• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Rafsancani: İran devrim ilkelerinden uzaklaşıyor

Yeniakit Publisher
2016-02-13 09:36:00 -
Rafsancani: İran devrim ilkelerinden uzaklaşıyor

İran'da reformist kesimin önde gelen adaylarından Rafsancani, İran'ın İslam ve Cumhuriyet ilkelerinden giderek uzaklaştığını vurguladı

İran eski cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, İran devlet televizyonunda, Uzmanlar Meclisi seçimleri nedeniyle yaptığı propaganda konuşmasında, ülkenin "İslam" ve "Cumhuriyet" ilkelerinin zayıfladığını savunarak devrim sonrası kurulan ile mevcut Uzmanlar Meclisi arasında farklar olduğunu ileri sürdü.

DİNİ LİDER TARTIŞMASI

İran devriminin lideri Ayetullah Humeyni'nin ölümünden sonra "Dini liderlik makamının" temsili konusunda görüş ayrılıkları meydana geldiğini hatırlatan Rafsancani, dini lider Ali Hamaney'in de "Şura esaslı dini liderlik makamı"nı desteklemesine karşın Uzmanlar Meclisindeki oylamada "Tek kişiye dayalı dini liderlik"in kabul gördüğünü anlattı.

İRAN'DA İSLAM VE CUMHURİYET ZAYIFLADI

İran devletinin kuruluş ilkelerinin "İslam" ve "Cumhuriyet" olduğunu dile getiren Rafsancani, "Maalesef son yıllarda her iki yönden de zayıflama oldu. İnşallah bu seçimin sonucunda bu ilkeler güçlenir" dedi.
Eski Cumhurbaşkanı Rafsancani, propaganda konuşmasında şu görüşleri dile getirdi:
"Cumhuriyet yönünden, seçimlerde propaganda eşitsizliği, aday adaylarının ret ve kabulünde yaşananlar veya sandıkların sayılmasında sorunlar görülmüştür. İslam yönünden ise ülkede her şey İslam'a uygun olması gerekirken maalesef şu an ülkemizde birçok yolsuzluk ve ahlaksızlıklara şahit oluyoruz. Özellikle İslam toplumunun temelini oluşturması gereken aile, evliliklerin azalması, boşanmaların artması nedeniyle sarsılmaktadır. İftira atma gibi ahlaki bozukluklar, çekişme ve yalan artmıştır."
ÖNE ÇIKAN VİDEO

DAHA BÜYÜK SAVAŞLAR KAPIDA

Seçimlere yüksek katılımın önemine işaret eden Rafsancani, "Halkımıza seçimlere yüksek katılım göstermelerini tavsiye ediyorum. Bu seçim gelecek açısından çok önemli. Bölgenin durumunu görüyorsunuz. Son derece kötü. Çevre ülkelerde savaş ve emniyetsizlik hakim. Daha büyük savaşlar kapıda, bölgeyi tehdit ediyor. Süper güçler müdahalelerde bulunuyor. Biz kendimizi yapılanma yönünden güçlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.

MUHAFAZAKARLARA ELEŞTİRİLER

Televizyon konuşmasının ardından, ülkedeki muhafazakarlara sert eleştirileriyle dikkati çeken Rafsancani'nin desteklediği Uzmanlar Meclisi Tahran adaylarının listesi internette yayımlandı. Diğer seçim bölgelerine ilişkin aday listelerinin ise ileriki günlerde açıklanacağı belirtildi.
Söz konusu listede ismi yer alan adaylar şöyle:
"Haşimi Rafsancani, Hasan Ruhani (Cumhurbaşkanı), İbrahim Emini, Muhammed İmami Kaşani, Mahmut Alevi, Muhammed Ali Muvahhidi Kermani, Ebulfazl Mir Muhammedi, Muhammed Muhammedi Niyk Reyşehri, Muhsin Kumi, Muhammed Ali Tashiri, Muhammed Seccadi Ataabadi, Kurbanali Deri Necefabadi, Haşim Bethayi, Muhammed Hasan Zali, Nasrullah Şahabadi ve Muhsin İsmaili".
İran'da 26 Şubat'ta Uzmanlar Meclisi ve İran Meclisi seçimleri yapılacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23