• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Pudra yerine toprak kullanıyorlar

Yeniakit Publisher
2015-03-27 02:01:00 - 2015-03-27 16:10:37
Pudra yerine toprak kullanıyorlar

Anadolu'da bebeklerin belli bir yaşa kadar toprakla kundaklandıkları 'höllük' geleneği Malatya'da yaşatılıyor. Çocukları için hiçbir zaman pudra kullanmadığını belirten Hanım Akboğa "Toprakla büyüyen çocuk sağlam ve dayanıklı oluyor. Bebeğin altı değiştirilirken de toprak atılıyor, bez de yıkanarak yeniden kullanılıyor" diyor.

Malatya'daki aile 7 çocuğunu da bu yöntemle büyüttüğünü ve herhangi bir sağlık problemi (pişik dahil) yaşamadığını iddia ediyor. Anadolu’da geçmiş yüzyıllarda en sık kullanılan çocuk kundaklama yönteminin yenidoğan bebekleri höllük (öllük) denilen ısıtılmış toprağa sarılmasıymış.

Höllük kışları uzun ve sert geçen Orta ve Doğu Anadolu insanının çaresizlik karşısında yavrusunu koruması ve bazen tedavisi için başvurduğu, ve ayrıca türküsünü söyleyecek kadar yaşamında yer verdiği bir yöntem. Anadolu’nun kırsal bölgelerinde bebeğin doğumu yaklaştıkça, bebeğin derisine yapışmayan ve pişik yapmayan “höllük” adı verilen kundak toprağı çuvallarla eve doldururlarmış. Höllük yapımı için kullanılan alüvyonlu killi toprağın emicilik özelliği sayesinde yenidoğan bebeklerde alt bezi olarak kullanmışlar. Mercimek büyüklüğünde elenen höllük toprağı vücudu yakmayacak ısıda tavada kızdırıp, kundak bezinin içine serilen höllük bezine yayanlar çocuğu bunun üzerine yatırarak kudndaklıyorlar. Ufalanan höllük toprağının ise pişiğe iyi geldiğini uzmanlar onaylıyor. Ancak toprak pek çok mikroorganizmanın yaşamı ve taşınması için uygun bir ortamdır. Höllük uygulanan çocuklarda E-Coli ve Tetanozun sık görüldüğü biliniyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23