• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Putin’in onayladığı kararlar Ruslar’ın ceplerini yakacak

Yeniakit Publisher
2015-11-29 10:23:00 - 2015-11-29 10:32:51
Putin’in onayladığı kararlar Ruslar’ın ceplerini yakacak

Putin, Türkiye’den Rusya’ya giden ürünlerin kısıtlanması ve Türkler’in, ülkede işe alınmamasını kapsayan kararnameyi onayladı.

Türk ürünlerine yönelik yaptırımların Rus ekonomisini zora sokacağına dikkat çeken uzmanlar, fiyat artışları nedeniyle Ruslar’ı zor günlerin beklediğine işaret ediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin’in Türkiye ile yaşanan siyasi gerginliği tırmandırırken aldığı kararlar Türkiye’den çok kendi ülkesinin ekonomisini ve vatandaşlarını olumsuz etkiliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Türkiye’ye yönelik ekonomik tedbirler içeren yaptırım kararnamesini imzaladı. Kararnameye göre, Türk kanunları yetkisinde olan bazı kurum ve kuruluşların Rusya’da faaliyet göstermeleri yasaklanırken, Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlerin alımının da geçici olarak durdurulacağı veya yasaklanacağı belirtildi. Karara göre, Rusya’da faaliyet gösteren şirketlerin, 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşlarını işe alımına da yasak getirildi. Açıklamada, yaptırımın halihazırda Rusya’da çalışan Türk vatandaşlarını kapsamadığı, yalnızca 1 Ocak 2016’dan sonra işe alınacak yeni çalışanları kapsayacağı ifade edildi.

VİZESİZ SEYAHATİ ASKIYA ALDI

Putin, yaptırım paketi kapsamında, Türkiye ile Rusya arasındaki vizesiz seyahat uygulamasının 1 Ocak'tan itibaren tek taraflı olarak askıya alınması kararı ile Rusya’daki tur operatörlerinin Türkiye’ye tur satışının yasaklanmasını da onayladı. Ayrıca, Rusya ve Türkiye arasında gerçekleştirilen charter uçuşların da durdurulmasına ve Türk nakliye firmalarının Rusya’daki faaliyetlerinin yanı sıra, Karadeniz ve Azak Denizi'nde Rus deniz sahasında bulunan Türk deniz taşıtları üzerindeki denetimlerin de arttırılmasına karar verildi. Açıklamada, Rusya’da oturma izni olan Türk vatandaşlarının ve Rusya’da ikamet eden Türk diplomat ve ailelerinin yaptırım kapsamında olmadığı kaydedilirken, yeni yaptırım kararının kapsamında olmayacak şahıs ve kurumların önümüzdeki günlerde ayrıca açıklanacağı bildirildi.

Türk ürünlerine yasak fiyatları % 25-30 artıracak
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Putin’in kararları Ruslar’ı hayat pahalılığı ile karşı karşıya bırakacak. Ülkede Türk ürünlerinin yokluğunun iç pazara enflasyon olarak yansıyacağı hesap ediliyor. Rus kaynakları geçen yıl Türkiye’den sebze-meyve dahil 1.7 milyar dolarlık gıda ürünü geldiğini, bunun Rusya’nın gıda ithalatındaki payının yüzde 4.3’e denk düştüğünü hatırlatıyor. Rus analistler, Türkiye’den sebze meyve alımının durdurulmasının Rusya’da fiyatların ortalama yüzde 25-30 artması anlamına geleceği belirtiyor. Bu da bu yıl yüzde 13 beklenen Rusya’daki enflasyonun daha da yüksek çıkmasına neden olacak. Yani krizin faturası enflasyon olarak vatandaşlara doğrudan yansıyacak. Özellikle yılbaşı arifesinde mandalina ve portakal fiyatlarında büyük artış kaçınılmaz görünüyor. Zaten Batıya yaptırım uygulandığı için, Türkiye’nin yerine mal sağlaması beklenen alternatif pazarların da, rekabet olmadığı için fiyatı yüksek tutacağı vurgulanıyor. Türkiye Rusya’ya yılın ilk 9 ayında 281 milyon dolar ile, en fazla domates sattı. İkinci sıradaki Çin’in domates satışı 89 milyon dolardan ibaret. Türkiye’nin satışında 134,9 milyon dolarla turunç ürünleri ikinci sırada.

Rusya’da market rafları boşalacak Levrek ve çupura altın gibi olacak

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle yaşanan gelişmelerden en fazla etkilenen Rus parekendecileri şimdi de Türk ürünleri endişesi sardı. Rusya’daki market yetkilileri, Türk ürünlerinin yerine ikame edecek başka ülke bulmakta zorlanacaklarını, bu durumunda fiyatların yükselteceğini, başta balık olmak üzere bazı ürünlerin yok satacağını söylüyor. Türk ürünlerinin Rusya’nın toplam ithalatındaki payı, kategoriye göre değişiyor. Örneğin soğutulmuş balık kategorisinde levrek ve çipuranın yüzde 90’ının Türkiye’den alınıyor. Sebze ve meyve kategorisinde de Türk limonların payı yüzde 90’ı buluyor. Market yetkilileri, Türk ürünlerine yasak gelmesi durumunda, genel olarak tüm piyasadaki fiyatların etkileyeceğini vurguladı.

Rus işadamları: Zaten krizdeydik şimdi tezgahları kapatırız

Gerginliğin artmasına yönelik açıklamalarda bulunan Rus yetkililerden, Rusya’da yaşayanlar da rahatsız. Özellikle Türkiye ile iş yapan Rus adamları bir an önce iki ülke arasında gerginliğin bitmesini istiyor. Rus iş dünyasındaki genel kanı şöyle: “Eğer hemen bir şeyler yapılıp krizin tırmanması önlenemezse işimiz çok zor. Zaten kriz yüzünden pek çok işadamı tezgahı kapatacak hale gelmişti, bir de böyle bir darbeyi kaldırmak zor. Zaman aleyhimize işliyor. Acilen adım atılmalı.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23