• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Peygambere farz ümmete müstehap namaz

Yeniakit Publisher
2017-06-10 14:02:00 - 2017-06-10 14:03:11
Peygambere farz ümmete müstehap namaz

Teheccüd namazı, adını İsrâ sûresinin 79. âyetinde geçen “tehecced” kalimesinden alan Allah celle tarafından peygamber (s.a.v) farz kılınan ancak ümmete zorluk olması adına müstehap olan nafile namazdır. Gecenin kutlu vakitlerinde ibadete duran müminler Allah tarafından ayetlerde övülür.

Teheccüd namazı, yatsı namazının ardından fecre kadar geçen süre içinde bilhassa uykudan kalkarak kılınan nafile gece namazıdır.

Teheccüd namazı, adını İsrâ sûresinin 79. âyetinde geçen “tehecced" (teheccüd namazı kıl) kelimesinden almakla birlikte Resûl-i Ekrem'e gece namazı kılması daha peygamberliğin başlangıcında nâzil olan Müzzemmil sûresinin ilk âyetleri
"Gecenin birazı hariç olmak üzere geceleyin kalk, namaz kıl"
emredilmiştir.

“Ey Peygamber, Rabbin, senin ve beraberindekilerin gecenin üçte ikisini, yahut yarısını, yahut üçte birini (namaz için) uyanık geçirdiğini bilir. Gecenin ve gündüzün ölçüsünü koyan Allah, sizin onu küçümsemeyeceğinizi bilir ve bu sebeple O rahmetiyle size yaklaşır. O halde Kur'an'ın kolayca okuyabileceğiniz kadarını okuyun…"

Teheccüd namazı çok sevaplı bir namazdır. Teheccüd namazı zamanında göğün kapıları açılır. Göğün Allah celle dualara müstecab eder. Peygamber Efendimiz'e (s.a.v) farz kılınan, Müminler için müstehab ibadet olan teheccüd namazı en az iki, en fazla sekiz rekat kılınır. İki rekatta bir selam verilmesi faziletlidir.

Kur'ân-ı Kerîm'de gecelerin ibadetle ihya edilmesinin önemini vurgulayan birçok âyet bulunmaktadır.
Bu ayetlerin bir kısmı doğrudan Peygamber Efendimiz'e (s.a.v) hitap ederken, diğer bir kısım ayetler ise gece vakti Allah'a kulluk için özel çaba harcayan Müslümanları övücü ve özendirici ifadeler ile seslenir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Peygambere hitap eden İsra suresi 79'uncu ayette

“Gecenin bir kısmında uyanıp Teheccüd namazı kıl, bu sadece sana mahsus bir ibadettir. Belki böylece Rabbin seni övülmüş bir makama ulaştırır"
ve

Taha suresi 130'uncu ayette

“Bunun içindir ki, (hakkı inkar eden)ler ne derlerse desinler, sabret; ve güneşin doğmasından ve batmasından önce Rabbinin sınırsız kudret ve yüceliğini övgüyle an; ve gecenin bazı saatlerinde ve gündüzün belli vakitlerinde yine Rabbinin kudret ve yüceliğini an ki hoşnutluğa, esenliğe erişesin"
buyruluyor.

Müminlere seslenen, Ali İmran suresi 17'inci ayette,

“O sabredenleri, o doğruluktan şaşmayanları, o elpençe divan duranları, o nafaka verenleri ve seher vakitlerinde o istiğfar edip yalvaranları görür"

ve Enbiya suresi 20'inci ayette

“Gece gündüz O'nu tesbih ederler, usanmazlar"

ve

Furkan suresi 64'üncü ayette

“Onlar ki, gecenin derinliklerinde secdeye vararak ve kıyama durarak, Rablerini anarlar"
buyrulur.

Gece namazının önemi ve fazileti konusunda çok sayıda hadis de vardır. Müzzemmil sûresinin nüzûlünden sonra her gece teheccüd namazı kılan Hz. Peygamber farzlar dışında en faziletli namazın gece yarısı kılınan olduğunu belirtmiş, “

Gece namazını kılın; çünkü bu sizden önceki sâlih kulların devam ettiği, Allah'a yaklaşmaya vesile olan, günahları örten ve engelleyen bir ibadettir"
buyurmuştur.

Yine bir hadis-i şerif'te Peygamber Efendimiz (s.a.v)

"Her kim gece uyanır, hanımını da uyandırır ve iki rekat namaz kılarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılırlar"
buyuruyor.

Peygamber Efendimiz (a.s) teheccüd namazı

Peygamber Efendimizin gece uykusunu bölerek kalktığı teheccüd vakti bizim için kıymetlidir. İslam ve Peygamber Efendimiz Müslümana kendisinin yenilenmesi ve arınmasını sağlayacak özel santral, özel bir takım geceler ve zaman dilimleri tespit etmiştir. Bu santraller içerisinde insan kendisini yeniler, kendisini inşa eder. Peygamber için farz kılınan teheccüd namazı, müminler için müstehaptır.
Allah kendisine her türlü zenginliği vermeyi vaad ettiği halde, isterse zengin bir peygamber olmasını Cebrâil AS da teklif ettiği halde, onu tercih etmemiştir. Peygamber Efendimiz'e bir keresinde çok rahat bir yatak hediye edildi. Derin bir uyku uyuyan Peygamber (s.a.v) o gece teheccüd namazına kalkamadı. Bunun üzerine sahabeye, “Bunu alın, geriye götürün, beni bu gece teheccüd namazına kalkmaktan alıkoydu." dedi.

YENİŞAFAK

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23