• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

PKK'nın saldırılarının asıl hedefi ortaya çıktı

Yeniakit Publisher
2016-08-30 15:13:00 - 2016-08-30 15:34:04
PKK'nın saldırılarının asıl hedefi ortaya çıktı

Irak'ın kuzeyinden Şemdinli kırsalına sızarak saldırı düzenleyen teröristlerin, dikkatleri Suriye'den çekerek Fırat Kalkanı operasyonunu baltalamaya çalıştıkları bildirildi.

 Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde artan terör saldırılarının amacının dikkatleri Suriye'den ülkenin içine çekmek olduğu bildirildi.

Terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki Avaşin, Hakurk, Lolan ve Zap kamplarından yüksek rakımlı dağlar ve sarp kayalıkların bulunduğu Irak ve İran sınırındaki Şemdinli'nin kırsal kesimine sızarak saldırı düzenleyen teröristlerin geçişlerinin önlenmesi amacıyla bir süredir yürütülen hava destekli operasyonlar devam ediyor.

Hem Irak hem de İran'a sınırı bulunan ve terör örgütü PKK'nın Avaşin/Basyan, Hakurk, Lolan ve Zap kamplarının yakınında yer alan Şemdinli, arazi şartları ve iklim yapısı nedeniyle teröristlerin kış üslenmesi için tercih ettiği bölgelerden biri.

PKK'nın 15 Ağustos 1984'te ilk silahlı saldırısını Siirt'in Eruh ilçesiyle eş zamanlı gerçekleştirdiği Şemdinli, İran ve Irak üzerinden yapılan kaçakçılıkta da terör örgütünün en önemli finans kaynağını oluşturuyor.

,

Askeri üs bölgeleri etkili oldu
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Bölgenin hakim noktalarında oluşturulan askeri üs bölgelerinde teröristlerin ülkeye sızmasını engellemenin yanı sıra kaçakçılık faaliyetleriyle de etkili mücadele edilirken, söz konusu çaba askeri üs bölgelerinin örgüt mensuplarının hedefi haline gelmesine de yol açtı.

Bir ayda 35 terör saldırısı

Şemdinli'de son bir ayda jandarma sorumluluk alanında teröristlerce 35 saldırı gerçekleştirildi. Saldırılarda, 7 güvenlik görevlisi şehit oldu, bir vatandaş hayatını kaybetti, 17 güvenlik görevlisi ile biri çocuk 2 kişi yaralandı.

Terör saldırıların bir kısmı askeri üs bölgesi, bir kısmı da yollara el yapımı patlayıcı tuzaklanmasıyla gerçekleştirildi.

30 terörist etkisiz hale getirildi

İlçe genelinde güvenlik güçlerince yürütülen operasyonlarda 30 terörist etkisiz hale getirildi, 2'si yaralı, biri sağ 3 terörist yakalandı.

Operasyonlarda, ayrıca doçka ağır makineli silah, 3 biksi makineli tüfek, 6 kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 4 RPG-7 roketatar, 3 kanas keskin nişancı tüfeği, 6 el bombası, 14 anti personel mayını, 6 el yapımı patlayıcı ile silahlara ait mühimmat ve patlayıcı malzemeleri ele geçirildi.

Uzmanlar, saldırıları değerlendirdi

Güvenlik uzmanları, teröristlerin son günlerde Şemdinli'de artan sızma girişimleri ve saldırılarını değerlendirdi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırma Vakfı (SETA) Güvenlik Araştırmalar Direktörü Murat Yeşiltaş, son zamanlarda PKK'ya yönelik artan tepkiler nedeniyle örgütün bölge halkını caydırma amaçlı baskı uyguladığını söyledi.

"PKK'nın 'şehir savaşı' stratejisi tutmadı"

Terör örgütü PKK'nın bunu kendisine strateji olarak belirlediğinin görüldüğünü belirten Yeşiltaş, "PKK'nın 'şehir savaşı' stratejisi tutmadı, tüm mevzilerini kaybetti, dağlık alana çekildi." dedi.

