• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Peşmerge: DAEŞ’i Irak'tan sileceğiz

Yeniakit Publisher
2015-08-28 15:10:00 -
Peşmerge: DAEŞ’i Irak'tan sileceğiz

Irak'ta Kerkük'ün kuzeybatı bölgesinden sorumlu Peşmerge komutanı, Kerkük kırsalında DAEŞ’e karşı büyük bir operasyon başlattıklarını, DAEŞ’i Irak'tan tamamen çıkaracaklarını iddia ederek bölünme mesajları verdi.

Irak’ta ve Kürt bölgesinde IŞİD ile şiddetli çatışmalar yaşanırken, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Peşmerge güçleri IŞİD’e karşı saldırıya geçti. Peşmerge komutanı Kemal Kerküki de söz konusu operasyon ve yaşananlara ilişkin olarak Sputnik'in sorularını yanıtladı.

Geçmişte Kürdistan Demokrat Partisi Genel İşler Sorumlusu ve Federal Kürdistan Parlamentosu Başkanlığı görevinde de bulunan Kerküki, IKBY lideri Mesud Barzani'nin de silah arkadaşı.

Kerkük bölgesinde Peşmerge ile IŞİD çatışmaları ne durumda?

Bu gece koalisyon güçleriyle ve Peşmerge Bakanlığı'nın DAİŞ’e karşı ortak operasyonu vardı. Uçaklar Daiş mevzilerini çok yoğun bombaladı. Sabah da Peşmerge DAİŞ mevzilerine saldırı düzenledi. Mevzilerini bırakarak kaçtılar. Bazıları öldürüldü, bazıları yaralandı. Bölge şu anda Peşmerge'nin denetiminde.

IŞİD’den alınan yerler var mı?

Peşmerge'den ölen ve yaralananlar var. Ama DAİŞ'e moral olsun diye demiyorum. Çok sayıda DAİŞ'li de öldürüldü. Koalisyon uçaklarından atılan bombalarla öldürüldüler. Bir kısmı da Peşmerge saldırılarında öldürüldü. Sayı tam olarak belli değil, çünkü mıntıka çok geniş. Bu taraftaki 10 köy, diğer tarafta da birkaç köy temizlendi. Buraları bırakıp gittiler. Şimdi çekildiler. Tekrar çatışma olur mu bilmem. Geri gelirlerse tekrar çatışma olur, ama şu anda durum sakin. Kerkük’ün güneyi ve batısında Peşmerge güçlü. Peşmerge Kerkük'ün her yerinde ve hepsinin hazırlığı tam.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

IŞİD ile mücadeleniz ne kadar sürecek?

DAİŞ'i tüm Kürdistan’dan çıkartacağız. Sadece Kerkük’ten değil. Burada barınmalarına izin vermeyeceğiz. Onlar için en sağlıklısı kendi istekleriyle terk edip gitmeleri. Yoksa Kürdistan’da barınmalarına müsaade etmeyeceğiz.

IŞİD Kürt bölgesinin hangi bölgelerinde varlık gösteriyor?

Birçok yerdeler ama yavaş yavaş onları çıkarıyoruz. Koalisyon güçleri bize çok yardım ediyor. İyi de bir ilişkimiz var. DAİŞ'in ne Peşmerge’ye ne de koalisyon güçlerine gücü yetiyor. Sadece mayınlarla saldırıyorlar. Peşmerge'nin morali çok iyi, DAİŞ'in burada kalmasını istemiyorlar.

Şengal’ın IŞİD’den alınması için operasyon planlıyor musunuz?

Şengal için Peşmerge Bakanlığı ve Kürdistan Bölge Başkanlığı plan program yaptı. Zamanı geldiğinde Peşmerge DAİŞ'i temizleyecek.

Peşmerge’nin ağır silahları var mı?

Bizim elimizde iyi silahlar var ama onların da silahları iyi. Irak ordusu kaçarken silahlarını DAİŞ'e bıraktı. Ama morallerin bizim kadar iyi değil.

IŞİD silahları nereden getiriyor?

IŞİD’in silahlarının bir kısmı Suriye ordusundan aldıkları. Bir kısmı da Irak ordusundan kalma.

Sağ ele geçirdiğiniz IŞİD militanlarının nüfusları nereye kayıtlı?

Çoğu Sünni Arap. Tikrit, Ramadi ve Suriye'den. Aralarında yabancılar da var ama çok değil.

Irak’ta sorunların çözümü ne olabilir?

Kürdistan bağımsızı olmalı. Irak 1. Dünya Savaşı'nda sonra zulümle kuruldu. Irak içindeki savaş çok. Bölgenin istikrarlı ve barış içinde olmasının yolu Irak’ın üç bağımsız devlete ayrılmasıdır. Bu devletlerden birinin Kürdistan olması lazım. Biri Şiistan, diğeri de Sünnistan olmalı.



x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23