok da popüler olmuyor” şeklinde konuştu.

REFORMLAR ERTELENEMEZ

Babacan, yapısal reformların önemine işaret ederek, reformlar yapılmazsa bazen ülkelerin bile kaybedildiğini, şu anda birçok ülke için artık reformların ertelenemez noktaya geldiğini kaydetti.

Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında özellikle yapısal reformların uygulanması için özel bir gündemleri ve takip mekanizmalarının olacağı bilgisini veren Babacan, “Eğer verilen sözler tutulursa, dünya ekonomisinde 2 puanlık bir toparlanma olacağını, OECD ve IMF’nin araştırmacıları söylüyor” ifadelerini kullandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23