• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
D. Ferhat Dizdaroğlu
D. Ferhat Dizdaroğlu
Unutturulan, Dünden Bugüne Notlar...
TÜM YAZILARI

Portekiz Devleti’ni haritadan silen Ramazan Paşa

27 Kasım 2016
A


D. Ferhat Dizdaroğlu İletişim:

Uzun bir dönem, Osmanlı donanmasının Akdeniz’de ve Hint Okyanusu’nda en büyük rakibi ve belâsı olan Portekiz Devletini yıkan ve tarihe gömen Ramazan Paşa’yı, kaçımız biliyor?.. Oysaki, bugün AB’deki Portekizli bunu biliyor ve unutmadı. Osmanlı’nın “Portakal Kâfiri” dediği Portekiz devletini haritadan silen Ramazan Paşa, unutturulan tarihimizin binlerce parlak yıldızından biridir.

1553’te Cezayir Beylerbeyi Salih Paşa tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanan Fas’ın Sultanı 1. Abdullah 1574’te öldü. Fas’ı Osmanlı’dan kopartmak isteyen oğlu III. Muhammed tahta geçti. Osmanlı devleti kendisine sadık olan 1. Abdullah’ın kardeşi Abdülmelik’i tahta çıkartmak üzere Osmanlı Amirali Ramazan Paşa’yı görevlendirdi.

Ramazan Paşa 14.700 kişilik ordusuyla 3000 kilometre ötedeki Fas’a ayakbastı. 60.000 kişilik III. Muhammed ordusunu bir hamlede dağıtıp, Abdülmelik’i tahta oturttu...

III. Muhammed, amcasını devirmek için Portekiz’den yardım istedi. Yıllardır Fas seferine hazırlanan Portekiz Kralı Don Sebastiao, İspanya Kralı III. Felipe’den yardım istedi. Yaptıkları anlaşmaya göre, Fas’ın Akdeniz ve Atlantik sahilleri Portekiz’in olacaktı ve Fas Sultanlığı bir kara devleti olarak kalacak ve Portekiz himayesine girecekti.

Ramazan Paşa, 80.000 asker ve 360 toptan oluşan Portekiz-İspanyol ordusunu Vâdisseyl Ovası’nda karşıladı. Ordusunda 30.000 Türk ve 30.000 Arap askeri toplayabilmişti.

Birkaç saat içinde, 20.000 ölü, 40.000 esir veren düşman, savaş alanından darmadağın kaçtı. Ölüler arasında Portekiz kralı ve asilzâdeleri de vardı. Ramazan Paşa, Hıristiyanları Fas’a çağıran III. Muhammed’in, muharebe meydanında başını vurdurdu.

Atlas Okyanusu kıyısında bekleyen Portekiz donanması, kralının zaferi yerine ordunun döküntüleriyle karşılaşmış, şoka girmişti...

Ramazan Paşa, Cezayir’den daha önce Fas kıyılarına çağırdığı Osmanlı Donanmasına, Sinan Reis komutasında hücum emri verdi. Sinan Reis, Portekiz donanmasını bozdu ve bitirdi. Osmanlı tek gemi kaybetmedi.

Kralını ve donanmasını kaybeden Portekiz bu darbeyi kaldıramadı. İstiklâlini kaybetti ve İspanya tarafından yutuldu.  

Vadisseyl Zaferi, Kuzey Afrika’yı boydan boya Osmanlı hakimiyetine geçirdi ve Portekiz Devletini uzun süre için tarih sahnesinden sildi...

Rabbim, Kapudan Ramazan Paşa’nın makamını cennet eyleye...

Amin...

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23