Örgütün özellikle el yapımı patlayıcı kullanarak saldırılar düzenlediğini vurgulayan Yeşiltaş, şöyle konuştu:

"Kentlerde de bombalı araçlarla eylem gerçekleştiriyor. Buradaki asıl amaç, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik harekatında dikkatleri içeriye yöneltmektir. İçeride oyalama taktiğiyle Suriye'nin Türkiye için ikinci planda kalması amaçlanıyor. İran ve Irak'a sınırı bulunan Hakkari ve Şemdinli bölgesi, teröristlerin sızma harekatının yoğun olduğu bir alan. Örgüt buralarda özellikle sansasyonel bir eylem gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Dikkatleri bombalı araçlarla yapılan eylemlere çekmeye çalışıyorlar. PKK'nın şu anda yaptığı tek şey, Türkiye'yi Suriye'den caydırmak."

"Zap ve Hakurk'tan sızıp eylem yapmaya çalışıyorlar"

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar da Şemdinli, Çukurca ve Dağlıca bölgesinin, arazi şartları nedeniyle teröristlerce sızmanın kolay olduğu yerler arasında bulunduğunu dile getirdi.

Söz konusu coğrafi yapının hem örtü hem de gizleme sağladığına dikkati çeken Ağar, terör örgütü PKK'nın son zamanlardaki eylemlerinde daha çok taciz, sızma ve baskın girişimlerinde bulunduğunu kaydetti.

"Bölgenin karşı tarafındaki Zap ve Hakurk kamplarından sızıp oralarda eylem yapmaya çalışıyorlar." diyen Ağar, şöyle devam etti:

"Ayrıca 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrasında birliklerde ortaya çıkan hassasiyetle, PKK ağır silah, patlayıcı ve terörist anlamında o bölgelerden sızmaya çalıştı. Özellikle FETÖ'nün darbe girişimi sonrasındaki süreçte bir hassasiyet oluşmuş durumda. Bu hassasiyeti derinleştirmek istiyorlar. Bu anlamda PKK, geçmişte zamana yaydığı eylem ağırlığını bu kez topluca göstermeye çalışıyor. Yoğun saldırılarla bir tarafta oluşan hassasiyeti derinleştirmeye çalışırken diğer tarafta da ilgi ve odağı başka noktalara kaydırmaya çalışıyorlar."

Terör örgütü PKK'nın sol örgütlerle ittifak açıklamasının ardından yoğunlaşmayı başka alanlara taşıma gayreti içerisinde olduğunu ifade eden Ağar, "Devletin konsantrasyonunu ve üzerlerindeki baskıyı başka alanlara taşıma gayretindeler." değerlendirmesinde bulundu.

Seçimden önce bir ton patlayıcıyla saldırdılar

Terör örgütü PKK, beklediği desteği göremediği Şemdinli'de 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde içerisine yaklaşık bir ton patlayıcı yerleştirilen araçla saldırmıştı.

Teröristlerin bombalı araçla 21 Eylül 2015'te ilçe merkezindeki Serment Caddesi'nde gerçekleştirdiği saldırıda Kaymakamlık, Emniyet Müdürlüğü, İlçe Devlet Hastanesi ve çok sayıda iş yeriyle evde hasar oluşmuş, sağlık hizmetleri bir süre aksamıştı. Terör örgütünün bu saldırısı ilçede tepkilere yol açmıştı.

Halktan PKK'ya tepki

İlçenin Derecik beldesinde bir araya gelen kanaat önderleri, terör örgütü PKK'ya saldırılarını durdurması yönünde çağrıda bulunmuştu.

Terör örgütünün saldırılarla bölge halkına zarar verdiğini dile getiren ilçenin ileri gelenleri, "Beldemizde PKK'yı istemiyoruz. Biz Derecik halkı olarak devletimizin yanındayız." ifadelerini kullanmıştı.

Konur Vadisi'nde 5 yerleşim yerine ulaşımı sağlayan köprünün teröristlerce patlayıcı yerleştirilerek kullanılmaz hale getirilmesine tepki gösteren vatandaşlar yürüyüş düzenlemişti.

Konur ve Uğuraçan köyleriyle buralara bağlı Aktütün, Yeşilbayır ve Dereyan mezralarının sakinleri, dereye ağaçtan köprü hazırlayarak, ilçeden ihtiyaçlarını karşılamıştı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23